Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Wiosna sprzyja porządkom. Przy okazji wietrzenia szafek, znalazłam zapomnianą puszkę herbaty Pu-erh, a ponieważ nie lubię wyrzucać herbaty, postanowiłam nieco ją odświeżyć i postawić tuż obok innej aromatyzowanej mieszanki na bazie Pu-erh.
Dlaczego aromatyzować herbatę pu-erh?
Pu-erh, szczególnie te o lepszej jakości, mają sporą grupę swoich wielbicieli i słusznie, bo ma ona wiele do zaoferowania. Jednak nie wszystkim może odpowiadać ich charakterystyczny smak, lub nie zawsze mamy do czynienia z dobrej jakości herbatą. W zależności od składników którymi będziemy aromatyzowali herbatę, możemy również nieco wzmocnić jej pozytywne działanie. Aromatyzowanie to też ciekawa forma na eksperymenty z odświeżaniem zachomikowanej gdzieś herbaty (nie tylko Pu-erh).
Pu-erh ze skórką pomarańczową
Jeden z klasycznych składników spotykanych w mieszankach herbacianych. Skórkę pomarańczową można kupić, ale można także przygotować ją samemu w domu. Sparzamy wrzątkiem pomarańczę, a następnie ją obieramy. Można do zaparzonej herbaty wrzucić kawałek świeżej skórki, ale można skórkę pomarańczową ususzyć i dodawać suszoną. Skórkę której nie zużyjemy możemy zasypać herbatą i w ten sposób powstanie nasza domowa mieszanka.
Pu-erh truskawkowy
Drugą propozycją na dziś są truskawki, na które właśnie zbliża się najlepszy czas. Do swojego imbryczka wrzuciłam dwie truskawki w plasterkach i wszystko zalałam wodą o temperaturze 95 stopni. Dla osób lepiej znoszących herbaty słodzone, truskawki można wcześniej zasypać cukrem lub cukrem z cynamonem.
Czerwona herbata Pu-erh Fitness
Jeśli smak Pu-erha nam niezbyt odpowiada, nie mamy czasu na eksperymenty, a jednak chcielibyśmy korzystać z jej dobroczynnych efektów, proponuję spróbować także gotowe mieszanki. Na przykład Czajnikowa herbata „Fitness” czyli Pu-erh z ostrokrzewem paragwajskim, dziką różą, jabłkiem, trawą cytrynową i aromatem, jest bardzo orzeźwiającą mieszanką, w sam raz na wiosnę.
Już sam susz pachnie bardzo przyjemnie. Swoją herbatę (łyżeczka herbaty na czajniczek wody o temperaturze 95 stopni) parzyłam przez około 3 minuty. W smaku wyczujemy świeżość i owoce oraz nieco Pu-erha, jednak nie jest to smak dominujący.
Smak herbaty zmienia się w zależności od dodatków i ich ilości. Trzeba jednak mieć na uwadze, że domowe mieszanki smakują delikatniej niż te gotowe kupione w sklepie. Wynika to w większości przypadków z faktu dodawania aromatów do mieszanek herbacianych. Aromaty te, wzmacniają zapach i smak dodanych owoców lub przypraw.
Jednak warto czasem poeksperymentować samemu z różnymi owocami, kwiatami czy przyprawami dodawanymi do herbaty. Nie tylko aby „uratować” zwietrzałą herbatę, ale też aby wzbogacić jej działanie czy by smakowała nam lepiej. Jest to fajna zabawa, a wiosna i lato to bardzo dobry moment by wykorzystywać najświeższe, naturalne składniki.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty
Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas[...]
kwi
Matero: Yerba Mate
Matero to specjalne naczynie do picia yerba mate występujące w różnych rodzajach i kształtach. Najbardziej[...]
lip
Herbata zielona Sencha
Sencha to japońska herbata zielona produkowana obecnie także w Chinach. Jest najpopularniejszą zieloną herbatą dzięki[...]
maj
Herbata w Chinach
Nie bez kozery Chiny najbardziej kojarzą nam się z herbatą. Jeśli wierzyć legendom, herbata ma[...]
maj
Szkocka herbata za 16 000 PLN okazała się oszustwem. Trwa dochodzenie
Myślę, że o skandale w branży herbacianej niełatwo, tymczasem sytuacja związana z ogrodem herbacianym Wee[...]
paź
Przegląd yerba mate: Pipore (ostrokrzew paragwajski), opinie
Oferta Pipore nie odbiega od konkurentów. Znajduje się tu mate tradycyjna, despalada, sueve, aromatyzowana, wyselekcjonowana,[...]
kwi
Lapacho: Przepis na herbatę Inków, jak parzyć herbatę Lapacho
Jest to kora drzewa Lapacho i nazywana jest także herbatą Inków. Wywodzi się z medycyny[...]
1 Comments
mar
Herbata z Nepalu. Herbata Nepalska rodzaje i zbiory
Herbata nepalska produkowana jest w sześciu najbardziej znanych regionach Ilam, Panchthar, Dhankuta, Terhathum, Sindhulpalchok i[...]
lis