Herbata na święta, herbata na zimę. Zdecydowanie przepraszamy się z gorącym kubkiem, nawet jeśli zaniedbywaliśmy go podczas ciepłych dni. Herbata rozgrzewa, gdy zmarzniemy, herbata pasuje do długich, jesiennych i zimowych wieczorów. Pasuje także do różnych dodatków. Dodatki te często dokładają nam kalorii do i tak sutego, świątecznego stołu.
Nie myślimy o tym na codzień, że herbata może być kaloryczna. Ba. Wręcz wierzymy, nie bezpodstawnie zresztą, że pomaga ona zrzucić zbędne kilogramy. Sama w sobie rzeczywiście nie jest kaloryczna i to dosłownie, bo nie ma kalorii. Czysta herbata, niezależnie od koloru, składa się niemal w 100% z wody. Ten mały procent, który w naparze wodą nie jest, nie może sprawić, że herbata będzie miała jakikolwiek wpływ na nasz bilans kaloryczny w ciągu dnia. Zwykle przyjmuje się, że czysta herbata nie ma kalorii, a mieszanka smakowa, gdzie poza herbatą w suszu znajdują się kwiaty i suche dodatki owocowe może mieć 2-3 kcal. Zastanówmy się jednak, co się stanie kiedy zaczniemy przyprawiać bez opamiętania nasz kubek podnosząc mu świąteczny charakter.
- Herbatę zwykle słodzimy. Łyżeczka cukru to okrągło licząc 25 kcal.
- Mleko, choć niepopularne w naszym kraju jako dodatek do herbaty może podbić ten wynik jeszcze o 15 kcal.
- Ulubiona przez Polaków świąteczna, rozgrzewająca herbata z miodem i ponabijaną goździkami pomarańczą może mieć nawet 50 kcal zakładając, że miodu była łyżeczka, a pomarańczy jeden plaster.
- Do herbaty lubimy też dodawać konfiturę. Zwłaszcza malinową. Łyżeczka takiej to następne 40 kcal.
- Najgorzej jednak, jeśli dodajemy do herbaty rumu. Taka rozgrzewająca herbata z prądem popularna jest szczególnie zimą, a mało kto zdaje sobie sprawę z tego jak kaloryczny jest alkohol. 50 ml rumu może podnieść wartość naszej herbaty o przeszło 115 kcal.
Zgadza się, dobrze liczymy. Solidny kubek czarnej herbaty z łychą miodu, konfiturą, plastrem pomarańczy i kieliszkiem rumu na rozgrzewkę to kalorycznie pączek z lukrem.
Polecamy przygotować zimowo-świąteczną herbatę nieco inaczej. Dla rozgrzania i zdrowia doskonałym dodatkiem do herbaty jest świeży imbir. Nie tylko zabezpieczy nas przed przeziębieniem, ale też świetnie smakuje i komponuje się z herbatą. Żeby dodać nieco świątecznego nastroju polecamy zrezygnować z nudnej pomarańczy i zamiast tego, dorzucić kilka świeżych żurawin. Nie tylko są teraz niedrogie i łatwo dostępne w sezonie zimowym, to jeszcze zawierają sporo witamin. Ponadto świeża żurawina pływa na powierzchni herbaty dając ciekawy efekt. Do tego gałązka świeżego rozmarynu, przywodząca nam na myśl świąteczną choinkę i… już mamy zdrową, pięknie wyglądającą herbatę na święta, która ma kilkanaście kilokalorii, a nie kilkaset!
Fot. główna: kard z programu Pytanie na Śniadanie, prod. TVP2
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jaką herbatę wybrać. Poradnik dla początkującego herbaciarza
Czego warto napić się na początku przygody z herbatą, jakie herbaty powinien każdy znać i[...]
sty
Narzędzia do gongfu cha, ceremonii herbaty. Do czego służą akcesoria?
Technika parzenia zwana z chińskiego gongfu cha to sposób parzenia herbaty zaliczany do technik wschodnich.[...]
kwi
Cold brew. Zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam
Przepis na zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam: 4g herbaty czarnej Assam, 400 ml zimnej[...]
cze
Najlepsza herbata zielona aromatyzowana
Herbat zielonych z różnymi dodatkami jest na rynku mnóstwo. Jak z tego ogromnego wyboru wybrać[...]
kwi
Jak podrabiano herbatę? Fałszowanie herbaty, podróbki herbaty, historia
W 1818 roku popularność i zapotrzebowanie na herbatę w Anglii sięgnęły takiego poziomu, że opłacalne[...]
wrz
Czym jest mate green? Yerba mate na europejski rynek
Mate green to, można by powiedzieć, piąty rynek mate i piąty jej rodzaj mate. Nie[...]
sty
Terroir, czyli jak zmienia się smak herbaty w zależności od zbioru z plantacji
Dzięki terroir jesteśmy w stanie rozróżniać nie tylko rodzaj i kultywar herbaty, ale także miejsce[...]
sie
Jak parzyć czarną herbatę Ceylon, parzenie czarnej herbaty Ceylon Uva Shawlands
Prawidłowe zaparzenie czarnej herbaty pochodzącej z Ceylonu jest bardzo proste. Wystarczy wodą o temperaturze 95[...]
mar