Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Nie wiem jak Wy, ale zimą mam chęć na inne herbaty niż latem. Grudzień zaś jest miesiącem wyjątkowym, kiedy to bardziej niż na herbaty mam ochotę na zapach i smak owoców w ciepłym naparze. Dzisiaj dwie propozycje na coś ciepłego i owocowego w kubku w ciemne grudniowe noce.
Herbatka owocowa Jabłkowa organiczna
Na polskiej Wigilii tradycyjnym napojem jest kompot z suszonych owoców. Przepis na tradycyjną mieszankę ma gdzieś zachomikowany każda gospodyni. Przeważnie w skład takiego kompotu wchodzą między innymi śliwki, jabłka, skórka pomarańczowa, czy goździki.
Jeśli jednak nie macie natchnienia na przygotowywanie takiego kompotu, możecie poratować się na przykład jabłkową herbatą. Ta, którą dzisiaj Wam pokazuję oprócz jabłek ma w sobie także dziką różę (niezastąpiony element zimowego remedium przeziębieniowego) oraz hibiskus nadający jej kolor i kwasowość. Mieszanka ta pochodzi z upraw organicznych.
Zalecany czas parzenia to około 5 minut, w wodzie o temperaturze 96 stopni. 3 gramy suszu na około 120 ml wody. Zaparzona ma bardzo przyjemny ciemnoczerwony kolor i kwaskowaty smak.
Herbatka owocowa Figowa Naturalna
Drugą propozycją, nieco bardziej rozbudowaną pod względem składników jest herbatka Figowa Naturalna. W jej składzie znajdziemy owoc figi, jabłko, imbir, skórkę pomarańczy, różowy pieprz i naturalny aromat.
Figi są zdrowymi owocami wykorzystywanymi w medycynie naturalnej. Możemy je spożywać na surowo lub po przetworzeniu, w tym także suszone. Owoce figi możemy zbierać z krzewów lub niewielkich drzew- figowców pospolitych (Ficus carica L.). Osobom zainteresowanym podpowiem, że figowce mają bardzo ciekawą nie tylko biologię ale i historię, sięgającą aż do bardzo starożytnych czasów. Dzięki tak długiej obecności w kulturze i medycynie polecane są one przy chorobach układu sercowo-naczyniowego lub problemach żołądkowych.
W tej herbatce, poza pozytywnymi właściwościami zdrowotnymi porozgrzewa nas też imbir i różowy pieprz. Prawda, że brzmi dobrze?
Herbatkę tę poleca się parzyć od 4 do 6 minut, w wodzie o temperaturze 96 stopni. 3 g suszu na 120 ml. Napar ma kolor brzoskwiniowy i delikatny smak, który także mógłby kojarzyć się nieco z brzoskwinią.
Takie herbatki mogą być fajną alternatywą podawaną do zimowego śniadania, albo wspomóc wigilijny kompot. Mogą też być smacznym prezentem znalezionym pod choinką. Ja lubię wypić je sobie siedząc z książką pod kocem albo po powrocie z zimowego spaceru.
A czy Wy macie jakieś ulubione zimowe herbatki?
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Matero: Yerba Mate
Matero to specjalne naczynie do picia yerba mate występujące w różnych rodzajach i kształtach. Najbardziej[...]
lip
Yerba mate a kawa
Często od nowicjuszy rozpoczynających przygodę z yerba mate, można usłyszeć, że pragną wypróbować ten ciekawy[...]
cze
Pierwsza rozpuszczalna herbata? Cha Gao, herbaciana pasta z pu-erha
Cha Gao to najprawdopodobniej pierwsza herbata rozpuszczalna. By w paru słowach wyjaśnić czym jest Cha[...]
cze
Wietnamska herbata
Czas wojen odcisnął piętno na przemyśle herbacianym. Najpierw wojna Indochińska, a później wojna Wietnamska sprawiły,[...]
mar
Leczenie herbatą. Naturalne remedia tradycyjnej medycyny chińskiej. Recenzja książki
Sto sześćdziesiąt stron podzielono na dwie części. W pierwszej możemy poczytać co nieco o samej[...]
1 Comments
sie
Qian Liang – Hei Cha z Hunanu
Hunan, a konkretnie Anhua uchodzi za ojczyznę herbaty ciemnej Hei Cha. Większość osób zna przede[...]
wrz
Minerały w herbacie, substancje mineralne w herbacie, zawartość wapnia, fosforu, żelaza i sodu w herbacie
Zawartość wapnia w herbacie waha się od 2 do 3mg na 100ml naparu herbacianego. Największą[...]
1 Comments
cze
Ile łyżeczek herbaty parzyć, jaką ilością wody zaparzać herbatę?
Często zdarza się Wam parzyć herbatę, a efekty nie są zadowalające? Herbata jest słaba, wodnista[...]
1 Comments
sie