Wiele osób pyta, jak długo można przechowywać liście do następnego parzenia. – Czy można zostawić na noc, czy raz zaparzone liście z rana mogę parzyć wieczorem – redakcyjna skrzynka ugina się od wątpliwości.
Zacznijmy od sklasyfikowania dwóch metod parzenia herbaty:
- Wschodnie parzenie herbaty,
- Zachodnie parzenie herbaty.
Wschodnie parzenie herbaty
Liście herbaty są wielokrotnie krótko parzone małą ilością wody. Najczęściej służy do tego gaiwan, którego objętość jest często mniejsza niż filiżanki wody (120 ml). Tym samym stosunek wody do liści jest wyższy niż w przypadku Zachodniego parzenia herbaty. Tutaj fundamentem parzenia herbaty jest ceremonia gongfu cha.
Zachodnie parzenie herbaty
Liście herbaty są parzone dużą ilością wody w naczyniu, którego objętość przekracza kilka filiżanek, a sam czas parzenia jest dłuższy.
Kiedy mówimy o wielokrotnym parzeniu herbaty, odnosimy się do parzenia herbaty pochodzącego z metod Wschodnich. Podczas parzenia otrzymujemy małe ilości herbaty, stosunek liści do wody jest wyższy, a tym samym szybko możemy wykonać kolejne parzenia. Nie ma wtedy problemu z przechowywaniem liści herbaty, aż do kolejnego parzenia.
Problem pojawia się, kiedy staramy się wykorzystać metodę Zachodniego parzenia, posiadając naczynie o dużej objętości (4 i więcej filiżanek herbaty). Przykładem może być IgenuiTea (marki Adagio), którego objętość to ponad dwie filiżanki herbaty (450ml). Otrzymujemy dużą ilość herbaty, a pijący woli odczekać do następnego parzenia nawet cały dzień.
Przechowywanie zaparzonych liści herbacianych
Niestety prawda jest taka, że nie ma dobrego sposobu na przechowywanie raz zaparzonych liści herbaty bez utraty jakości następnego naparu. Można próbować umieścić liście w lodówce na całą noc albo je osuszyć, jednak smak herbaty następnego dnia będzie „tylko duchem” naszej herbaty.
Jeśli jednak nie jesteś w stanie wykorzystać w 100% liści jednego dnia, polecamy zalać je zimną wodą i umieścić na noc w lodówce. Rano przecedzić do naczynia, otrzymując pyszną mrożoną herbatę.
Tekst po polsku na podstawie: worldoftea.org/how-to-store-tea-leaves-between-brews/
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak dobrze spienić mleko do kawy? Czego użyć zamiast spieniacza?
Dobór mleka zależy od upodobań, możemy sięgnąć po zwierzęce lub roślinne, tłuste lub o obniżonej[...]
mar
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade to interesujące połączenie dwóch gatunków herbaty, zielonej i czarnej. Jej nazwa odnosi[...]
sty
Jak herbata wpływa na organizm
Wpływ na herbaty na organizm jest znaczący, a włączenie jej do zbilansowanej diety wskazane i[...]
lip
Jak wybrać dobrą czerwoną herbatę pu-erh?
Przede wszystkim nie możemy na herbacie widzieć pleśni, nierównomiernych przebarwień i plam, nie powinna też[...]
kwi
Lassi z matchą
Przy łączeniu Lassi i herbaty z pomocą przychodzi nam niezastąpiona, japońska matcha, której szeroki wachlarz[...]
sie
Miód – substytut cukru
Sezon jesienny zwraca naszą uwagę ku pewnemu zdrowemu i lubianemu dodatkowi do herbaty, którym często[...]
wrz
Jak zaparzyć herbatę w syfonie? Gość: Murat Kornaev
Syfon w połączeniu z herbatą został opracowany jako koncepcja przez właściciela firmy zajmującej się turkusową[...]
paź
Czy herbata to roślina?
Czy herbata to roślina? Zdecydowanie tak. Słowem herbata nazywa się także susz wykonany z liści[...]
wrz