ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kawa Peaberry, PB, ziarno perłowe czy caracol – wszystkie te nazwy odnoszą się do specyficznej, okrągłej formy ziarna kawowego, która jest wynikiem jego samotnego rozwijania się w wiśni kawowca. Najczęściej spotykana forma owocu kawy posiada dwie pestki, zwrócone do siebie spłaszczoną stroną, jednak czasami dochodzi do anomalii i wykształca się wyłącznie jedno ziarno o kulistym, owalnym kształcie.

Stosunkowo niski procent całości zbioru mylnie sugeruje, że mamy do czynienia z czymś bardzo rzadkim, jednak biorąc pod uwagę, że dotyczy to całości wszystkich zbiorów na świecie, obecność peaberry jest zauważalna na rynku, a takie kawy ogólnodostępne dla przeciętnego klienta.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Kawa Peaberry i jej cechy

Zupełnie inny kształt i wielkość to nie jedyna różnica względem pozostałych ziaren z danego krzewu. Kolejną cechą powodującą konieczność odseparowania peaberry jest jego większa gęstość. Pozostawienie tak bardzo różniącego się materiału stanowiłoby nie lada wyzwanie podczas procesu palenia i powodowało bardzo nierówny stopień uprażenia ziarna. Właśnie dlatego z najlepszej jakości kaw usuwa się peaberry i sprzedaje osobno. Ta dodatkowa selekcja wpływa na wyższą cenę ziarna perłowego, co nie zawsze wiąże się z wyższą jakością produktu.

Przyczyna powstawania peaberry wciąż stanowi zagadkę i popycha do kolejnych badań w celu odnalezienia odpowiedzi. Poszukiwanie sposobu na zmniejszenie ilości ziarna perłowego w plonie leży również w kręgu zainteresowań plantatorów, dla których równe i jednolite ziarno stanowi gwarancję wyższej ceny worka kawy. Peaberry najczęściej rozwija się na czubkach gałęzi krzewu, stąd powszechnie uważa się, że na jego powstawanie wpływa większa ekspozycja kwiatów na warunki pogodowe i dłuższa droga transportu składników odżywczych.

Kawa Kafar Honduras 250g
Kawa Kafar Honduras 250g

Szeroko dyskutowaną kwestią jest wpływ anomalii na skład ziarna, gdyż pojedyncza pestka może chłonąć pełnię składników dzielonych normalnie na dwie. Ziarnom perłowym przypisuje się bardziej pełny i słodki smak oraz wyższą zawartość kofeiny. Leży to jednak w sferze domysłów i niepopartych badaniami legend, ze względu na trudność dostępu do czystej próbki peaberry w kontekście zwykłego ziarna z tego samego zbioru. Ponieważ ziarno perłowe to zaledwie kilka procent plonu, worek takiej kawy jest najczęściej mieszaniną kaw różnego pochodzenia, co nie pozwala na jednoznaczną odpowiedź. Brak badań podejmujących temat zawartości kofeiny w peaberry, nie daje nam odpowiedzi również w tym zakresie, jednak wyniki testów traktujących ten temat pobocznie sugerują, że teoria wyższej zawartości kofeiny jest bardzo prawdopodobna.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czy warto kupić fajkę wodną za 50 zł?

Przeglądając sieć w poszukiwaniu tanich fajek można trafić na dużą ilość małych fajek typu dynia,[...]

Wegetariański burger z Yerba mate i herbatą, przepis

Sezon grillowy otwarty! Oto najlepszy przepis na burgery z soczewicy z Yerba mate. Przygotowanie wegetariańskich[...]

Herbaciarnia Czajnik Zabrze

Herbaciarnia Czajnik Zabrze kontaktowe: telefon: 509 257 519, adres: Zabrze ul. Świętej Barbary 18A (wejście[...]

Gojnik na nerki. Herbata z Gojnika działa przeciwbólowo i wpływa na krążenie

Poza przyśpieszaniem gojenia, gojnik wykazuje działanie przeciwbólowe oraz bakteriobójcze. Obecnie stosuje się go w przypadku[...]

Herbaciarnia Czajownia Wrocław

Herbaciarnia Czajownia Wrocław dane kontaktowe: telefon: 71 727 95 75, adres: Wrocław, ul. Białoskórnicza 7/8/9

Herbaciania White Monkey Rybnik

Herbaciania White Monkey Rybnik dane kontaktowe: telefon: 502 488 747, adres: Rybnik, ul. Kościuszki 62/1

Zielona herbata na kamienie nerkowe. Picie herbaty niszczy kamienie nerkowe

Picie herbaty może zapobiegać tworzeniu się bolesnych kamieni nerkowych. Badania pokazują, że związki zawarte w[...]

1 Comments

Jak prawidłowo parzyć Yerba Mate, jak parzyć Yerba Mate

Często podaje się, że Yerba Mate należy parzyć 70-80*C wodą, czy to jedyne widełki w[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.