Jak zrobić czarkę do herbaty z gliny?
Aby zrobić czarkę, potrzebna jest glina. Glinę najpierw trzeba odpowietrzyć, bo często w jej środku znajdują się pęcherzyki powietrza, które w trakcie toczenia będą nam deformować czarkę. A gdyby zostały w czarce i trafiły z nią do pieca, mogłoby dojść do ich rozerwania w wyniku działania ciśnienia.
Glinę odpowietrza się tak jak zagniata się ciasto. Przygotowujemy kulkę i rzucamy nią na środek koła garncarskiego. Uruchamiamy koło na najwyższych obrotach i glinę moczymy wodą, żeby ją łatwiej wycentrować, a nasze dłonie na niej nie powinny „tańczyć” podczas kręcenia.
Następnie zwalniamy obroty koła garncarskiego i wpychamy kciuku do środka – tak tworzy się wnętrze czarki. Następnie pracujemy nad bokami czarki, jeżeli góra czarka zdeformowała się za pomocą żyłki ją wyrównujemy (odcinając nieco górę). Moczymy wodą czarkę i na wolnych obrotach możemy wykończyć czarkę: możemy zostawić na niej ślad po palcach lub zrobić inne deformacje. Na koniec zbieramy niepotrzebną wodę ze środka czarki.
Teraz za pomocą żyłki odcinamy gotową czarkę od reszty gliny. Nasza czarka musi poczekać 1-2 dni, żeby zdębiała.
Zdębiałą czarkę ustawiamy na środku koła garncarskiego i za pomocą świeżej gliny przyklejamy ją do koła, tak żeby podczas obtaczania z niego nie spadła. Za pomocą noża zbieramy nadmiar gliny i tym samym ukształtujemy stopę. Musimy pamiętać o grubości dna, żeby nie przebić czarki.
Robimy pierwszy wypał naszej czarki w piecu o temperaturze około 1000 stopni Celsjusza. Dopiero teraz możemy ją po szkliwić. Pamiętajcie, że na stopie nie może być szkliwa, bo gdyby szkliwo zaczęło ciec w piecu (co często się zdarza) to czarka byłaby do wyrzucenia.
Taką po szkliwioną czarkę wkładamy do pieca na około 5 i pół godziny. I gotowe!
Gościem programu jest Adam Sobota.
Zobacz nagranie za kulisami
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak przechowywać herbatę? W czym przechowywać herbatę? Opinie
Kupioną herbatę najlepiej przesypać do czystego i wolnego od innych zapachów (zwłaszcza poprzedniej herbaty) naczynia.[...]
2 Comments
maj
Miód – substytut cukru
Sezon jesienny zwraca naszą uwagę ku pewnemu zdrowemu i lubianemu dodatkowi do herbaty, którym często[...]
wrz
Biała wędzona herbata Pai mu tan Lapsang Fuding, parzenie
O Lapsang Souchung pewnie większość z nas słyszała lub nawet jej próbowała. To dość specyficzna[...]
lis
Herbata Ceylon
Ceylon OP Dimbula Uduwela to smaczna i świeża herbata pita samodzielnie, czy z dodatkiem mleka[...]
lis
Przegląd yerba mate: Ruvicha (ostrokrzew paragwajski), opinie
Warto czasem spojrzeć na marki nowe i mało znane w świecie yerba mate. Jak łatwo[...]
kwi
Dziurawiec. Herbata z dziurawca
Często przechodzimy koło niego obojętnie. A niesłusznie, bo dziurawiec zwyczajny, to bardzo pożyteczne zioło, które[...]
1 Comments
lip
Przegląd yerba mate: Canarias (ostrokrzew paragwajski), opinie
Sama mate Canarias reprezentuje typowy styl Urugwajski. Jest bardzo drobna i pylasta, przypomina Brazylijską Chimarrao[...]
paź
Herbata rozgrzewająca na przeziębienie
Sezon grypy i przeziębień powoli się rozpoczyna. Znów wraz z długimi wieczorami i kolorowymi liśćmi[...]
paź