ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Pojawienie się w połowie dwudziestego wieku ekspresów ciśnieniowych zrewolucjonizowało parzenie kawy. Dzięki zastosowaniu wysokiego ciśnienia przelewanej przez kawę wody, otrzymaliśmy możliwość zaparzenia espresso – małej ilości naparu o wysokiej gęstości i niespotykanej wcześniej intensywności doznań smakowych. Jest to jednak trudny sposób na zrobienie kawy, wymagający precyzji i dbania o najmniejsze detale, jeśli zależy nam na najwyższej jakości.

Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu? Dobra kawa jest niezbędna
Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu? Dobra kawa jest niezbędna

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Woda do przygotowania kawy

Jeśli dysponujemy ekspresem bez możliwości zmiany ustawień (temperatura, ciśnienie, stopień zmielenia kawy – jeśli ekspres posiada wbudowany młynek), jedyną rzeczą, która pomoże w polepszeniu smaku kawy jest użycie czystej wody o niskiej mineralizacji. W wielu miejscach Polski woda z kranu nie będzie się nadawała do parzenia kawy czy herbaty – warto wtedy kupować wodę w butelkach. Taka woda pozwoli również na dłuższe działanie sprzętu, ponieważ unikniemy problemu z odkładaniem się kamienia wewnątrz urządzenia. Posiadacze bardziej zaawansowanych ekspresów kolbowych będą mieli dużo większy wpływ na smak kawy.

Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu?
Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu?

Przygotowanie espresso

Zanim zajmiemy się parametrami parzenia, warto sięgnąć po odpowiednią kawę, a więc taką, która została wypalona z przeznaczeniem do espresso. Kolejnym krokiem będzie dobranie odpowiedniej dozy zmielonej kawy, stopnia jej zmielenia i czasu parzenia. Warto sięgnąć po sprawdzoną proporcję jednej części kawy dla dwóch części naparu, dla przykładu: 18g kawy powinno dać nam 36g espresso w filiżance. Warto zadbać również o to, aby czas parzenia nie przekraczał 30 sekund, dzięki czemu unikniemy przeparzenia kawy. Czas parzenia możemy zmienić dzięki ustawieniom młynka. Grubsze mielenie przyspieszy czas parzenia, a drobniejsze je spowolni. Możliwość doboru ustawień ciśnienia występuje tylko w najbardziej zaawansowanych modelach, warto jednak pamiętać, żeby przy zakupie nie sugerować się siłą ciśnienia: poprawne espresso zaparzymy już z użyciem 7 barów, a wysokie ciśnienie może powodować przeparzanie się kawy przy wysokich temperaturach wody.

Po wykonaniu espresso należy koniecznie zadbać o czystość sprzętu, aby kolejna kawa smakowała równie dobrze.

Fot. Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Gatunek herbaty, odmiana, kultywar, hybryda, klon: czym są?

Czasem trudno zorientować się w zawiłym świecie określeń różnych odmiany herbaty, zwłaszcza, że poza odmianami[...]

Parzenie kawy a temperatura wody

Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]

2 Comments

Ostrokrzew niemocny, czyli bezkofeinowa yerba mate

Są wśród nas osoby, które nie lubią bądź nie mogą przyjmować kofeiny. Dzieje się tak[...]

Delter Coffee Press – opis

Delter coffee press jest kolejnym sprzętem starającym się sprostać oczekiwaniom świadomych konsumentów kawy. Tym razem[...]

Chińska herbata Zi Cha, czyli fioletowa produkowana z dziko rosnących drzew

Choć większość z nas zna przede wszystkim kenijską herbatę fioletową, funkcjonującą na rynku jako Purple[...]

Yerba mate tostada

Yerba Mate: Tostada. Oznaczenie yerba mate dla yerby palonej. Cechuje się ona ciemnym, brązowym lub[...]

Herbata Matcha właściwości i składniki odżywcze

Jeśli chodzi o walory zdrowotne herbaty Matcha to pamiętać trzeba przede wszystkim, że w naparze[...]

Rooibos herbata z Afryki. Herbatka dobra od stóp do głów

Czerwona herbata rooibos. Ileż razy słyszeliśmy takie określenie. Wciąż zatem warto podkreślać, że rooibos nie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.