Generalnie herbatę można podzielić botanicznie na gatunki, podgatunki i kultywary, czyli odmiany uprawne rośliny. Same zaś liście można przetwarzać na różne sposoby i w różnych stylach produkując herbatę senchę, lung ching itp.
Jeśli jednak pytamy o rodzaje herbat, najczęściej chodzi nam o potocznie nazywane kolory herbaty, czyli czarną, zieloną, itd. Jest to określenie nieco mylne, ponieważ kolor herbaty, jej liści i naparu nie zawsze idzie w parze z „kolorem”, czyli jej nazwą.
Wszystkie rodzaje herbat
- Przede wszystkim mamy herbatę zieloną, czyli nieutlenioną o zielonych liściach i żółto-zielonym naparze.
- Kolejna to herbata czarna, czyli herbata utleniona, w Chinach nazywa się ją czerwoną lecz w kulturze zachodu funkcjonuje jako herbata czarna. Ma czarne liście i miedziano-brązowy napar w różnych odcieniach.
- Herbata niebieska lub turkusowa czyli oolong to herbata częściowo utleniana i ją można podzielić na dwa rodzaje. Zatem jest typowo chińska i tradycyjna wysokoutleniona zwana czarnym smokiem, czyli właśnie oologiem lub wulongiem o liściach skręconych i ciemno-brązowych oraz bursztynowym naparze, oraz herbata niżej oksydowana o liściach niemal zielonych poskręcanych w grudki, dających napar podobny do herbaty zielonej, lecz bardziej żółty.
- Następny kolor to herbata biała produkowana z młodych liści i pączków liściowych pokrytych srebrzysto-białym puszkiem, któremu zawdzięcza nazwę. Jej napar jest delikatnie żółty.
- Wśród herbat postfermentowanych jest herbata żółta, która poddawana jest procesowi zwanemu w języku polskim „żółknieniem”. Polega on na szczelnym zamykaniu i przyciskaniu rozgrzanych i wilgotnych liści. Ostatecznie mają one kolor ciemno-zielony z żółtymi akcentami, napar tej herbaty jest żółty.
- Najbardziej znaną herbatą postfermentowaną jest herbata Pu-Erh zwana u nas herbatą czerwoną, w Chinach zaś mówi się na nią „ciemna”. Ona również dzieli się na dwa rodzaje: surową oraz gotowaną. Surowa przeznaczona jest do sezonowania, choć może być pita od razu. Gotowana jest sztucznie postarzona, by pominąć wieloletnie leżakowanie. Obie bywają prasowane w tak zwane ciastka o różnych kształtach. Ta pierwsza ma sporo zieleni w liściach, a jej napar jest żółtawy, zaś gotowany Pu-Erh ma liście brązowe i napar ciemny, czasem przypominający kawę.
W ten sposób wymieniliśmy sześć kolorów herbaty. Dodaje się do tej listy także herbatę purpurową jako kolor siódmy. Produkowana jest ze specjalnej odmiany krzewów herbacianych mających czerwone liście niczym czerwona kapusta. Technicznie jest to herbata zielona, lecz wygląda jak czarna przez ciemny kolor liści.
Czy rooibos to herbata?
Poza tym błędnie do herbat zalicza się potocznie rooibosa, czyli czerwonokrzew afrykański o miedzianych, małych listkach oraz pochodzącą z Ameryki Południowej yerba mate o oliwkowych liściach i dużej ilości pyłu. Te nie są herbatami, ponieważ z herbatą nie są spokrewnione i błędem jest wymienianie ich jako rodzajów herbaty podobnie jak naparów z innych ziół oraz owoców.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Co dalej z herbatą? Indie, Chiny, Sri Lanka, Japonia
Czy powinniśmy się bać, że herbaty nam zabraknie? Myślę, że nie. Mamy jej spore zapasy,[...]
kwi
Smoothie Detox, oczyszczające jagodowe smoothie z zieloną herbatą (Blueberry Teatox Smoothie)
Przepis na świetnie detoksyzujące smoothie, jagodowy smak spotyka się tutaj z odświeżającą zieloną herbatą oraz[...]
kwi
Czajnik Sencor SWK-1900 z regulacją temperatury dla herbaciarzy, opinie
Dla kogo czajnik z regulacją temperatury? Dla osób pijących dużo herbat i to różnych herbat.[...]
lip
W czym parzyć herbatę? Graty do herbaty
Na rynku dostępne są dziesiątki czajników, czarek, filiżanek, ale także bardziej zaawansowane sprzęty do parzenia,[...]
1 Comments
lut
Herbata w Indonezji
Indonezja to jeden z największych na świecie producentów herbaty i kawy. Swoje plantacje mają tu[...]
mar
Jak dobrze spienić mleko do kawy? Czego użyć zamiast spieniacza?
Dobór mleka zależy od upodobań, możemy sięgnąć po zwierzęce lub roślinne, tłuste lub o obniżonej[...]
mar
Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne
Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne. Czarna herbata cieszy się popularnością również dzięki swojemu[...]
1 Comments
mar
Herbatka z bambusa: napar, właściwości, parzenie
Bambus (Bambusa Shreb.) należy do rodziny wiechlinowatych, czyli traw. Charakteryzuje się ona między innymi tym,[...]
lut