ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie!

15 grudnia obchodzony jest na świecie Międzynarodowy Dzień Herbaty. Tego dnia warto zastanowić się nad tym, jaką rolę w naszym życiu odgrywa ten napój. Dzięki badaniu przeprowadzonemu przez markę herbat TET True English Tea możemy dowiedzieć się, że dla wielu Polaków picie herbaty to stały, rytualny wręcz element dnia.

Rytuał codzienności

Można śmiało stwierdzić, że herbata stanowi istotny element życia Polaków. Aż 83% badanych odpowiedziało, że pije herbatę codziennie. Ponadto aż 80% osób pije ją zazwyczaj we własnym domu. Jeśli chodzi o porę dnia, to 36% badanych parzy herbatę po południu, a 32% rozpoczyna herbatą swój dzień.

Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie!
Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie!

Razem czy osobno?

Wartość herbaty jako napoju rodzinnego potwierdza nasze badanie. Najwięcej, bo aż 35% osób najczęściej pije ją właśnie w towarzystwie rodziny. Na drugim miejscu (25%) znalazły się osoby, które najczęściej piją herbatę sami.

Angielska herbata

Okazuje się, że Polacy najbardziej preferują angielską herbatę – aż 39% badanych wybiera ją jako ulubioną. Jeśli chodzi o ulubiony rodzaj herbaty Polaków, to w tym obszarze nie eksperymentujemy stawiając zdecydowanie na klasykę – czarną herbatę, za którą opowiedziało się 53% badanych. Natomiast 23% osób lubi najbardziej herbatę zieloną, a 13% herbatę z bergamotką.

Badanie opinii przeprowadzono na stronie internetowej TET True English Tea www.tettea.com w 2016 r.

Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie!
Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie!

Artykuł sponsorowany.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zaparzyć yerba mate krok po kroku

Parzenie yerba mate jest dużo prostsze niż mogłoby się wydawać i łatwo wchodzi w nawyk.[...]

Herbata biała Pai Mu Tan. Klasyczna biała herbata

Herbata białaPai Mu Tan to klasyczny przykład herbaty bardzo mało przetworzonej. To druga najlepsza biała[...]

Herbata zielona Bancha, parzenie herbaty zielonej Bancha

Zielona herbata Bancha wywodzi się z Japonii i nie jest produkowana jako „główny produkt”. Do[...]

Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?

Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]

Herbata Earl Grey Blue Flower z niebieskim kwiatem malwy

Earl Grey jest jedną z moich ulubionych mieszanek herbacianych. Smaczny i przyjemnie świeży. Dzisiaj kilka[...]

2 Comments

Przegląd yerba mate: Pipore (ostrokrzew paragwajski), opinie

Oferta Pipore nie odbiega od konkurentów. Znajduje się tu mate tradycyjna, despalada, sueve, aromatyzowana, wyselekcjonowana,[...]

Pierwsza Filiżanka Herbaty w Polsce

Historia herbaty w Polsce związana jest ściśle z postacią Ludwiki Marii Gonzagi, królowej Polski. W[...]

Parzenie herbaty zielonej na zimno. Shinobicha

Shinobicha jest to sposób parzenia szlachetnych i wysokogatunkowych herbat w Japonii polegający na zasypaniu suszu[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.