ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Generalnie herbatę można podzielić botanicznie na gatunki, podgatunki i kultywary, czyli odmiany uprawne rośliny. Same zaś liście można przetwarzać na różne sposoby i w różnych stylach produkując herbatę senchę, lung ching itp.

Jeśli jednak pytamy o rodzaje herbat, najczęściej chodzi nam o potocznie nazywane kolory herbaty, czyli czarną, zieloną, itd. Jest to określenie nieco mylne, ponieważ kolor herbaty, jej liści i naparu nie zawsze idzie w parze z „kolorem”, czyli jej nazwą.

Herbata czarna Java OP Ciater
Herbata czarna Java OP Ciater

Wszystkie rodzaje herbat

  • Przede wszystkim mamy herbatę zieloną, czyli nieutlenioną o zielonych liściach i żółto-zielonym naparze.
  • Kolejna to herbata czarna, czyli herbata utleniona, w Chinach nazywa się ją czerwoną lecz w kulturze zachodu funkcjonuje jako herbata czarna. Ma czarne liście i miedziano-brązowy napar w różnych odcieniach.
  • Herbata niebieska lub turkusowa czyli oolong to herbata częściowo utleniana i ją można podzielić na dwa rodzaje. Zatem jest typowo chińska i tradycyjna wysokoutleniona zwana czarnym smokiem, czyli właśnie oologiem lub wulongiem o liściach skręconych i ciemno-brązowych oraz bursztynowym naparze, oraz herbata niżej oksydowana o liściach niemal zielonych poskręcanych w grudki, dających napar podobny do herbaty zielonej, lecz bardziej żółty.
  • Następny kolor to herbata biała produkowana z młodych liści i pączków liściowych pokrytych srebrzysto-białym puszkiem, któremu zawdzięcza nazwę. Jej napar jest delikatnie żółty.
  • Wśród herbat postfermentowanych jest herbata żółta, która poddawana jest procesowi zwanemu w języku polskim „żółknieniem”. Polega on na szczelnym zamykaniu i przyciskaniu rozgrzanych i wilgotnych liści. Ostatecznie mają one kolor ciemno-zielony z żółtymi akcentami, napar tej herbaty jest żółty.
  • Najbardziej znaną herbatą postfermentowaną jest herbata Pu-Erh zwana u nas herbatą czerwoną, w Chinach zaś mówi się na nią „ciemna”. Ona również dzieli się na dwa rodzaje: surową oraz gotowanąSurowa przeznaczona jest do sezonowania, choć może być pita od razu. Gotowana jest sztucznie postarzona, by pominąć wieloletnie leżakowanie. Obie bywają prasowane w tak zwane ciastka o różnych kształtach. Ta pierwsza ma sporo zieleni w liściach, a jej napar jest żółtawy, zaś gotowany Pu-Erh ma liście brązowe i napar ciemny, czasem przypominający kawę.

W ten sposób wymieniliśmy sześć kolorów herbaty. Dodaje się do tej listy także herbatę purpurową jako kolor siódmy. Produkowana jest ze specjalnej odmiany krzewów herbacianych mających czerwone liście niczym czerwona kapusta. Technicznie jest to herbata zielona, lecz wygląda jak czarna przez ciemny kolor liści.

Herbata rooibos tropikalna naturalna
Herbata rooibos tropikalna naturalna

Czy rooibos to herbata?

Poza tym błędnie do herbat zalicza się potocznie rooibosa, czyli czerwonokrzew afrykański o miedzianych, małych listkach oraz pochodzącą z Ameryki Południowej yerba mate o oliwkowych liściach i dużej ilości pyłu. Te nie są herbatami, ponieważ z herbatą nie są spokrewnione i błędem jest wymienianie ich jako rodzajów herbaty podobnie jak naparów z innych ziół oraz owoców.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak wybrać dobrą czerwoną herbatę pu-erh?

Przede wszystkim nie możemy na herbacie widzieć pleśni, nierównomiernych przebarwień i plam, nie powinna też[...]

Przepis na oryginalną Sweet Ice Tea z Texasu

Do przygotowania najlepszej sweet tea należy użyć wysokiej jakości herbaty czarnej liściastej, dającej mocny napar.[...]

Mięta, herbata z mięty. Herbata miętowa: pospolita a wyjątkowa

To pospolite zioło jest jednym z dodatków do mieszanek herbacianych, składnikiem różnych napojów czy samodzielnym[...]

Herbaty o nazwach, których nie znacie. Poradnik

Potrafimy nazwać kolory herbaty, choć nie zawsze jest to takie oczywiste i jednoznaczne. Nie sprawia[...]

Święto Herbaty w Cieszynie, Svátek čaje 2013

Krótka relacja ze Święta Herbaty w Cieszynie (Svátek čaje). Zobacz jak było!

Parzenie Yerba Mate

Jak poprawnie parzyć Yerba Mate? Czy trzeba trzymać się sztywnych zasad rytualnego parzenia? Z tego[...]

Herbata uspokajająca. Herbata relaksująca. Najlepsza herbata na uspokojenie

Jeżeli poszukujecie herbaty, która was uspokoi, wyciszy i będzie świetną propozycją na skołatane nerwy wieczorem,[...]

Masala Chai, jak zrobić samemu w domu rozgrzewającą herbatę korzenną

Jak zrobić mieszankę przypraw i korzeni Masala Chai, która rozgrzeje nas w jesienne wieczory? Wystarczy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.