ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Oznaczenia związane są ze zbiorami herbaty

FF

First Flush

Herbata pochodząca z pierwszego zbioru, który odbywa się na przełomie marca i kwietnia. Zwłaszcza znane są herbaty Darjeeling z tego zbioru cenione za delikatny kwiatowy aromat.

SF

Second Flush

Herbata z drugiego zbioru odbywającego się na przełomie maja i czerwca.

Inbetween

Niezbyt ceniony zbiór pośredni, który odbywa się między first flush a secondo flush na przełomie kwietnia i maja.

Autumnal

zbiór jesienny

Herbata zbierana jesienią o nieco bardziej cierpkim smaku. Nie jest najlepszej jakości, a mimo to produkowana jest na dużą skalę.

Monsun

Herbata pochodząca ze zbiorów odbywających się w czasie letniej pory deszczowej. Liście są zbierane przy obfitych opadach deszczu. Produkuje się ją masowo lecz nie zalicza do herbat wysokiej jakości.

Highgrown

Wysoko rosnąca

Herbata uprawiana w górach w wilgotnym górskim klimacie. Najczęściej dotyczy herbat z Ceylonu.

BIO / EKO

Herbata pochodząca z upraw ekologicznych gdzie nie używa się nawozów sztucznych i środków ochrony roślin.

Inne oznaczenia.

Flugtee

Herbata przybywająca do Europy drogą lotniczą maksymalnie 12 dni po zbiorze. Cechuje je bardzo wysoka jakość i cena.

Selfdrinker

Herbata szczególnie odporna na złej jakości wodę. Zachowuje swój smak przy gorszych warunkach parzenia.

1

Liście herbaty mogą się różnić od siebie jakością nawet w jednym zbiorze z jednej plantacji. Każda plantacja zatem zatrudnia kiperów, którzy dokonują oceny liści i symbolem „1” oznaczają najlepszą partię z całego zbioru. Znak ten zamieszczany jest po symbolach rodzaju i gradacji.

 

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Podróż herbaty: najlepsza herbata na świecie

Za kolebkę herbaty uważa się ogólnie Chiny, lecz głównie dlatego, że kultura picia jest tam[...]

1 Comments

Naczynia do Yerba Mate z owoców: Wyniki Konkursu

Dziękujemy Wszystkim za przesłane prace konkursowe, wszystkie trzymają naprawdę bardzo dobry poziom. Niestety nagroda główna[...]

Kiedy herbata pobudza? Jak parzyć herbatę, żeby miała najwięcej kofeiny?

Kofeina to powód dla którego człowiek zainteresował się herbatą w ogóle. Jest to substancja pobudzająca[...]

Yerba mate cedron

Yerba Mate: Cedron. Zioło pochodzące z ameryki łacińskiej dodawane często do mieszanej yerba mate con[...]

TBC 2015 Tea Brewers Cup 2015 Mistrzostwa w parzeniu herbaty, relacja

Zapraszamy do obejrzenia relacji z ogólnopolskich mistrzostw w parzeniu herbaty organizowanych co roku przez Czajnikowy.pl.[...]

2 Comments

Herbata w Indonezji

Indonezja to jeden z największych na świecie producentów herbaty i kawy. Swoje plantacje mają tu[...]

Badania herbaty 2020: picie herbaty przynajmniej 3 razy w tygodniu pozwala cieszyć się długim i zdrowym życiem

Badanie przeprowadzone na ponad 100 000 uczestników (którzy nie przechodzili zawału serca, udaru mózgu lub[...]

Chashaku

Chashaku. Mała bambusowa łyżeczka służąca do odmierzania herbacianego proszku. Używany jest do przygotowania tradycyjnie japońskiej[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.