ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak parzyć Yerba Mate w szklance, czy można parzyć Yerba Mate w kubku?

Yerba Mate można parzyć na wiele różnych sposobów. Można parzyć tradycyjnie w kalebasie i pić przez bombillę (rurkę z sitkiem), można też zaparzyć we francuskiej prasie i przelać do dowolnego naczynia albo na przykład zaparzyć jak herbatę (w papierowym w filtrze).

Dlaczego nie zostawiać yerba mate w wodzie na dłużej?

Susz Yerba Mate po zalaniu wodą o odpowiedniej temperaturze (polecana to 60-80*C) nieustannie się parzy. Dlatego zalewając ją w kubku czy szklance nie dość, że opijemy się suszu (który też będzie zatrzymywał się na naszych zębach), otrzymamy po dłuższym czasie napar z Yerba Mate tak mocny, że trudno będzie go wypić.

Jak parzyć Yerba Mate w szklance, czy można parzyć Yerba Mate w kubku?
Jak parzyć Yerba Mate w szklance, czy można parzyć Yerba Mate w kubku?

Jak parzyć yerba mate w kubku/szklance?

Jeśli chcemy zaparzyć Yerba Mate w szklance a nie mamy bombilli, najlepiej po chwili przelać nasz napój przez sitko do drugiej szklanki czy kubka. A jak nie mamy nic oprócz suszu i szklanki, zapytacie? Najlepiej jest zalać Yerba Mate wodą o niższej temperaturze (ok. 50*C) i delikatnie wymieszać napar. Część liści opadnie na dno, ale niestety pozostałe będą u góry nas denerwować.https://czajnikowy.com.pl/

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak przygotować tykwę, kalebasę do Yerba Mate, Currado

Currado, czyli szereg zabiegów, którymi musimy ją poddać zanim będzie nadawać się do użytku. Trzeba[...]

Gdzie rośnie herbata? Warunki uprawy herbaty

Krzewy herbaciane dla swojego prawidłowego rozwoju wymagają konkretnych warunków klimatycznych. Okazuje się, że najwyższej jakości[...]

5 najpopularniejszych mitów na temat kawy

Badania potwierdzają, że nie ma przeciwwskazań dla picia kawy w czasie ciąży. Należy jednak zachować[...]

7 mitów dotyczących herbaty

1. Herbata czarna i zielona pochodzą z różnych roślin Jest to mit, w który chyba[...]

Czarna herbata Keemun Mao Feng, rodzaje, historia

W Chinach herbata Keemun również cieszy się wielkim uznaniem ponieważ jest zaliczana do wielkiej dziesiątki[...]

1 Comments

Parzenie kawy a temperatura wody

Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]

2 Comments

Kawa z europejskiej plantacji. Czy warto kupować kawę na wakacjach?

Kluczowe pytanie to: gdzie leży granica między rzetelnym sprzedawcą serwującym najlepszy produkt na jaki go[...]

Najlepszy filtr do aeropressu: jaki wybrać?

Aby uzyskać niezapomniany smak kawy, najlepszą możliwą wersję naparu, trzeba przykładać wagę do bardzo wielu[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.