ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Oznaczenia związane są ze zbiorami herbaty

FF

First Flush

Herbata pochodząca z pierwszego zbioru, który odbywa się na przełomie marca i kwietnia. Zwłaszcza znane są herbaty Darjeeling z tego zbioru cenione za delikatny kwiatowy aromat.

SF

Second Flush

Herbata z drugiego zbioru odbywającego się na przełomie maja i czerwca.

Inbetween

Niezbyt ceniony zbiór pośredni, który odbywa się między first flush a secondo flush na przełomie kwietnia i maja.

Autumnal

zbiór jesienny

Herbata zbierana jesienią o nieco bardziej cierpkim smaku. Nie jest najlepszej jakości, a mimo to produkowana jest na dużą skalę.

Monsun

Herbata pochodząca ze zbiorów odbywających się w czasie letniej pory deszczowej. Liście są zbierane przy obfitych opadach deszczu. Produkuje się ją masowo lecz nie zalicza do herbat wysokiej jakości.

Highgrown

Wysoko rosnąca

Herbata uprawiana w górach w wilgotnym górskim klimacie. Najczęściej dotyczy herbat z Ceylonu.

BIO / EKO

Herbata pochodząca z upraw ekologicznych gdzie nie używa się nawozów sztucznych i środków ochrony roślin.

Inne oznaczenia.

Flugtee

Herbata przybywająca do Europy drogą lotniczą maksymalnie 12 dni po zbiorze. Cechuje je bardzo wysoka jakość i cena.

Selfdrinker

Herbata szczególnie odporna na złej jakości wodę. Zachowuje swój smak przy gorszych warunkach parzenia.

1

Liście herbaty mogą się różnić od siebie jakością nawet w jednym zbiorze z jednej plantacji. Każda plantacja zatem zatrudnia kiperów, którzy dokonują oceny liści i symbolem „1” oznaczają najlepszą partię z całego zbioru. Znak ten zamieszczany jest po symbolach rodzaju i gradacji.

 

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Prosty sposób jak poprawić smak kawy!

Mało znanym trickiem jest technika polegająca na dodaniu bardzo niewielkiej ilości soli kuchennej, która o[...]

Jak zrobić bombillę w domu, rurka do picia Yerba Mate domowym sposobem

zekacie na paczkę z bombillą a macie w domu już Yerba Mate, a może jesteście[...]

Kawa: co warto wiedzieć? Definicje i terminy: speciality coffee, gatunki kawowca, body, smak kawy, świeżość kawy, mielenie kawy

Speciality coffee – kawa wysokiej jakości, której smak i aromat został oceniony przez profesjonalnych kiperów[...]

Herbaty ciemne Pu-Erh i Hei Cha

Wiele osób zapewne już wie, że to co potocznie nazywamy w Polsce herbatą czerwoną jest[...]

Prażona herbata Hojicha (japońska)

Herbata Hojicha powstała w 1920 roku w Kioto za sprawą pewnego sprzedawcy herbaty, któremu pozostała[...]

Artystyczna herbata

Nie wiadomo dokładnie kiedy rozpoczęła się jej produkcja. Najprawdopodobniej wynaleziono ją jako ciekawostkę, aby bawić[...]

Herbata Sumatra Highland Chin Chin oolong w terenie

Jest to przyjemna herbata zbierana ręcznie. Susz tego delikatnie utlenianego oolonga jest zielony z przebłyskami[...]

Benifuki. Czarna herbata z Japonii

Każdy kto myśli, że Japonia to kraj herbaty zielonej... będzie miał rację. Nie da się[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.