ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Pojawienie się mleka i cukru w kawie miało za zadanie zagłuszyć nieprzyjemny smak goryczy i dymny aromat. Słaba jakość wypalonej kawy brała się z niskiej świadomości konsumentów, złego transportowania ziarna a także gorszej technologii pieców do palenia. Ostatnie sto lat, to czas bardzo dynamicznego postępu, zaprzęgnięcia nauki dla osiągnięcia najlepszych efektów. Powstały nowe technologie wsparte elektroniką, zrobiono wiele badań skupionych na surowcu, plantacji, wypalaniu, wodzie w kawie czy konsumencie kawy. Wszystko to sprawia, że w dzisiejszych czasach możemy się cieszyć najwyższą jakością, jakiej wcześniejsze pokolenia mogły osiągnąć.

Czy kawa z mlekiem to profanacja?

Zacznijmy od tego, że kawa ma nam po prostu smakować. To nasza sprawa czego do niej dodamy. Palarnie już na etapie wypalania kawy podejmują decyzję jakie będzie jej podstawowe zastosowanie. Istotne jest również dobranie odpowiedniego kraju, z którego pochodzi ziarno, aby smak i aromat współgrał z dodatkami. Stąd też większość kawiarni używających tylko jednego ziarna, sięgnie po kawy z Ameryki Południowej, charakteryzują się one niską kwasowością i doskonale komponują się z mlekiem. Ponieważ dodatki do kawy dominują aromat i smak, najczęściej nie sięga się po ziarno najlepszej jakości, aby nie zmarnować jego potencjału.

Kawa Kafar espresso 250g
Kawa Kafar espresso 250g

Taka kawa ma utrzymywać stały dobry poziom w rozsądnej cenie, ale nie pozwoli na analizę smaku i aromatów ziarna. Kawa z przeznaczeniem picia bez mleka, najczęściej wypalona jest jaśniej, aby jak najwięcej naturalnych aromatów zostało w ziarnie. Takie palenie powoduje zwiększenie owocowości kawy, rozwinie jej przyjemną, soczystą kwasowość. Ponieważ mleko nie blokuje doznań, możemy się pokusić o analizę aromatów i smaków a samo podejście bliższe jest piciu dobrego wina. Nie jest to zatem spór o to czy można dodawać mleko i cukier, lecz pytanie jakiej jakości jest twoja kawa. Jej wybór, oprócz własnych upodobań, będzie dyktował sposób serwowania.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak herbata podbiła i zadomowiła się w Polsce?

Staliśmy się krajem, który może nie ma tak długiej i barwnej kultury herbacianej jak Chiny,[...]

Herbata rozgrzewająca na przeziębienie

Sezon grypy i przeziębień powoli się rozpoczyna. Znów wraz z długimi wieczorami i kolorowymi liśćmi[...]

Czym różni się parzenie herbaty po turecku a herbata z samowara?

Technik parzenia herbaty jest wiele i trudno się spierać co do tego czy są poprawne[...]

Przepis na kluski ziemniaczane z zieloną herbatą

Do zrobienia klusek ziemniaczanych z zieloną herbatą będzie nam potrzebne: pół kilograma obranych ziemniaków, sól[...]

Herbata zielona Soti Natural, opinie, test. Przepis na ice tea z Gyokuro

Któż z nas nie zna tego wyjątkowego napoju jakim jest ice tea? Kto z nas[...]

Herbata czerwona pu-erh

Czerwona herbata to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane częściowej fermentacji.[...]

1 Comments

Przepis na rozgrzewającą yerba mate z alkoholem na jesień i zimę

Nasz przepis na yerba mate z alkoholem inspirowany jest kilkoma recepturami na napoje „z prądem”.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.