Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Gdy za oknem szaro i ponuro, trochę ciepłej zieleni w czajniku lub szklance doskonale pomoże wrócić chociażby na chwilę myślami do cieplejszych pór roku. A jeśli taka zieleń jest jeszcze dodatkowo zdrowa to tylko lepiej. Dzisiaj o naparze z liści bambusa. Zapraszam!
Bambus
Bambus (Bambusa Shreb.) należy do rodziny wiechlinowatych, czyli traw. Charakteryzuje się ona między innymi tym, że łodyga zwana źdźbłem jest pusta w środku i jedynie przedzielona w międzywęźlach. Dlaczego o tym piszę? Bo bambus w swoich dość sporych rozmiarach (czasem dochodzi nawet do 20 m) jest doskonałym obiektem do obserwacji tych cech bez mikroskopu.
Rodzaj bambus zawiera ponad sto gatunków, które występują naturalnie w tropikalnych częściach Azji. Ich łodyga jest zdrewniała, dzięki czemu znajduje bardzo wiele zastosowań w budownictwie, zdobnictwie użytkowym czy przy wytwarzaniu najróżniejszych codziennych utensyliów. Herbaciarze powinni co nieco o tym wiedzieć, bo bambus także i w świecie herbaty ma swoje miejsce.
Napar z liści bambusa
Dzisiaj jednak przygotowałam napar z liści bambusa. Nie były to świeże liście, lecz przetworzone w sposób podobny do produkcji herbaty. Susz jest bardzo ładny, ciepło-zielony. Listki są podłużne i wąskie.
Napar przygotowałam najpierw w kyusu wodą o temperaturze 85 stopni i czasie 3 minut. Napar wyszedł ciepło-żółty. W smaku delikatny, ziołowy, sienny, całkiem przyjemny. Kolejne parzenie natomiast przygotowałam sobie w zwykłej szklance by móc popatrzeć spokojnie na zieloność, której o tej porze roku tak brakuje.
Właściwości naparu z liści bambusa
Jeśli przygotujemy sobie świeże liście bambusa to warto zwrócić uwagę na ich bogate zawartości błonnika i przeciwutleniaczy. Suszonym liściom bambusa przypisuje się natomiast obniżanie poziomu cukru we krwi, wspomaganie żołądka oraz wzmacnianie włosów i paznokci. Naparem bambusowym możemy też wspomagać oczyszczanie naszego organizmu. Zaleca się go także podczas bólów menstruacyjnych oraz jako okłady na trudno gojące się rany.
Co ciekawe napar bambusowy całkiem dobrze znosi wszelkie dodatki, więc możemy spokojnie dodawać do niego miód, cytrynę czy miętę i w czasie zimowej pluchy choć na chwilę poczuć zieloną wiosnę.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Ciekawe liczby związane z herbatą
Przedstawiamy kilka liczbowych ciekawostek na temat herbaty, o których mogliście nie słyszeć.
paź
Herbaciane tańce, czyli jak dziewczyna zmienia się w kobietę
Na początku ubiegłego wieku modne wśród wyższych sfer stało się urządzanie imprez przy herbacie. Nie[...]
cze
Herbata Oolong (Ulung, Wulung)
Niebieska herbata Oolong, zwana też smoczą herbatą, to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis.[...]
mar
Po czym poznać dobrą herbatę? Herbaty dobrej jakości
Jakość to cecha, którą kierujemy się przy dokonywaniu wyborów w czasie zakupów niemalże wszystkiego. Często[...]
cze
Herbata Bubble Tea, jak zrobić Bubble Tea przepis na Bubble Tea, herbata bąbelkowa
Jak zrobić w domu dobre i zdrowe Bubble Tea (QQ)? Przede wszystkim będzie nam potrzebna[...]
wrz
Prowincja Sychuan: historia herbaty w Chinach
Syczuan jest prowincją w południowo-zachodnich Chinach, która uchodzi za kolebkę upraw herbacianych w całych Chinach.[...]
maj
Jaki młynek żarnowy do kawy wybrać? Porównanie młynka za 50 i 1000 zł
Kupowanie zmielonej kawy niesie za sobą wygodę użytkowania, a przy okazji zabiera konieczność inwestycji w[...]
3 Comments
sty
London Fog, przepis na herbatę London Fog
Herbatę London Fog przygotowuje się na bazie Earl Grey'a, syropu waniliowego i mleka. Należy zaparzyć[...]
1 Comments
paź