ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Prowincja Hubei znajduje się w środkowych Chinach, jej nazwa oznacza „na północ od jeziora”. Mowa tu o jeziorze Dongting. Jest to dość znana prowincja, chociaż niekoniecznie z herbaty. Jej stolicą jest miasto Wuhan, które jest jednym z najludniejszych miast Chin. Niesławę zyskało przed dwoma laty jako ognisko pandemii covid-19. To tam znajduje się słynny targ, na którym miał się zarazić pacjent zero.

Tama na rzece w prowincji Hubei

Inną, najbardziej rozpoznawalną rzeczą w Hubei jest ogromna tama wodna na rzece Jangcy. Zapora Trzech Przełomów jest największą na świecie elektrownią wodną, a zarazem największą pojedynczą inwestycją budowlaną. Jest także obiektem kontrowersji. Jej budowa pochłonęła ogromne środki i pociągnęła za sobą zalanie wielkiego obszaru, na którym znajdowało się wiele miast, ekosystemów, a nawet zabytków i stanowisk archeologicznych. Przesiedlono ponad 1,26 mln osób, a pod wodą znalazło się 17 dużych miast oraz 140 miasteczek, a także tysiące wiosek. Dzięki tamie Chiny produkują ogromne ilości energii elektrycznej, zaoszczędzając planecie emisji 100 mln ton gazów cieplarnianych rocznie. Ograniczono dzięki zaporze zagrożenie powodziowe, dzięki czemu do historii przeszły ogromne powodzie nękające regularnie obszary w dalszym biegu rzeki. Jako przykład można wspomnieć wielką powódź, która nawiedziła Chiny w 1931 roku i dotknęła głównie Wuhan pochłaniając łącznie nawet 4 mln ofiar. Ogromny wpływ zapory na środowisko budzi jednak kontrowersje. Dość powiedzieć, że mający ponad 600 km długości zbiornik spiętrzył 40 mld ton wody, co z kolei według NASA, przesunęło biegun naszej planety o 2 cm i wydłużyło dobę o 0,06 mikrosekundy.

Herbata z Hubei

Skupmy się jednak na herbacie. Hubej to prowincja znana z produkcji żywności. Uprawia się tutaj zboża, zwłaszcza ryż, także bawełnę oraz herbatę. Ważnym dla herbaty miejscem w tej prowincji jest góra Lishan, gdzie miał się urodzić mityczny cesarz Shenong. W prowincji tej, w mieście Tianmen urodził się także Lu Yu.

Herbata zielona En Shi Yu Lu drogocenna rosa organiczna organic
Herbata zielona En Shi Yu Lu drogocenna rosa organiczna organic

Najsłynniejszą herbatą z tej prowincji jest En Shi Yu Lu zwana chińską gyokuro. Wyjątkowość tej herbaty wynika ze sposobu obróbki, a konkretnie z procesu w jaki dezaktywuje się enzymy utleniające. Przypomnijmy, liście herbaty po zwiędnięciu muszą zostać poddane działaniu wysokiej temperatury, aby pozostały zielone. W przeciwnym razie rozpocznie się proces utleniania i herbata zacznie czernieć. Najczęściej liście herbaty poddawane są lekkiemu podprażaniu na rozgrzanych wokach lub pieczeniu, wyjątkiem są herbaty japońskie, które poddaje się parowaniu. Okazuje się jednak, że parowanie liści to wynalazek Chińczyków. Dopiero w czasach dynastii Ming rozpowszechniła się sucha obróbka herbaty. Metoda ta jednak przerwała w Japonii gdzie wraz z herbatą przejęto od Chińczyków metodę parowania. Hubei to jedno z nielicznych miejsc w Chinach, gdzie obróbka parą wodną przetrwała i kultywowana jest do dziś. Co ciekawe, istnieją dowody na wpływ japończyków na ostateczny charakter chińskiej gyokuro.

Okazuje się, że podczas drugiej wojny japońsko-chińskiej, gdy wojska Japonii wkroczyły do Hubei i zajęły ten region, sprowadzono ekspertów z Japonii, którzy wprowadzili tutaj elementy japońskiej obróbki herbaty.

Herbata En Shi Yu Lu produkowana jest z młodych listków, którym po procesie parowania nadaje się podłużny kształt i suszy stopniowo na zmianę rolując i ugniatając dokładnie tak jak w Japonii. Herbata ta zachowuje ciemno-zielony kolor liści i bardzo świeży aromat roślinny i warzywny.

Słynne herbaty z Hubei pochodzą z regionu En Shi na zachodzie prowincji. Znajduje się tutaj unikalna gleba bardzo bogata w selen. Mówi się o tym regionie nawet jako o chińskiej stolicy selenu. Pierwiastek ten obecny jest również w liściach herbaty, co jest cechą cenioną, ponieważ selen w naszym organizmie związany jest z układami enzymatycznymi oraz pracą tarczycy. Poza tym wspomaga odporność.

W prowincji Hubei produkuje się różne rodzaje herbat zielonych, poza tym herbatę czarną i czerwoną, czyli hei cha prasowaną zwykle w prostokątne tabliczki z wytłoczoną inskrypcją. Pod uprawą znajduje się tutaj 310 tys. hektarów. Produkcja sięga zaś niespełna 200 tys. ton.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak poprawnie parzyć kawę w dipperze hario V60?

Dripper Hario V60 jest jednym z najprostszych urządzeń do zaparzenia kawy w domu. Jego konstrukcja[...]

Herbata zielona Pi Lo Chun, chińska herbata zielona

Zielona herbata Pi Lo Chun znana także pod nazwą Biluochun lub Bi Lo Chun zaliczana[...]

Jak gruzińska herbata pomagała w PRL-u?

W 1964 roku grupa dziewcząt z Technikum Handlowego w Szczecinie podbiła Polskę piosenką o gruzińskim[...]

Jak sprawić, żeby kawa zachowała świeżość. 7 porad jak dbać o kawę

W jaki sposób zachować jak najdłużej świeżość kawy ? Jak sprawić by każda filiżanka naszej[...]

7 mitów dotyczących herbaty

1. Herbata czarna i zielona pochodzą z różnych roślin Jest to mit, w który chyba[...]

Cukry i białko w herbacie, zawartość cukru i białka w herbacie

Mimo, że liście herbaty posiadają dużo białka (nawet 29,1% dla herbaty zielonej Gyokuro) i cukru[...]

Jaka herbata na ból głowy

Ból głowy może dotykać nas w różnych sytuacjach i mieć różne przyczyny. Może to być[...]

Lipton dodaje do herbaty ekspresowej sok z herbaty. Bogaty smak z herbacianą esencją: powód do dumy czy wstydliwy patent?

Czy zastanawialiście się dlaczego herbata Lipton tak szybko się zaparza? Dlaczego zaraz po włożeniu torebki[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.