Nakhla Cardamon test, opinie
Jestem wielkim fanem Nakhli, jest to dla mnie jeden z najlepszych producentów melas. Darzę go wielkim sentymentem, ponieważ właśnie od tej firmy zaczęła się moja wielka i gorąca przyjaźń z fajką wodną. Nakhla jako tytoń nie jest może jakościowo produktem z najwyższej półki, ale ma sporo ciekawych zalet między innymi duży wybór ciekawych smaków, o ile będę miał dostęp do tych moim zdaniem najciekawszych to sukcesywnie będą się tu pojawiały.
Otwieramy opakowanie tytoniu kardamonowego
Wita nas bardzo intensywny aromat, w zasadzie powitał mnie już po otwarciu paczki. To otwieramy dalej: pudełko, folia z palemką (logo producenta) i na koniec arkusz folii plastikowej, w który jest zawinięty tytoń. Nie gwarantuje to długiego utrzymania wilgotności, co jest niestety cechą produktów tej firmy. Melasa nie jest bardzo wilgotna, jednak wiem, że w wypadku tego producenta to norma, która nie wpływa, na jakość palenia w dużym stopniu.
Nabijamy
Do tego tytoniu proponuję większy cybuch, ponieważ warto nabić go odrobinę więcej i zachować spory odstęp od folii. Po nabiciu oczywiście odrobinę ubijamy i gotowe.
Rozpalamy
Zadymiło się. Dym na początku (przez parę chwil) dość słaby, ale dwa do czterech solidnych buchów i już mamy aromatyczne smaczne kłęby! I co mnie najbardziej interesuje przez cały czas palenia utrzymuje się taki sam komfort palenia. Jednak UWAGA ten smak Nakhli należy do bardzo ciężkich dla początkujących palaczy może być zbyt intensywny kilka głębokich buchów nawet u zaawansowanego palacza potrafi spowodować zakrztuszenie – bardzo silny aromat – może też prowadzić do lekkich podrażnień gardła zwłaszcza, jeśli ktoś akurat cierpi na podrażnienie gardła.
Popalone
Zawartość cybucha wypaliła się w całości, smak jak już wspomniałem przez cały czas intensywny i przyjemny. Polecam do herbat lekkich z małą zawartością, teaniny ale o silnym posmaku, ponieważ smak fajki pozostaje na długo w ustach i lekkie herbaty mogą stracić cały urok. Jak wspomniałem melasa nie jest bardzo wilgotna, ale poprzez swoją intensywność nie gra to aż tak dużej roli. Bardzo ciekawie się komponuje ten smak z lekkimi tytoniami na przykład z melonem wychodzi ciekawie, jednak trzeba pamiętać, aby dodać go tylko odrobinę (na wierzch cybucha zaledwie parę listków) w innym wypadku będzie nie mieszanka, ale cardamon z tym, że odrobinę lżejszy. Gorąco polecam ten smak, jako dodatek dla początkujących oraz jako eksperyment dla zaawansowanych. Wiem jednak, że nie wszystkim może zasmakować – jestem po prostu fanem intensywnych smaków. Moimi faworytami w tej kategorii jest jeszcze Cynamon i Earl Grey tego samego producenta – mam nadzieję że w niedługim czasie i o nich będę mógł coś napisać.
Kraj produkcji: Egipt
Zawartość nikotyny: 0,5%
Tytoń tylko dla pełnoletnich.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak radzić sobie ze smogiem? Herbata na smog
Smog to sztuczne zjawisko atmosferyczne, które polega na wysokim stężeniu szkodliwych zanieczyszczeń powietrza, związanych z[...]
lis
Kawa po turecku z tygielka, porady, przepis
Tygielek, dżezwa, ibrik – pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych technik parzenia kawy.[...]
paź
Jaka jest historia yerba mate? (legenda)
Indianie z plemienia Gurani byli pierwszymi, którzy poznali yerba mate i jej działanie. Jak do[...]
cze
Herbata ze złocienia, Chrysanthemum tea
Herbatka ze złocienia to napar przygotowywany z ususzonych kwiatków Chrysanthemum. Złocień jest rośliną należącą do[...]
kwi
Dlaczego herbata się pieni, mętnieje i ma kożuch?
Często widzimy w naszej filiżance czy kubku, że z herbatą dzieją się różne zaskakujące nas[...]
paź
Parzenie herbaty z technicznego punktu widzenia, parzenie herbaty technicznie
Większość herbaty produkowanej na świecie jest po prostu jednym z towarów, a więc jest przedmiotem[...]
maj
Herbata z Azorów – Gorreana
Dzisiaj przygotowałam czarną herbatę Gorreana Pekoe. Herbatę Pekoe wytwarza się z drugiego liścia na pędzie.[...]
sty
Palo santo do yerba mate
Bezsprzeczną zaletą naczyń z palo santo jest niezwykle współgrający z aromatem yerba mate zapach żywicy.[...]
kwi