Sezon jesienny zwraca naszą uwagę ku pewnemu zdrowemu i lubianemu dodatkowi do herbaty, którym często i chętnie zastępujemy cukier. Mowa o miodzie czyli bardzo naturalnym i aromatycznym produkcie pszczoły miodnej. Miód używany i ceniony jest od niepamiętnych czasów, a znany jest znacznie dłużej niż cukier. Wiele osób przedkłada jego aromat nad pozbawiony zapachu biały cukier.
Czy miód jest dobrym słodzikiem?
Cukier biały, czyli sacharoza jest dwucukrem. Miód zawiera zaś osobno glukozę i fruktozę. Ta pierwsza, zdrowsza i nieco mniej słodka występuje w miodzie w nieco mniejszej ilości. Miód nie powinien być słodszy od czystego cukru, co łatwo zrozumieć ponieważ poza cukrem, który stanowi jego większość posiada on także inne składniki. Pułapka znajduje się tu w jego wadze. Miód jest mniej kaloryczny od cukru jeśli porównamy taką samą ich masę. Jest jednak cięższy, a to oznacza, że łyżeczka miodu waży więcej niż łyżeczka cukru.
Cukier w jakiejkolwiek postaci nie jest zdrowy i nie powinien być polecany. Miód jest zdecydowanie zdrowszy niż cukier, lecz objadanie się nim tak samo nie jest dobrym pomysłem ponieważ nie do końca można go postrzegać jako substytut cukru. Jest to raczej inna jego postać.
Miód posiada wiele zalet i prozdrowotnych zastosowań
- Zawiera witaminy i minerały,
- podnosi odporność,
- zwalcza bakterie,
- pomaga przy infekcjach i przeziębieniu,
- poprawia pracę mózgu.
- Występuje w wielu postaciach co pozwala dobrać ulubiony. Pszczoła, gdy pierwszy raz opuszcza ul zbiera nektar z kwiatu i do końca życia zbierać będzie tylko z tego gatunku, co pozwala tworzyć miody rzepakowe, lipowe, wrzosowe itd. Istnieje też miód ze spadzi.
Z miodem trzeba obchodzić się ostrożnie
- Z uwagi na większą masę łatwo przesadzić z ilością i dostarczyć sobie jeszcze więcej cukru niż słodząc samym cukrem.
- Użyty w wysokiej temperaturze, w wypiekach czy w gorącej herbacie traci swe właściwości prozdrowotne i cieszyć możemy się jedynie jego aromatem i słodyczą.
- Powinien być odpowiednio przechowywany, z wiekiem twardnieje, szkodzi mu też światło słoneczne, a najlepsza temperatura do jego przechowania nie przekracza 10 stopni Celsjusza.
- Może wywołać alergię u osób uczulonych na pyłki.
- Nie poleca się go także małym dzieciom.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak zrobić dobrą kawę? 5 porad i wskazówek
Istotne jest jednak zrozumienie, że parzenie kawy to umiejętność wydobycia z ziarna odpowiedniej ilości substancji.[...]
1 Comments
kwi
Kwiat hibiskusa: rodzaje, parzenie, historia. Herbata z hibiskusa?
Napar z hibiskusa, czyli z malwy sudańskiej nazywany jest także karkade lub czerwonym złotem faraonów.[...]
kwi
Herbata, herbatka: co jest herbatą a co nią nie jest?
Herbatą jest wszystko co zawiera w składzie liście herbaty pochodzące z rośliny Camellia sinensis. Możemy[...]
cze
Jak prawidłowo gotować wodę do herbaty. Ile razy wolno gotować wodę?
Wielu z nas zapewne dla oszczędności i wygody nie waha się zagotować ponownie wodę już[...]
6 Comments
maj
Herbata w Szwajcarii
Mało powierzchni, dużo tradycji i różnorodności. Tak w wielkim skrócie możemy określić Szwajcarię. Państwo położone[...]
mar
Yerba mate, mate amargo
Yerba mate, mate amargo to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate w postaci klasycznej bez[...]
Herbata na bóle menstruacyjne
Czy herbata może pomóc przy bólach menstruacyjnych to zagadnienie, które nie tylko powinno zainteresować kobiety.[...]
sty
Terere: właściwości i przepis na zimną yerba mate
Tereré to popularny w Paragwaju sposób picia mate polegający na zalewaniu jej lodowatą wodą. Istnieje[...]
sie