Kalebasa: Yerba Mate
Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy do roślin dyniowatych, a jej wysuszona skorupa od zamierzchłych czasów używana była jako naczynie na płyny. Znane są tykwy z Afryki i Azji zaopatrzone w korki służące za butelki lub tykwy przecięte funkcjonujące jako naczynia do picia.
W Ameryce Południowej do produkcji naczyń służy dzbaniwo kalebasowe. Jest to roślina zbliżona do tykw ze starego świata występująca w Ameryce Południowej i znana przez tamtejsze ludy od dawna. Szeroko używana do produkcji naczyń, zwłaszcza naczyń do picia yerba mate. Dodatkową zaletą tej rośliny jest to, że można nadawać jej różne dowolne kształty owijając liną młode tykwy jeszcze na drzewie.
Matero z tykwy jest to jeden z tradycyjnych sposobów podawania yerby. Pięknie zdobione i okute naczynia z kalebasy osiągają często wysokie ceny. Przygotowywane w różnych rozmiarach i kształtach służą do różnych typów yerba mate. Przykładowo naczynie zwane porongo to kalebasa dużych rozmiarów rozcięta tak by rozszerzała się u góry. Wraz ze specjalną bombillą typu bomba służy do podawania drobnej mate typu chimarao.
Nowa kalebasa powinna przejść proces kurado przed pierwszym użyciem polegający na wyzbyciu się resztek miąższu przez długotrwałe parzenie yerba mate i wyskrobywanie.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Kofeina w kawie a grejpfrut
Wprowadzenie grejpfrutów do diety pozwala efektywniej wykorzystać spożywaną kofeinę. Ułatwia to kontrolę jej dziennych dawek,[...]
lut
Yerba mate zdrowsza niż zielona herbata? Polifenole
Ogólna kompozycja polifenoli w mate i herbacie ze zrozumiałych przyczyn różni się znacznie. O ile[...]
wrz
Vitax Inspirations Malina & Jeżyna: test, opinie
Smak jest całkowicie denny, płaski i nijaki, jeszcze mniej maliny i jeżyny niż w aromacie.[...]
kwi
Herbata po rosyjsku
Historia herbaty w Rosji jest dłuższa niż zachodniej Europie. Pierwszy kontakt Rosjan z herbatą miał[...]
wrz
Jaka herbata na jaką porę dnia?
Wiele osób lubi zaczynać dzień od herbaty lub kawy. Warto podkreślić, że oba te napoje[...]
mar
5 najlepszych przepisów na herbaciane koktajle
Shake ciasteczkowy na ciepło to doskonałe rozwiązanie dla lubiących słodkości. Można w ten sposób zagospodarować[...]
lis
Wanilia: właściwości. Wanilia przyprawa do herbaty
Laski wanilii wszyscy znamy. Znamy też jej charakterystyczny aromat, który znajduje szerokie zastosowanie nie tylko[...]
lut
Czy czas parzenia herbaty ma znaczenie
Czas parzenia herbaty ma znaczenie. Nawet, gdy wyciągniemy maksymalną ilość rozpuszczalnych składników z liści herbacianych[...]
lip