Kawa Peaberry, PB, ziarno perłowe czy caracol – wszystkie te nazwy odnoszą się do specyficznej, okrągłej formy ziarna kawowego, która jest wynikiem jego samotnego rozwijania się w wiśni kawowca. Najczęściej spotykana forma owocu kawy posiada dwie pestki, zwrócone do siebie spłaszczoną stroną, jednak czasami dochodzi do anomalii i wykształca się wyłącznie jedno ziarno o kulistym, owalnym kształcie.
Stosunkowo niski procent całości zbioru mylnie sugeruje, że mamy do czynienia z czymś bardzo rzadkim, jednak biorąc pod uwagę, że dotyczy to całości wszystkich zbiorów na świecie, obecność peaberry jest zauważalna na rynku, a takie kawy ogólnodostępne dla przeciętnego klienta.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Kawa Peaberry i jej cechy
Zupełnie inny kształt i wielkość to nie jedyna różnica względem pozostałych ziaren z danego krzewu. Kolejną cechą powodującą konieczność odseparowania peaberry jest jego większa gęstość. Pozostawienie tak bardzo różniącego się materiału stanowiłoby nie lada wyzwanie podczas procesu palenia i powodowało bardzo nierówny stopień uprażenia ziarna. Właśnie dlatego z najlepszej jakości kaw usuwa się peaberry i sprzedaje osobno. Ta dodatkowa selekcja wpływa na wyższą cenę ziarna perłowego, co nie zawsze wiąże się z wyższą jakością produktu.
Przyczyna powstawania peaberry wciąż stanowi zagadkę i popycha do kolejnych badań w celu odnalezienia odpowiedzi. Poszukiwanie sposobu na zmniejszenie ilości ziarna perłowego w plonie leży również w kręgu zainteresowań plantatorów, dla których równe i jednolite ziarno stanowi gwarancję wyższej ceny worka kawy. Peaberry najczęściej rozwija się na czubkach gałęzi krzewu, stąd powszechnie uważa się, że na jego powstawanie wpływa większa ekspozycja kwiatów na warunki pogodowe i dłuższa droga transportu składników odżywczych.
Szeroko dyskutowaną kwestią jest wpływ anomalii na skład ziarna, gdyż pojedyncza pestka może chłonąć pełnię składników dzielonych normalnie na dwie. Ziarnom perłowym przypisuje się bardziej pełny i słodki smak oraz wyższą zawartość kofeiny. Leży to jednak w sferze domysłów i niepopartych badaniami legend, ze względu na trudność dostępu do czystej próbki peaberry w kontekście zwykłego ziarna z tego samego zbioru. Ponieważ ziarno perłowe to zaledwie kilka procent plonu, worek takiej kawy jest najczęściej mieszaniną kaw różnego pochodzenia, co nie pozwala na jednoznaczną odpowiedź. Brak badań podejmujących temat zawartości kofeiny w peaberry, nie daje nam odpowiedzi również w tym zakresie, jednak wyniki testów traktujących ten temat pobocznie sugerują, że teoria wyższej zawartości kofeiny jest bardzo prawdopodobna.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak Zrobić Owocowe Yerba Mate w Owocach (i Orzechach)
Jak zrobić matero do Yerba Mate z kokosa, jabłka, grejpfruta, ananasa i melona? Zobacz jak[...]
cze
Parzenie yerba mate wodą mineralną (gazowaną)
Nie ma żadnych przeciwskazań, by przygotować mate na wodzie gazowanej czy to na ciepło czy[...]
lip
Parzenie czerwonej herbaty Pu-erh: część 3
Jak prawidłowo parzyć czerwoną herbatę, żeby była smaczna i posiadała swoje wszystkie cenne właściwości? Zobacz!
Herbata w Niemczech
Bracia Grimm i obłoczki ze śmietanki, czyli początki herbaty w Niemczech Większość z nas zna[...]
paź
Zbiory herbaty – kiedy?
W zależności od regionu geograficznego, zbiór herbaty odbywa się o różnych porach roku i ma[...]
wrz
Matcha zielona herbata. Herbata odmładzająca z Japonii
Matcha to sproszkowana zielona herbata. Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha.[...]
maj
Złote mleko, herbata z kurkumą
Latte na bazie mleka i kurkumy, nazywane Złotym Mlekiem, jest tak bardzo popularne w Wielkiej[...]
mar
Jak wybrać dobrą kawę? Czy dobra kawa musi być droga?
Jeśli cenimy sobie jakość kawy, powinniśmy szukać na jej paczkach trzech podstawowych informacji: daty palenia,[...]
paź