ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona Tai Ping Hou Kui jest jendą z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W Chinach jest znana od czasów dynastii Qing, czyli od XVII w. Jej najbardziej charakterystyczną cechą są płaskie, rozgałęzione listki ogromnych wręcz rozmiarów. Listek herbaty może mieć nawet 6 cm. Sama herbata Taiping wywodzi się z miejscowości o tej nazwie i produkowana jest jedynie w trzech wioskach gdzie występują idealne warunki klimatyczne oraz gdzie występuje unikalna odmiana herbaty. Mowa tutaj o szczepie shi-da, który cechuje się wyjątkowo długimi liśćmi o owalnym kształcie i szpiczastym końcu.

Herbata zielona Tai Ping Hou Kui
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui

Kiedy odbywa się zbiór herbaty?

Zbiór herbaty tai ping podlega licznym kryteriom. Pomijając już wymagane wielkie doświadczenie zbieraczy, którzy będą w stanie zerwać jedynie pełnowartościowe liście, zbiorom towarzyszyć musi odpowiednia pogoda. Nie można zbierać liści w deszczu ani w słońcu. Zbiór musi odbyć się we mgle między godzinami 6 a 10 rano. Co więcej jedynie 12 dni w roku nadaje się do zbioru najwyższej jakości liści. Zbiór rozpoczyna się około połowy kwietnia.

Ręczne formowanie listków to żmudny proces polegający na odpowiednim układaniu liści na specjalnej ramie z naciągniętą tkaniną. Następnie listki są wałkowane specjalnym drewnianym wałkiem co spłaszcza je i sprawia, że na każdym z nich widać odciśniętą charakterystyczną fakturę tkaniny.

Tai Ping Hou Kui – legenda

Legenda związana z powstaniem tej herbaty mówi, że w górach zmarł król małp, który rozpaczał po stracie syna. Król wybrał na śmierć miejsce pod drzewem i wyzionął ducha z żalu po synu na oczach przechodzącego chłopa. Chłopu zrobiło się żal małpiego króla i pochował go w miejscu gdzie umarł. Okazało się, że kolejnego roku w tym miejscu wyrosły krzewy herbaty różniące się wyglądem od innych. To właśnie był nowy szczep herbaty służący do produkcji tai pinga. Mówi się, że to wdzięczny duch króla małp przeniknął krzewy herbaciane wydłużając ich liście.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Fot. główna: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy

Sposoby parzenia kawy. Z myślą o tych, którzy lubią kawę parzoną, czarną, a więc bez[...]

1 Comments

Herbata zielona Sencha

Sencha to japońska herbata zielona produkowana obecnie także w Chinach. Jest najpopularniejszą zieloną herbatą dzięki[...]

Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty

Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas[...]

Zielona herbata En Shi Yu Lu. Chińska herbata Gyokuro

Polecam spróbować En Shi Yu Lu, żeby samemu odkryć jak wiele smaków może mieć jedna[...]

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Hibiskusem

Hibiskus to bardzo kwaśna i zdrowa roślina, prosto z Egiptu, gdzie jest narodowym napojem. Parzenie[...]

Ahmad Tea English Tea No.1: test, recenzja, opinie

Test sypanej herbaty Ahmad Tea English Tea No.1. Jak wypadła?

Jak łączyć herbatę z jedzeniem? Foodpairing, czyli jak dobrać herbaty do potraw

Może się wydawać, że łączenie ze sobą pasujących produktów to nic nowego. Właściwie cała idea[...]

7 mitów dotyczących herbaty

1. Herbata czarna i zielona pochodzą z różnych roślin Jest to mit, w który chyba[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.