ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Oznaczenia związane są ze zbiorami herbaty

FF

First Flush

Herbata pochodząca z pierwszego zbioru, który odbywa się na przełomie marca i kwietnia. Zwłaszcza znane są herbaty Darjeeling z tego zbioru cenione za delikatny kwiatowy aromat.

SF

Second Flush

Herbata z drugiego zbioru odbywającego się na przełomie maja i czerwca.

Inbetween

Niezbyt ceniony zbiór pośredni, który odbywa się między first flush a secondo flush na przełomie kwietnia i maja.

Autumnal

zbiór jesienny

Herbata zbierana jesienią o nieco bardziej cierpkim smaku. Nie jest najlepszej jakości, a mimo to produkowana jest na dużą skalę.

Monsun

Herbata pochodząca ze zbiorów odbywających się w czasie letniej pory deszczowej. Liście są zbierane przy obfitych opadach deszczu. Produkuje się ją masowo lecz nie zalicza do herbat wysokiej jakości.

Highgrown

Wysoko rosnąca

Herbata uprawiana w górach w wilgotnym górskim klimacie. Najczęściej dotyczy herbat z Ceylonu.

BIO / EKO

Herbata pochodząca z upraw ekologicznych gdzie nie używa się nawozów sztucznych i środków ochrony roślin.

Inne oznaczenia.

Flugtee

Herbata przybywająca do Europy drogą lotniczą maksymalnie 12 dni po zbiorze. Cechuje je bardzo wysoka jakość i cena.

Selfdrinker

Herbata szczególnie odporna na złej jakości wodę. Zachowuje swój smak przy gorszych warunkach parzenia.

1

Liście herbaty mogą się różnić od siebie jakością nawet w jednym zbiorze z jednej plantacji. Każda plantacja zatem zatrudnia kiperów, którzy dokonują oceny liści i symbolem „1” oznaczają najlepszą partię z całego zbioru. Znak ten zamieszczany jest po symbolach rodzaju i gradacji.

 

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czy warto kupić Fellow Prismo do aeropressu, żeby robić espresso? Opinie

Miano najgorętszej nowinki A.D.2018, usprawniającej domowe eksperymenty z kawą, bez wątpienia przypadnie Fellow Prismo. Trafiła[...]

1 Comments

Rooibos herbata z Afryki. Herbatka dobra od stóp do głów

Czerwona herbata rooibos. Ileż razy słyszeliśmy takie określenie. Wciąż zatem warto podkreślać, że rooibos nie[...]

Historia herbaciarni w Chinach

Pierwsze na świecie herbaciarnie powstały w Chinach za czasów Południowej Dynastii Song, czyli w XII[...]

Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?

Świeżo zagotowana woda zazwyczaj ma około 96*C Celsjusza i świetnie nadaje się do parzenia czarnej[...]

2 Comments

Test Yerba mate cytrynowej, Yerba mate CBSe, Amanda, Pajarito; yerba mate opinie

Yerba Mate CBSe vs Yerba Mate Amanda vs Yerba Mate Pajarito. Test cytrynowych Yerba Mate![...]

Kultywary japońskich herbat

Obecnie 76% upraw herbacianych Japonii to szczep Yabukita. Najsłynniejszy i najpopularniejszy, a zarazem dający najlepsze[...]

Yerba mate czym jest? Opinie na temat Yerba mate

Yerba mate to wiecznie zielona roślina z Ameryki Południowej, która wywodzi się z obszaru podzielonego[...]

Parzenie herbaty w czajniczku

Tajemnicą sukcesu parzenia herbaty sypanej w czajniku jest odpowiedni dobór herbaty oraz czajnika. Czajnik nie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.