Mojito to jeden z najpopularniejszych koktajli alkoholowych na świecie, a kto wie czy nie najpopularniejszy.
Niektóre źródła twierdzą, że Europejczycy udali się do rdzennych mieszkańców Ameryki Środkowej po pomoc w zwalczaniu chorób tropikalnych, które ich nękały. Wrócili podobno ze składnikami mojito, które pomagały na czerwonkę i szkorbut. Słodki syrop trzcinowy maskował zaś okropny smak tafii, czyli pierwowzoru rumu. Inna historia wiąże mojito z osobą kapitana Drake’a – słynnego korsarza, który podobno najchętniej pijał tafię z dodatkiem limonki i mięty.
Z całą pewnością, ojczyzną dzisiejszego mojito jest Havana na Kubie, a pięć składników koktajlu według oficjalnego przepisu to biały rum, limonka, mięta, syrop cukrowy lub cukier, czasem trzcinowy oraz mocno gazowana woda. Całość podaje się z kruszonym lodem.
Mojito z herbaty – różne wersje napoju
Istnieje wiele wersji i odmian mojito. Można przygotować je na kokosowo lub z różnymi owocami, takimi jak grejpfrut, cytryna, marakuja, a nawet truskawki i maliny. Popularna jest też wersja o smaku róży. Można również dodać toniku. Wersja bezalkoholowa nazywana jest Virgin Mojito.
Czas zatem najwyższy na wersję herbacianą i to oczywiście bezalkoholową. Herbaciane mojito jako letnie Ice tea z pewnością orzeźwi w upalne dni. Tutaj też możemy stworzyć niejeden przepis. Można dodać różnych owoców, można też pokusić się o użycie sprawdzonej już w niejednym koktajlu matchy. My jednak proponujemy wersje możliwie zbliżoną do oryginału. Nasze mojito będzie bazowało na zimnej, zielonej herbacie, najlepiej przygotowanej w wersji Cold brew czyli „zaparzonej” zimną wodą, poza tym będzie mięta i limonka, syrop cukrowy oraz gazowana woda i lód.
Jak zrobić mojito z herbaty?
Do koktajlowej szklanki dodajemy cukrowy syrop oraz herbatę, następnie dwie ćwiartki limonki (można je lekko wycisnąć z soku). Ważne, aby nie dodać soku limonki do samego cukru – jeśli się go stosuje zamiast syropu – ponieważ mógłby odebrać jej aromat. Liście mięty, w oryginalnym przepisie sześć sztuk, należy nieco zgnieść barmańskim tłuczkiem, lecz tylko tak by uwolniły się aromatyczne olejki. Polecamy zamiast tego każdy liść położyć na dłoni i klasnąć. To sprawi, że miętowy aromat uwolni się bardziej, a liść pozostanie w całości i będzie się dobrze prezentował. Do tego wszystkiego dodajemy gazowaną wodę i lód.
Napój jest prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy mieć w lodówce zapas zimnej, zielonej herbaty. Ilością składników można dowolnie balansować zmieniając słodycz oraz stosunek herbaty i bąbelków. Z całą pewnością warto eksperymentować choć chyba trudno znudzić się w czasie letnich upałów czymś takim jak herbaciane mojito.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Koronawirus z Wuhan (2019-nCoV) a herbata. Czy herbata jest bezpieczna?
Przez ostatnie tygodnie media żyją nowym groźnym wirusem, który pojawił się w Wuhan (Chiny). Obecnie[...]
1 Comments
sty
Kawa zbożowa – najlepsze zamienniki (substytuty) kawy
Kawa to w potocznym rozumieniu nie tylko espresso czy domowa „zalewana”, czyli ogólnie mówiąc napar[...]
wrz
Herbata Bubble Tea, jak zrobić Bubble Tea przepis na Bubble Tea, herbata bąbelkowa
Jak zrobić w domu dobre i zdrowe Bubble Tea (QQ)? Przede wszystkim będzie nam potrzebna[...]
wrz
Biała wędzona herbata Pai mu tan Lapsang Fuding, parzenie
O Lapsang Souchung pewnie większość z nas słyszała lub nawet jej próbowała. To dość specyficzna[...]
lis
Herbatka z bambusa: napar, właściwości, parzenie
Bambus (Bambusa Shreb.) należy do rodziny wiechlinowatych, czyli traw. Charakteryzuje się ona między innymi tym,[...]
lut
Kultywary japońskich herbat
Obecnie 76% upraw herbacianych Japonii to szczep Yabukita. Najsłynniejszy i najpopularniejszy, a zarazem dający najlepsze[...]
cze
Herbata Tie Guan Yin Oolong parzenie, opinie
Ten oolong należący do Wielkiej Dziesiątki herbat chińskich określa się także jako Tieh Kwan Yin[...]
sty
Chmiel zwyczajny. Napar z chmielu
Rodzaj chmielu, którego nazwa łacińska to Humulus, należy do rodziny konopiowatych. Jest rośliną pnącą się,[...]
paź