ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Po katastrofie elektrowni jądrowej Fukushima w 2011 roku, wielu czytelników Czajnikowy.pl ma wątpliwości, czy japońska herbata jest bezpieczna i można ją pić bez obaw o zdrowie. Uspokajamy, herbata jest dokładnie badana już w samej Japonii, a do Europy dociera tylko bezpieczna herbata.

Restrykcyjne normy aktywności promieniotwórczej herbaty

Japońskie normy aktywności promieniotwórczej są tak samo restrykcyjne jak w Unii Europejskiej (500 Bq/kg). Dla porównania w USA, aktywność promieniotwórcza produktów wprowadzonych na rynek może być ponad dwa razy większa (1200 Bq/kg), a Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ustawiła limit wynoszący 1000 Bq/kg.

Herbata z bezpiecznych regionów Japonii

Właściwie napar z liści japońskiej herbaty jest bezpieczny bez względu na region, z którego pochodzi. Kumamoto, Miyazaki, Kagoshima, Yame to prefektury, w których świeże liście herbaty nie przekraczają dopuszczalnych norm.

Kontrowersyjna jest tylko Shizuoka, bo tutaj napar i przetworzone liście są bezpieczne, jednak odradza się spożywanie liści w całości (herbata Matcha). Prefektura ta produkuje jednak głównie herbaty na rynek japoński.

Należy potraktować powyższe informacje jedynie jako ciekawostkę, bo na europejskim rynku nie spotkamy herbaty nie przebadanej co najmniej dwukrotnie.

Ministerstwo Zdrowia w Japonii na bieżąco monitoruje aktywność promieniotwórczą herbaty

Ministry of Healf, Labour and Welfare co tydzień na swojej stronie internetowej (hlw.go.jp/english) publikuje obszerne raporty, w których znajdziemy aktywność promieniotwórczą różnych produktów spożywczych (w tym herbaty).

Raport Ministerstwa Zdrowia w Japonii dotyczący promieniotwórczości herbaty (2014 r.)
Raport Ministerstwa Zdrowia w Japonii dotyczący promieniotwórczości herbaty (2014 r.)

Najnowszy raport Ministerstwa Zdrowia w Japonii z czerwca 2014 r. mówi sam za siebie. W większości przypadków aktywność promieniotwórcza cezu w naparze i liściach japońskiej herbaty wynosi poniżej 2 Bq/kg, a więc jest 250 razy mniejsza od dopuszczalnej normy.

Źródło: mhlw.go.jp/english/topics/2011eq/index_food_radioactive.html, teamuse.com/article_110701.html

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata żółta

Liście żółtej herbaty pochodzą z rośliny Camellia sinensis. Od innych herbat odróżnia je przede wszystkim[...]

Jak usunąć pleśń z tykwy? Czyszczenie tykwy

Poniższe instrukcje warto zastosować do wszelkich organicznych naczyń, zwłaszcza tykw, w których rozwinęła się pleśń.[...]

Jak parzyć zieloną japońską herbatę Sencha Satsuma?

Prawidłowe parzenie zielonej herbaty Sencha Satsuma jest bardzo proste. Tę herbatę zieloną można parzyć 3[...]

3 akcesoria do parzenia herbaty, które warto mieć

W parzeniu herbaty, oprócz tradycyjnych czajników i czarek, mogą przydać się zdobycze techniki. Polecam osobiście[...]

Herbata, którą Rafał Przybylok zawsze ma w domu

Często spotykam się z pytaniem „jaka jest twoja ulubiona herbata?” Zwykłem na to pytanie odpowiadać,[...]

1 Comments

Pierwsza rozpuszczalna herbata? Cha Gao, herbaciana pasta z pu-erha

Cha Gao to najprawdopodobniej pierwsza herbata rozpuszczalna. By w paru słowach wyjaśnić czym jest Cha[...]

Bombilla: Yerba Mate

Bombilla jest to przypominająca łyżkę rurka do picia yerba mate. Istotą działania bombilli jest filtrowanie[...]

Herbata po Hassańsku. Przepis na herbatę po Hassańsku

Do przygotowania herbaty po Hassańsku potrzebujemy cukier, który musimy karmelizować. Da nam on rewelacyjny, słodki[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.