ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Ile ekstraktu z herbaty jest w filiżance herbaty?

Na początku musimy wyjaśnić czy jest w ogóle ekstrakt. Ekstrakt, czyli wyciąg może być płynny, gęsty lub suchy. Do potrzeb przemysłu używa się suchego, który można otrzymać na dwa sposoby, przez: macerację (zalany surowiec rozpuszczalnikiem) i perkulację (surowiec na sicie prze które kapie powoli rozpuszczalnik).

W przemyśle stosuje się perkulację i roztwory wodne jako rozpuszczalnika. Uzyskany wyciąg jest odparowywany do uzyskania gęstego syropu, a następnie w specjalnych komorach ze zmniejszonym ciśnieniem w wysokiej temperaturze jest rozpylany i w ten sposób suszony do stanu sypkiego.

Następnie wyciąg mianuje się pod kątem zawartości polifenoli. Wyciąg z herbaty powinien mieć 97% polifenoli. W branży kosmetycznej wyciągi z zielonej herbaty są w stosunku 20:1. Czyli na zrobienie 1kg suchego ekstraktu potrzeba 20kg liści.

Jakie wyciągi są w Ice Tea?

Nie wiadomo, ale można założyć, że podobnie 20 do 1. Oznacza to że na butelkę 0,5l mrożonej herbaty zawierającej 0,1% (0,5g) ekstraktu potrzeba 10g suszu herbacianego.

Zakładając, że do przygotowania 250ml naparu użyjemy 2g herbaty suchej (np. sproszkowanej zielonej herbaty Matcha którą wypijamy z naparem) to ekstraktu w naszym naparze jest ok. 0,4g, a więc 0,4%.

Zwykła liściasta herbata, a właściwie napar z niej może posiadać różne ilości ekstraktu. I tak najmniej ekstraktu ma herbata z Wietnamu (38 mg/100ml), a najwięcej z Cejlonu (69 mg/100ml). Czyli średnio mamy 50mg na 100ml ekstraktu w filiżance herbaty, a więc 0,5%.

Przedstawione obliczenia nie są miarodajne, bo perkulacja odbywa się na zimno i nie ma tu mowy o parzeniu.

W herbatach mrożonych, które możecie kupić w marketach jest dwa razy więcej ekstraktu z herbaty niż w herbacie parzonej. Na jedną 0,5l butelkę tego napoju, schodzi 10g suszu, którego oczywiście się nie parzy…

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Anxi, okręg na prowincji Fujian

Anxi to okręg na południu prowincji Fujian, słynie z produkcji herbaty Ti Kuan Yin. Drzewa[...]

Czym różni się herbata liściasta od herbaty ekspresowej?

Wiele mówi się o tym, że herbata liściasta jest lepsza od herbaty ekspresowej w torebkach.[...]

Herbata indonezyjska. Herbata z Indonezji Sumatra Oolong

Herbata indonezyjska słynie w świecie ze swej wysokiej zawartości katechin. Główna produkcja krajowa to herbata[...]

herbata Ding Gu Da Fang

Każdy, kto chciałby spróbować herbaty Ding Gu Da Fang, szybko zauważy, że używając wyszukiwarki internetowej[...]

Test herbaty Matcha: zielona herbata Moya Matcha, opinie

Przetestowaliśmy 3 produkty firmy Moya Matcha: Moya Matcha luksusowa, Moya Matcha tradycyjna, Moya Matcha codzienna.[...]

Herbata Earl grey. Czarna herbata z bergamotką

Earl Grey to mieszanka angielska i jedna z bardziej znanych na świecie herbat aromatyzowanych. Nazwa[...]

3 Comments

Patyki, liście i pył w yerba mate – test smaku poszczególnych frakcji

Po co w yerba mate łodyżki? Przywykliśmy do obecności łodyżek w suszu yerba mate do[...]

Dostaliśmy nagrodę od Youtube! Srebrny przycisk za 100 000 subskrybentów!

Od youtube’a otrzymaliśmy srebrny przycisk za przekroczenie 100 000 subskrybentów na naszym kanale. Dziękujemy Wam[...]

2 komentarzy do “Ile ekstraktu z herbaty jest w filiżance herbaty?

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.