ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Mówi się, że podróże kształcą. Można by zatem oczekiwać, że pojechaliśmy do Pakistanu by nauczyć się robić tamtejszą mleczną herbatę. Pamiętajmy jednak, że w dzisiejszych czasach nie tylko podróżujący kształci się poznając kulturę gospodarzy ,ale i vice versa. Podróże kształcą także wtedy gdy to gość z dalekiego kraju trafia na ciekawych jego kultury gospodarzy i to oni kształcą się pod jego wpływem. Tak też było z nami. Mieliśmy okazję skorzystać z doświadczenia rodowitej Pakistanki, która nauczyła nas jak łatwo przygotować jej rodzimą herbatę z mlekiem.

Jak wiadomo Pakistan znajdując się blisko Indii herbacianą kulturę poniekąd z nimi dzieli. Herbata pakistańska, podobnie jak indyjska, jest słodka i mleczna, bazująca na mocnej czarnej herbacie. Chociaż zdarzyło nam się przygotowywać tego typu herbatę to jednak napicie się jej spod ręki osoby, dla której jest to element rodzinnej kultury, okazało się bardzo ciekawym i rozwijającym doświadczeniem.

Herbatę po pakistańsku, jak uczy nas nasz gość, można przygotować także z dostępnych w Polsce herbat ekspresowych. Właśnie tak, pobyt w Polce i brak dostępu do suszu znanego z domu nie jest w stanie powstrzymać kochającej herbatę Pakistanki przed gotowaniem jej ulubionego napoju. Herbata z torebki, po wysypaniu i zastosowaniu odpowiednio dużej ilości, doskonale nadała się do ugotowania w mleku. Dała mocny i esencjonalny napar, który po posłodzeniu okazał się niezwykle aromatyczny i deserowy. Myślę, że wielu z nas nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie aromaty może wyciągnąć ze zwykłej herbaty gotujące się mleko. Chcecie spróbować we własnym domu? Z pewnością macie wszystko czego Wam trzeba. Zapraszamy do wspólnego gotowania z naszym gościem.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata miętowa, mięta egipska Nana

Herbata miętowa, mięta egipska Nana parzenie. Parzenie: 1 łyżka mięty na 200 ml wody, woda[...]

1 Comments

Zielona herbata początkowo wydawała się ohydna, ale nie zniechęciłem się: pisze nasz czytelnik

Osobom zniechęconym radzę się nie poddawać. Jedna źle zaparzona herbata nie powinna budować naszego zdania[...]

Kocanka piaskowa

Napar z kocanki pachnie nieco żywicznie, w smaku zaś jest nieco przyprawowy, kojarzy się z[...]

Zielona herbata na kamienie nerkowe. Picie herbaty niszczy kamienie nerkowe

Picie herbaty może zapobiegać tworzeniu się bolesnych kamieni nerkowych. Badania pokazują, że związki zawarte w[...]

1 Comments

Kwas GABA gama aminomasłowy w zielonej herbacie

Kwas gama aminomasłowy nazywany skrótem GABA jest jednym ze składników herbaty. Osoby zajmujące się kulturystyką[...]

Wpływ cukru na właściwości prozdrowotne herbaty

Nie trudno sobie wyobrazić, że słodzenie herbaty nie jest zdrowe. Okiem herbaciarza jest to „profanacja”[...]

Najczęstsze pytania dotyczące kawy i odpowiedzi

Nie uważam, żeby Włosi mieli jakieś braki. Przedstawiłem Ci wyniki swoich doświadczeń w tym temacie[...]

Herbata cold brew – ile może stać parzona na zimno?

Całkiem inną kwestią jest jak długo można pozostawić zaparzone cold brew po przygotowaniu. Należy je[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.