ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata kaktusowa, czyli herbata z opuncją

W dodatkach do herbat możecie znaleźć między innymi opuncję. Każdy z was zna smak kaktusa. Może nie wielu kosztowało samego kaktusa, ale na rynku bardzo powszechne są soki, czy lody kaktusowe. No i jest herbata kaktusowa herbata.

Co to za kaktus? Opuncja. Opuncja to wielka rodzina kaktusów, które rozlazły się po całym świecie, a jeden z nich czyli opuncja indyjska jest jadalna. Jest indyjska, chociaż wywodzi się z Meksyku. Jada się przede wszystkim owoce opuncji, ale kwiaty świetnie służą jako aromat do herbaty.

Opuncja znana jest w Europie od XV wieku. Mówi się, że już ze swojej pierwszej wyprawy Krzysztof Kolumb przywiózł opuncję do Europy. Początkowo była używana do celów leczniczych w Ameryce, gdzie stosowano ją głównie zewnętrznie – na różnego rodzaju dolegliwości skórne. Doceniano też właściwości tonizujące – opuncja jest bardzo odświeżająca, orzeźwiająca. Stosowana jest też często w kosmetykach: mydła, kremy. Opuncja indyjska to sukulent: roślina zaprogramowana do gromadzenia wody na suche czasy.

Do aromatyzowania herbaty używa się głównie kwiatów opuncji, czasem również jej kawałków. Aromat opuncji jest głównie w kwiatach.

Herbata zielona Kaktusowa
Herbata zielona Kaktusowa

Herbata zielona i herbata czarna z opuncją to mieszanki na bazie klasycznej chińskiej Senchy, czy jakiejś czarnej herbaty z Ceylonu. Widać tutaj charakterystyczne żółte kwiatki opuncji.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czym różni się Yerba Mate dla Zuchwałych Cejrowskiego od Yerba Mate Pipore

Czym różni się Yerba Mate dla Zuchwałych Cejrowskiego od Yerba Mate Pipore? Oprócz opakowania różni[...]

Parzenie i właściwości herbata Milk Oolong, mleczny oolong legenda. Jak powstaje milky oolong?

Jak aromatyzuje się herbatę mlekiem? Najpowszechniejsza metoda polega na przetrzymaniu liści herbacianych nad parą gotującego[...]

Herbata Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud

Zawsze jesienią w końcu nadchodzi niepohamowana fala czarnej herbaty (w przypadku chińskiej delikatnie zmieniamy kolor[...]

Vitax Inspirations Malina & Jeżyna: test, opinie

Smak jest całkowicie denny, płaski i nijaki, jeszcze mniej maliny i jeżyny niż w aromacie.[...]

Chińska herbata Zi Cha, czyli fioletowa produkowana z dziko rosnących drzew

Choć większość z nas zna przede wszystkim kenijską herbatę fioletową, funkcjonującą na rynku jako Purple[...]

Herbata pu-erh – jak parzyć?

Pu-Erhy to herbaty nadające się do wielokrotnego parzenia. Poza pierwszą preinfuzją możemy przeprowadzić kilka parzeń[...]

5 sposobów na herbatę, o których najprawdopodobniej nie słyszeliście

5 sposobów na użycie herbaty w nietypowych zastosowaniach: herbata jako odświeżacz powietrza, herbaciany barometr, płyn[...]

Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi

Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.