Pojawienie się w połowie dwudziestego wieku ekspresów ciśnieniowych zrewolucjonizowało parzenie kawy. Dzięki zastosowaniu wysokiego ciśnienia przelewanej przez kawę wody, otrzymaliśmy możliwość zaparzenia espresso – małej ilości naparu o wysokiej gęstości i niespotykanej wcześniej intensywności doznań smakowych. Jest to jednak trudny sposób na zrobienie kawy, wymagający precyzji i dbania o najmniejsze detale, jeśli zależy nam na najwyższej jakości.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Woda do przygotowania kawy
Jeśli dysponujemy ekspresem bez możliwości zmiany ustawień (temperatura, ciśnienie, stopień zmielenia kawy – jeśli ekspres posiada wbudowany młynek), jedyną rzeczą, która pomoże w polepszeniu smaku kawy jest użycie czystej wody o niskiej mineralizacji. W wielu miejscach Polski woda z kranu nie będzie się nadawała do parzenia kawy czy herbaty – warto wtedy kupować wodę w butelkach. Taka woda pozwoli również na dłuższe działanie sprzętu, ponieważ unikniemy problemu z odkładaniem się kamienia wewnątrz urządzenia. Posiadacze bardziej zaawansowanych ekspresów kolbowych będą mieli dużo większy wpływ na smak kawy.
Przygotowanie espresso
Zanim zajmiemy się parametrami parzenia, warto sięgnąć po odpowiednią kawę, a więc taką, która została wypalona z przeznaczeniem do espresso. Kolejnym krokiem będzie dobranie odpowiedniej dozy zmielonej kawy, stopnia jej zmielenia i czasu parzenia. Warto sięgnąć po sprawdzoną proporcję jednej części kawy dla dwóch części naparu, dla przykładu: 18g kawy powinno dać nam 36g espresso w filiżance. Warto zadbać również o to, aby czas parzenia nie przekraczał 30 sekund, dzięki czemu unikniemy przeparzenia kawy. Czas parzenia możemy zmienić dzięki ustawieniom młynka. Grubsze mielenie przyspieszy czas parzenia, a drobniejsze je spowolni. Możliwość doboru ustawień ciśnienia występuje tylko w najbardziej zaawansowanych modelach, warto jednak pamiętać, żeby przy zakupie nie sugerować się siłą ciśnienia: poprawne espresso zaparzymy już z użyciem 7 barów, a wysokie ciśnienie może powodować przeparzanie się kawy przy wysokich temperaturach wody.
Po wykonaniu espresso należy koniecznie zadbać o czystość sprzętu, aby kolejna kawa smakowała równie dobrze.
Fot. Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Big-Active (Bio-Active) Pu-erh z cytryną, Oxalis Pu-erh Fitness: porównanie, recenzja, opinie
Herbata Big-Active (Bio-Active) Pu-erh z cytryną vs Oxalis Pu-erh Fitness. Sprawdziliśmy te dwie herbaty w[...]
mar
Herbaciarnia Assam Bielsko-Biała
Herbaciarnia Assam Bielsko-Biała dane kontaktowe: telefon: 502 488 747, adres: Bielsko-Biała, Rynek 26 (Plac ZWM)
Zasady parzenia herbaty, 10 porad jak parzyć herbatę?
Herbatę można zaparzyć na wiele sposobów. Jest kilka zasad, którymi musicie się kierować ale cała[...]
4 Comments
maj
Zimne parzenie (cold brew) vs. ciepłe parzenie: różnice
W zimnej wodzie dobrze rozpuszczają się aminokwasy, których obecność w naparze wiąże się z cenionymi[...]
maj
Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny
Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny W Polsce pije się coraz więcej herbaty.[...]
wrz
Zielona herbata na noc. Czy można pić przed snem?
Obawy przed piciem herbaty wieczorem są w pełni zrozumiałe. Przeprowadzono badania pod tym kątem i[...]
lip
Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie
Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2[...]
sie
Parzenie zielonej herbaty Bancha. Japońska herbata opinie
Bancha to jedna z niezacienianych herbat japońskich. Produkuje się ją ze starszych liści niż pozostałe[...]
gru