ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Najpopularniejsza herbata w Tajlandii to słynna tajska odmiana ice tea. Można ją kupić nie tylko w restauracjach, ale również na ulicznych stoiskach. Tradycyjna herbata tajska powinna być przygotowana na bazie herbaty czarnej ceylońskiej lub niskiej jakości miejscowej. Często dodaje się do niej różne korzenne przyprawy oraz wody kwiatowe. Są to jednak składniki opcjonalne. Nieodzownym składnikiem jest skondensowane mleko.

Akrobacje podczas przygotowania herbaty

Herbatę dosładza się cukrem i czasem zagęszcza mlekiem kokosowym. Sprzedawcy tego przysmaku robią na ulicach furorę, prezentując swe kuglarskie sztuczki w czasie przygotowywania herbaty. Zaparzona herbata jest gorąca, dobrze w niej rozpuszczają się wszystkie dodatki, następnie powinna być wlana do szklanki wypełnionej kostkami lodu. Aby odpowiednio wymieszać i nieco schłodzić napój sprzedawcy przelewają go z kubka do kubka kręcąc się i tańcząc. Wykonują w czasie tego różne pozy, czasem dość akrobatyczne. Z popularniejszych figur jest przelewanie napoju z dużej wysokości oraz przelewanie w trakcie wykonywania piruetu. Im większa wprawa i bardziej wyszukane tańce tym więcej klientów zamawia herbatę. Dobrze wymieszany napój wlewa się do kubka i czasem ozdabia u góry mlekiem kokosowym.

Oryginalna tajska herbata na lodzie. Przepis jak zrobić mrożoną herbatę z Tajlandii
Oryginalna tajska herbata na lodzie. Przepis jak zrobić mrożoną herbatę z Tajlandii

Składniki do przygotowania tajskiej herbaty:

  • 1,5 łyżki czarnej herbaty ceylon,
  • 0,5 l wrzątku,
  • 100 ml mleka skondensowanego,
  • 1 łyżka cukru,
  • gwiazdka anyżu (opcjonalnie),
  • 1-3 łyżki gęstego mleka kokosowego.

Przygotowanie tajskiej herbaty

Herbatę zaparzyć wraz z anyżem, warto wydłużyć czas parzenia by zaparzyła się mocniej. Napar przecedzić do metalowego garnuszka, dodać mleko i cukier. Przygotować drugi taki sam garnuszek i przelewać wielokrotnie napar z jednego do drugiego, można nalewać z większej wysokości. Gdy napój dobrze się wymiesza i nieco przestygnie przelać do wysokich szklanek wypełnionych kostkami lodu. Na górę położyć łyżkę mleka kokosowego. Pić przez słomkę.

Na Tajlandii uprawia się również herbatę, głównie w północnej części kraju. Bazą upraw są krzewy pochodzące z Tajwanu. Nie jest to czołowy producent na światowym rynku lecz doceniany dzięki dobrej jakości oolongom i zielonej herbacie, często uprawianej w ekologiczny sposób.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zrobić yerba mate w kokosie? Przepis

Funkcjonujący w popkulturze obraz kokosowego drinka z parasolką i słomką stał się niemalże ikoną tropikalnych[...]

Czarna herbata Keemun Mao Feng

Herbata ta ma ciemne, długie, niepołamane oraz skręcone listki i swoim wyglądem przypomina zieloną herbatę[...]

Jak wygląda praca testera herbaty, którego kubki smakowe są ubezpieczone na 5mln złotych?

Sebastian Michaelis nigdy nie myślał dużo herbacie. Herbata była dla mnie codziennością, ale jako ciepły[...]

Rooibos tea: produkcja. Jak produkowany jest rooibos? Uprawy

Uprawiany rooibos żyje około 6 lat z czego 4 lata to okres zbierania plonów. Sama[...]

Dong Ding, Tung-ting

Herbata niebieska (turkusowa) oolong produkowana na Tajwanie. Uznana za jedną z lepszych tajwańskich herbat. Pierwsze[...]

4 najlepsze sposoby na mrożoną herbatę – przepisy

Pierwszą herbatę zaparzyłam bezpośrednio kostkami lodu. Choć trzeba nieco poczekać a i ilość otrzymanej herbaty[...]

Czystek hamuje starzenie. Herbata z Czystka na wysoki cholesterol

Czystek zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, które wyłapując wolne rodniki hamują procesy starzenia komórek w naszym[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.