ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Sezon jesienny zwraca naszą uwagę ku pewnemu zdrowemu i lubianemu dodatkowi do herbaty, którym często i chętnie zastępujemy cukier. Mowa o miodzie czyli bardzo naturalnym i aromatycznym produkcie pszczoły miodnej. Miód używany i ceniony jest od niepamiętnych czasów, a znany jest znacznie dłużej niż cukier. Wiele osób przedkłada jego aromat nad pozbawiony zapachu biały cukier.

Czy miód jest dobrym słodzikiem?

Cukier biały, czyli sacharoza jest dwucukrem. Miód zawiera zaś osobno glukozę i fruktozę. Ta pierwsza, zdrowsza i nieco mniej słodka występuje w miodzie w nieco mniejszej ilości. Miód nie powinien być słodszy od czystego cukru, co łatwo zrozumieć ponieważ poza cukrem, który stanowi jego większość posiada on także inne składniki. Pułapka znajduje się tu w jego wadze. Miód jest mniej kaloryczny od cukru jeśli porównamy taką samą ich masę. Jest jednak cięższy, a to oznacza, że łyżeczka miodu waży więcej niż łyżeczka cukru.

Herbata honeybush Miodowo-Cynamonowy 50g
Herbata honeybush Miodowo-Cynamonowy 50g

Cukier w jakiejkolwiek postaci nie jest zdrowy i nie powinien być polecany. Miód jest zdecydowanie zdrowszy niż cukier, lecz objadanie się nim tak samo nie jest dobrym pomysłem ponieważ nie do końca można go postrzegać jako substytut cukru. Jest to raczej inna jego postać.

Miód posiada wiele zalet i prozdrowotnych zastosowań

  • Zawiera witaminy i minerały,
  • podnosi odporność,
  • zwalcza bakterie,
  • pomaga przy infekcjach i przeziębieniu,
  • poprawia pracę mózgu.
  • Występuje w wielu postaciach co pozwala dobrać ulubiony. Pszczoła, gdy pierwszy raz opuszcza ul zbiera nektar z kwiatu i do końca życia zbierać będzie tylko z tego gatunku, co pozwala tworzyć miody rzepakowe, lipowe, wrzosowe itd. Istnieje też miód ze spadzi.

Z miodem trzeba obchodzić się ostrożnie

  • Z uwagi na większą masę łatwo przesadzić z ilością i dostarczyć sobie jeszcze więcej cukru niż słodząc samym cukrem.
  • Użyty w wysokiej temperaturze, w wypiekach czy w gorącej herbacie traci swe właściwości prozdrowotne i cieszyć możemy się jedynie jego aromatem i słodyczą.
  • Powinien być odpowiednio przechowywany, z wiekiem twardnieje, szkodzi mu też światło słoneczne, a najlepsza temperatura do jego przechowania nie przekracza 10 stopni Celsjusza.
  • Może wywołać alergię u osób uczulonych na pyłki.
  • Nie poleca się go także małym dzieciom.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zrobić herbatę z liści kawy?

Zaparzanie liści nie jest powszechną praktyką na świecie, jednak są kraje, w których nikogo nie[...]

Przepis na turecki przysmak Sahlep, sposób przygotowania

Sahlep nie jest herbatą, jest to napar ze sproszkowanej bulwy storczyka. Ceniony przysmak w Turcji.[...]

Historia herbaciarni w Chinach

Pierwsze na świecie herbaciarnie powstały w Chinach za czasów Południowej Dynastii Song, czyli w XII[...]

5 najlepszych przepisów na herbaciane koktajle

Shake ciasteczkowy na ciepło to doskonałe rozwiązanie dla lubiących słodkości. Można w ten sposób zagospodarować[...]

Czy cascara to herbata? Kofeina w cascarze

W smaku cascara jest delikatnie słodka, w aromacie wyczuwa się rodzynki, czereśnie czy jabłka. Przy[...]

Yerba mate con hierbas

Yerba Mate: Con hierbas. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Odnosi się do mieszanek yerba[...]

Herbata pu-erh Moonlight White

Herbata czerwona, czyli tak na prawdę ciemna jest coraz popularniejsza i to pomimo aromatu, który[...]

Cold brew. Zimne parzenie Yerba mate French Press

Do przygotowania zimnego mate potrzebujemy 10g Yerba mate, 330ml zimnej wody, French Press. Opcjonalnie możemy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.