Jak zrobić czarkę do herbaty z gliny?
Aby zrobić czarkę, potrzebna jest glina. Glinę najpierw trzeba odpowietrzyć, bo często w jej środku znajdują się pęcherzyki powietrza, które w trakcie toczenia będą nam deformować czarkę. A gdyby zostały w czarce i trafiły z nią do pieca, mogłoby dojść do ich rozerwania w wyniku działania ciśnienia.
Glinę odpowietrza się tak jak zagniata się ciasto. Przygotowujemy kulkę i rzucamy nią na środek koła garncarskiego. Uruchamiamy koło na najwyższych obrotach i glinę moczymy wodą, żeby ją łatwiej wycentrować, a nasze dłonie na niej nie powinny „tańczyć” podczas kręcenia.
Następnie zwalniamy obroty koła garncarskiego i wpychamy kciuku do środka – tak tworzy się wnętrze czarki. Następnie pracujemy nad bokami czarki, jeżeli góra czarka zdeformowała się za pomocą żyłki ją wyrównujemy (odcinając nieco górę). Moczymy wodą czarkę i na wolnych obrotach możemy wykończyć czarkę: możemy zostawić na niej ślad po palcach lub zrobić inne deformacje. Na koniec zbieramy niepotrzebną wodę ze środka czarki.
Teraz za pomocą żyłki odcinamy gotową czarkę od reszty gliny. Nasza czarka musi poczekać 1-2 dni, żeby zdębiała.
Zdębiałą czarkę ustawiamy na środku koła garncarskiego i za pomocą świeżej gliny przyklejamy ją do koła, tak żeby podczas obtaczania z niego nie spadła. Za pomocą noża zbieramy nadmiar gliny i tym samym ukształtujemy stopę. Musimy pamiętać o grubości dna, żeby nie przebić czarki.
Robimy pierwszy wypał naszej czarki w piecu o temperaturze około 1000 stopni Celsjusza. Dopiero teraz możemy ją po szkliwić. Pamiętajcie, że na stopie nie może być szkliwa, bo gdyby szkliwo zaczęło ciec w piecu (co często się zdarza) to czarka byłaby do wyrzucenia.
Taką po szkliwioną czarkę wkładamy do pieca na około 5 i pół godziny. I gotowe!
Gościem programu jest Adam Sobota.
Zobacz nagranie za kulisami
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
First Flush, oznaczenie jakości herbaty
First Flush to oznaczenie jakości herbaty związane z kolejnością zbiorów występujące w literowym kodzie jako[...]
Parzenie herbaty zielonej na zimno. Shinobicha
Shinobicha jest to sposób parzenia szlachetnych i wysokogatunkowych herbat w Japonii polegający na zasypaniu suszu[...]
sty
Yerba mate chimarrao po brazylijsku – jak poprawnie parzyć?
Mate po Brazylijsku. Czyli erva mate lub chimarrao to mate drobna i pita w szczególny[...]
1 Comments
lip
Yerba mate po paragwajsku – jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?
Paragwaj ma nieco inne zwyczaje związane z piciem mate. Najpopularniejsze tutaj okazuje się tereré czyli,[...]
lip
Jak używać zaparzacza do herbaty?
Jak używać zaparzacza, aby udała nam się dobra herbata? Samo użycie nie jest trudne, właściwie[...]
lip
Moja Bombilla zatyka się! Porady
Często zdarza się, że Bombilla zatyka się, podczas picia naszej ulubionej Yerba Mate. Wtedy zastanawiamy[...]
cze
SWAG SHOW Silesia Katowice 2014
12 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Swag Show Silesia w Szybie Wilson (Katowice). Dla naszych[...]
kwi
Herbata uspokajająca. Herbata relaksująca. Najlepsza herbata na uspokojenie
Jeżeli poszukujecie herbaty, która was uspokoi, wyciszy i będzie świetną propozycją na skołatane nerwy wieczorem,[...]
paź