ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak parzyć Yerba Mate w szklance, czy można parzyć Yerba Mate w kubku?

Yerba Mate można parzyć na wiele różnych sposobów. Można parzyć tradycyjnie w kalebasie i pić przez bombillę (rurkę z sitkiem), można też zaparzyć we francuskiej prasie i przelać do dowolnego naczynia albo na przykład zaparzyć jak herbatę (w papierowym w filtrze).

Dlaczego nie zostawiać yerba mate w wodzie na dłużej?

Susz Yerba Mate po zalaniu wodą o odpowiedniej temperaturze (polecana to 60-80*C) nieustannie się parzy. Dlatego zalewając ją w kubku czy szklance nie dość, że opijemy się suszu (który też będzie zatrzymywał się na naszych zębach), otrzymamy po dłuższym czasie napar z Yerba Mate tak mocny, że trudno będzie go wypić.

Jak parzyć Yerba Mate w szklance, czy można parzyć Yerba Mate w kubku?
Jak parzyć Yerba Mate w szklance, czy można parzyć Yerba Mate w kubku?

Jak parzyć yerba mate w kubku/szklance?

Jeśli chcemy zaparzyć Yerba Mate w szklance a nie mamy bombilli, najlepiej po chwili przelać nasz napój przez sitko do drugiej szklanki czy kubka. A jak nie mamy nic oprócz suszu i szklanki, zapytacie? Najlepiej jest zalać Yerba Mate wodą o niższej temperaturze (ok. 50*C) i delikatnie wymieszać napar. Część liści opadnie na dno, ale niestety pozostałe będą u góry nas denerwować.https://czajnikowy.com.pl/

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Prosty sposób jak poprawić smak kawy!

Mało znanym trickiem jest technika polegająca na dodaniu bardzo niewielkiej ilości soli kuchennej, która o[...]

Jak wyczyścić matero z tykwy? Porady

Niezmiennie jednym z najczęściej zadawanych naszemu zespołowi pytań związanych z akcesoriami do yerba mate, jest[...]

Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy

Sposoby parzenia kawy. Z myślą o tych, którzy lubią kawę parzoną, czarną, a więc bez[...]

1 Comments

Poncz z herbaty. Przepis na najlepszy poncz. Świąteczne Wydanie Czajnikowy.pl

Poncz to korzenny napój pochodzący z Indii. Samo słowo pañc oznacza pięć i niektórzy dowodzą,[...]

Jak zaparzyć plewy kawowe? Chaff Coffee

Picie naparu z wypalonych i zmielonych ziaren kawowca nikogo nie zaskakuje, zaparzanie cascary - skórki[...]

Herbata sprzed Światła, Herbata sprzed Czystej Jasności, Herbata sprzed Ognia

Herbaty zebrane przed 4-5 kwietnia (w zależności od roku: 105 dzień po przesileniu zimowym) są[...]

Herbata organiczna, bio, ekologiczna (eco) i fair trade: co oznaczają te słowa i certyfikaty?

Coraz częściej wybieramy produkty opatrzone licznymi certyfikatami, które gwarantują nam wyższą jakość żywności oraz ich[...]

1 Comments

Kawa po turecku z tygielka, porady, przepis

Tygielek, dżezwa, ibrik – pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych technik parzenia kawy.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.