Pojawienie się w połowie dwudziestego wieku ekspresów ciśnieniowych zrewolucjonizowało parzenie kawy. Dzięki zastosowaniu wysokiego ciśnienia przelewanej przez kawę wody, otrzymaliśmy możliwość zaparzenia espresso – małej ilości naparu o wysokiej gęstości i niespotykanej wcześniej intensywności doznań smakowych. Jest to jednak trudny sposób na zrobienie kawy, wymagający precyzji i dbania o najmniejsze detale, jeśli zależy nam na najwyższej jakości.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Woda do przygotowania kawy
Jeśli dysponujemy ekspresem bez możliwości zmiany ustawień (temperatura, ciśnienie, stopień zmielenia kawy – jeśli ekspres posiada wbudowany młynek), jedyną rzeczą, która pomoże w polepszeniu smaku kawy jest użycie czystej wody o niskiej mineralizacji. W wielu miejscach Polski woda z kranu nie będzie się nadawała do parzenia kawy czy herbaty – warto wtedy kupować wodę w butelkach. Taka woda pozwoli również na dłuższe działanie sprzętu, ponieważ unikniemy problemu z odkładaniem się kamienia wewnątrz urządzenia. Posiadacze bardziej zaawansowanych ekspresów kolbowych będą mieli dużo większy wpływ na smak kawy.
Przygotowanie espresso
Zanim zajmiemy się parametrami parzenia, warto sięgnąć po odpowiednią kawę, a więc taką, która została wypalona z przeznaczeniem do espresso. Kolejnym krokiem będzie dobranie odpowiedniej dozy zmielonej kawy, stopnia jej zmielenia i czasu parzenia. Warto sięgnąć po sprawdzoną proporcję jednej części kawy dla dwóch części naparu, dla przykładu: 18g kawy powinno dać nam 36g espresso w filiżance. Warto zadbać również o to, aby czas parzenia nie przekraczał 30 sekund, dzięki czemu unikniemy przeparzenia kawy. Czas parzenia możemy zmienić dzięki ustawieniom młynka. Grubsze mielenie przyspieszy czas parzenia, a drobniejsze je spowolni. Możliwość doboru ustawień ciśnienia występuje tylko w najbardziej zaawansowanych modelach, warto jednak pamiętać, żeby przy zakupie nie sugerować się siłą ciśnienia: poprawne espresso zaparzymy już z użyciem 7 barów, a wysokie ciśnienie może powodować przeparzanie się kawy przy wysokich temperaturach wody.
Po wykonaniu espresso należy koniecznie zadbać o czystość sprzętu, aby kolejna kawa smakowała równie dobrze.
Fot. Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata i seks. Wpływ herbaty na seks
Ludzka seksualność idzie ściśle w parze z herbatą i to nie tylko dlatego, że świeżo[...]
lip
Jak czerwona herbata odchudza? Badania naukowe
Czerwona herbata znana jest od lat jako odchudzająca herbata. Czasem podważa się jej działanie, niestety[...]
sty
Herbata z Kolumbii. Kolumbijska herbata
Obecnie pod uprawami znajduje się tam 51 hektarów, roczna produkcja osiąga wielkość 82 ton herbaty[...]
gru
Historia kultury picia herbaty w Czechach. Jak powstały herbaciarnie w Polsce?
Z czym kojarzą się nam Czechy? Jeśli chodzi o kuchnię to przede wszystkim ze słynnymi[...]
lip
Przegląd yerba mate: Ruvicha (ostrokrzew paragwajski), opinie
Warto czasem spojrzeć na marki nowe i mało znane w świecie yerba mate. Jak łatwo[...]
kwi
Najlepsza herbata na przeziębienie. Herbata z liści maliny na grypę
Jesteśmy coraz bliżej sezonu deszczowo-grypowego, a malina jest jednym z najbardziej znanych ziół stosowanych w[...]
wrz
Chashaku
Chashaku. Mała bambusowa łyżeczka służąca do odmierzania herbacianego proszku. Używany jest do przygotowania tradycyjnie japońskiej[...]
kwi
4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości
Kupując zieloną herbatę Matcha, warto wiedzieć czym różni się wysokiej jakości Matcha od tej niskiej[...]
1 Comments
lip