ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Na początek trzeba zastanowić się co to jest mocna herbata. Wiele osób uważa, że jest to herbata długo parzona, gorzka, cierpka i ciemna. Są jednak tacy, dla których mocna herbata jest po prostu bogata w kofeinę i pobudzająca.

Wbrew preferencjom herbaciarzy, którzy raczej parzą herbatę tak, by była aromatyczna, lecz nie gorzka, wiele osób gustuje w długo parzonej herbacie czarnej z cukrem lub innymi dodatkami, osadzonymi w tradycji. Anglicy dodają do herbaty mleko, Hindusi korzenne przyprawy, Marokańczycy miętę, a my Polacy, cytrynę. Wszystkie te sytuacje wymagają herbaty zaparzonej tak intensywnie, by dodatki jej nie zdominowały.

Na co pomaga herbata bogata w kofeinę?

Jeśli chodzi o kofeinę to jej poziom nie ma aż takiego związku z kolorem herbaty. Bogatsza w nią będzie herbata świeża, zbierana wiosną, drobna i parzona wrzątkiem. Taka herbata poza tym, że nas pobudza, dzięki kofeinie dobrze wpływa na pracę mózgu. Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona, zapobiega też depresji. Zmniejsza ryzyko chorób serca oraz cukrzycy. Poprawia metabolizm i sprawia, że trening fizyczny jest bardziej efektywny.

Na co pomaga herbata długo parzona?

Jeśli chcemy, aby nasza herbata była gorzka musimy dopuścić do rozpuszczenia się w wodzie większej ilości zawartych w liściach substancji. Warto mieć na uwadze, że długo parzona herbata nie jest bogatsza w kofeinę, ponieważ jest ona łatwo rozpuszczalna w gorącej wodzie i większość jej uwalnia się do naparu już w pierwszych minutach parzenia.

Gorycz naparu wiąże się z dużą zawartością różnego rodzaju polifenoli odpowiadających w głównej mierze za ten smak w herbacie. Stężone są jednak także inne substancje aktywne. Uważa się, że każda herbata parzona wrzątkiem w czasie przynajmniej piętnastu minut, niezależnie od tego jak powinno się ją parzyć poprawnie, może zagwarantować nam maksymalne stężenie zawartych w liściach związków. Fakt, że zielona herbata powinna być parzona niższą temperaturą, a zaparzona wrzątkiem jest trudna do wypicia, dowodzi tego, że to w niej jest najwięcej polifenoli. Bardzo prozdrowotna jest także herbata biała.

Herbata biała Pai Mu Tan 6901 High Grade 50g
Herbata biała Pai Mu Tan 6901 High Grade 50g

Duże stężenie polifenoli w naparze to także dużo przeciwutleniaczy, które obniżają stres oksydacyjny. Jest to sytuacja, w której mamy w ciele zbyt dużą ilość wolnych rodników w stosunku do przeciwutleniaczy, które wiążąc się z nimi ograniczają ich ilość. Przeciwutleniaczy nie możemy gromadzić w ciele, dlatego ważna jest bogata w nie dieta. Stres oksydacyjny przyśpiesza starzenie się naszych komórek, może też być powodem licznych chorób i złego samopoczucia. Podczas długiego parzenia w naparze zwiększa się też stężenie l-teaniny, której najwięcej znajdziemy w zielonej herbacie.

Regularne picie mocno zaparzonej herbaty może nieść ze sobą wiele korzyści.

  • Obniżenie stresu oksydacyjnego.
  • Poprawa pracy układu pokarmowego i metabolizmu, ochrona przed cukrzycą, obniżenie poziomu złego cholesterolu, utrata wagi.
  • Potencjalna ochrona przed powstawaniem nowotworów, a nawet wsparcie w leczeniu istniejących.
  • Obniżenie ryzyka wystąpienia chorób związanych z układem krążenia w szczególności zawałów, udarów i miażdżycy.
  • Zwiększenie odporności, działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne.
  • Dzięki l-teaninie herbata działa uspokajająco i przeciwlękowo, poprawia skupienie i jakość snu.

Niestety mocna herbata jest także bardziej drażniąca. Pamiętajmy, że jest to napój zaliczany do niewskazanych dla osób mających problemy z układem pokarmowym. W szczególności zaś wrzodowcy, pomimo odwiedzionego korzystnego działania zielonej herbaty na wrzody, mogą odczuwać nasilenie objawów choroby po wypiciu zbyt esencjonalnego naparu. Mocna herbata niewskazana jest także dla dzieci. W mocnej herbacie możemy spodziewać się także większej ilości kwasów szczawianowych, które mogą się przyczynić do powstawania kamieni nerkowych. Zwiększa się ryzyko przebarwienia zębów, a przy niskiej jakości herbaty możemy mieć do czynienia z ryzykiem przyswojenia zbyt dużej ilości mikroelementów jak choćby fluoru. Jeśli mocną herbatą chcielibyśmy popijać posiłki pamiętajmy, że ogranicza ona znacznie przyswajanie niehemowego żelaza z jedzenia.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata oolong: właściwości

Podobnie jak herbata zielona i biała oolongi zawierają dużo przeciwutleniaczy mających zdolność wychwytywania wolnych rodników.[...]

Niebieska herbatka ze Ślazu Dzikiego

Od dawna używamy ślazu do celów zielarskich. Dzięki znacznej zawartości śluzu, bo według niektórych źródeł[...]

1 Comments

Kawa z Wasabi i mleczkiem w tubce

Przygotuj swoją ulubioną kawę, używając mniejszej niż zwykle ilości wody w celu zwiększenia intensywności naparu.[...]

Fannings, oznaczenie jakości herbaty

Fannings to oznaczenie jakości herbaty. Często stosowane z innymi literowymi kodami. Grupa ta wtedy określana[...]

Przepis na turecki przysmak Sahlep, sposób przygotowania

Sahlep nie jest herbatą, jest to napar ze sproszkowanej bulwy storczyka. Ceniony przysmak w Turcji.[...]

Matcha zielona herbata. Herbata odmładzająca z Japonii

Matcha to sproszkowana zielona herbata. Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha.[...]

Tea & Coffee World Cup Europe 2014 Warsaw. Warszawa

Zobacz relację z największych światowych targów kawy i herbaty, które odbyły się po raz pierwszy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.