ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Po katastrofie elektrowni jądrowej Fukushima w 2011 roku, wielu czytelników Czajnikowy.pl ma wątpliwości, czy japońska herbata jest bezpieczna i można ją pić bez obaw o zdrowie. Uspokajamy, herbata jest dokładnie badana już w samej Japonii, a do Europy dociera tylko bezpieczna herbata.

Restrykcyjne normy aktywności promieniotwórczej herbaty

Japońskie normy aktywności promieniotwórczej są tak samo restrykcyjne jak w Unii Europejskiej (500 Bq/kg). Dla porównania w USA, aktywność promieniotwórcza produktów wprowadzonych na rynek może być ponad dwa razy większa (1200 Bq/kg), a Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ustawiła limit wynoszący 1000 Bq/kg.

Herbata z bezpiecznych regionów Japonii

Właściwie napar z liści japońskiej herbaty jest bezpieczny bez względu na region, z którego pochodzi. Kumamoto, Miyazaki, Kagoshima, Yame to prefektury, w których świeże liście herbaty nie przekraczają dopuszczalnych norm.

Kontrowersyjna jest tylko Shizuoka, bo tutaj napar i przetworzone liście są bezpieczne, jednak odradza się spożywanie liści w całości (herbata Matcha). Prefektura ta produkuje jednak głównie herbaty na rynek japoński.

Należy potraktować powyższe informacje jedynie jako ciekawostkę, bo na europejskim rynku nie spotkamy herbaty nie przebadanej co najmniej dwukrotnie.

Ministerstwo Zdrowia w Japonii na bieżąco monitoruje aktywność promieniotwórczą herbaty

Ministry of Healf, Labour and Welfare co tydzień na swojej stronie internetowej (hlw.go.jp/english) publikuje obszerne raporty, w których znajdziemy aktywność promieniotwórczą różnych produktów spożywczych (w tym herbaty).

Raport Ministerstwa Zdrowia w Japonii dotyczący promieniotwórczości herbaty (2014 r.)
Raport Ministerstwa Zdrowia w Japonii dotyczący promieniotwórczości herbaty (2014 r.)

Najnowszy raport Ministerstwa Zdrowia w Japonii z czerwca 2014 r. mówi sam za siebie. W większości przypadków aktywność promieniotwórcza cezu w naparze i liściach japońskiej herbaty wynosi poniżej 2 Bq/kg, a więc jest 250 razy mniejsza od dopuszczalnej normy.

Źródło: mhlw.go.jp/english/topics/2011eq/index_food_radioactive.html, teamuse.com/article_110701.html

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Japonia okiem herbacianego turysty (część 2)

Jadąc do Japonii, trzeba przygotować się na kilka rzeczy. Herbata nie jest widoczna, prędzej trafimy[...]

Jak usunąć pleśń z tykwy? Czyszczenie tykwy

Poniższe instrukcje warto zastosować do wszelkich organicznych naczyń, zwłaszcza tykw, w których rozwinęła się pleśń.[...]

Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi

Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]

Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja: część 1

Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja.

Herbata na kaca. Najlepsza czerwona i zielona herbata na kaca

Od tysięcy lat herbata jest stosowana jako lek. Chyba tylko napoje alkoholowe odgrywały bardziej znacząca[...]

2 Comments

Gdzie rośnie herbata? Warunki uprawy herbaty

Krzewy herbaciane dla swojego prawidłowego rozwoju wymagają konkretnych warunków klimatycznych. Okazuje się, że najwyższej jakości[...]

Plantacje herbaciane w Indiach (Munnar)

Zdjęcia otrzymaliśmy od naszego widza, Pana Marcina, który kilka tygodni odwiedził Munnar w Indiach. Dziękujemy[...]

Ostrokrzew niemocny, czyli bezkofeinowa yerba mate

Są wśród nas osoby, które nie lubią bądź nie mogą przyjmować kofeiny. Dzieje się tak[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.