ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Rolę wody w procesie parzenia herbaty znali już w dawnych czasach ojcowie kultury herbacianej. W VIII wieku w Chinach słynny Lu Yu, autor Księgi Herbaty wymienia najbardziej cenione przez siebie źródła z najlepszą wodą do herbaty. Księga Herbaty głosi, że najlepsza woda pochodzi z górskich źródeł, średnia z rzek, a najgorsza ze studni. Wodę przejrzystą należy zbierać ściekającą ze stalaktytów, stojącą w skalnych nieckach lub płynącą spokojnym nurtem. Jest tam także przestroga przed wodą szkodliwą:

[…] w dolinach górskich, gdzie łączy się wiele różnych strumieni, są zbiorniki, w których stoi nieruchoma, przejrzysta woda. W okresie od początku lata do nadejścia mrozów w miejscach tych mogą ukrywać się smoki zanieczyszczające je swym jadem. Chcąc czerpać stamtąd wodę, należy wyżłobić ujście i pozwolić truciźnie odpłynąć […]

Jak to jest z wodą pochodzącą z lodowca?

Dawni Chińczycy nie wiedzieli o zaletach wody z lodowców Arktyki. Wiedzieli jednak, że dobra woda ma swoją wartość. Chińczycy nie tylko zakładali swe siedziby w bliskości źródeł o wysokiej jakości wody, ale także handlowali taką wodą. To właście w Chinach po raz pierwszy pojawiła się koncepcja sprzedaży butelkowanej wody mineralnej, gliniane flasze wypełnione wodą ze znanych źródeł przeznaczoną do parzenia herbaty, sprzedawano jak inne produkty.

Herbata zielona Japan Secha Yame
Herbata zielona Japan Secha Yame

Zachowała się historia o wspomnianym Lu Yu, który był, jak głosi legenda, obdarzony smakiem i węchem absolutnym. Podobno pewnego dnia mistrz miał przygotować herbatę na dworze cesarskim. W tym celu wysłano na jego życzenie służących, aby wypłynęli łodzią na środek rzeki i nabrali wody ze środkowego nurtu. Gdy Lu Yu spróbował wody oznajmił, że w większości pochodzi ze środkowego nurtu, lecz nieco jej dolano z nurtu przybrzeżnego. Wezwani słudzy przyznali, że gdy płynęli z wodą nieomal zderzyli się z inną łodzią i nieco wody wylali, ubytek zaś uzupełnili wodą z miejsca gdzie akurat byli sądząc, że nie jest możliwe rozpoznanie tego.

Dzisiaj mniejszą wagę przywiązujemy do jakości wody na herbatę, aczkolwiek nawet niewprawni są wstanie zauważyć różnicę w ekstremalnych wypadkach. Może się to wydawać nietypowe, ale istnieją specjaliści zajmujący się testowaniem i oceną jakości wody mineralnej. Są to swego rodzaju wodni somelierzy, którzy oceniają, degustują, opisują wodę, a nawet przyznają jej nagrody i odznaczenia.

Herbata zielona Japan Bancha Isecha
Herbata zielona Japan Bancha Isecha

Taką właśnie nagrodę uzyskała woda wytapiana z lodowców w okolicach Spitzbergenu. Najważniejszą jej cechą jest fakt, że była całkowicie odizolowana od ogólnoplanetarnego obiegu wody w przyrodzie od przeszło 4000 lat. Oznacza to, że nie miała kontaktu z zanieczyszczeniami jakie wytworzył człowiek ani nawet z powietrzem, które mogłoby być zanieczyszczone. Woda taka uchodzi za najczystszą na ziemi. Wadą jej jest praktycznie zupełny brak minerałów, które odgrywają ważną rolę przy parzeniu herbaty. Tak czy inaczej na pewno mając okazję warto spróbować zaparzyć herbatę najlepszą wodą, a z całą pewnością warto nie pomijać jej roli i eksperymentować z różnymi dostępnymi gatunkami wód mniej lub bardziej mineralnych.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Naturalny słodzik do herbaty Stewia zamiast cukru

Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się[...]

Święto Herbaty w Cieszynie, Svátek čaje 2013

Krótka relacja ze Święta Herbaty w Cieszynie (Svátek čaje). Zobacz jak było!

Zbiory herbaty na świecie, przewodnik

Nowy herbaciany rok już wystartował i z niecierpliwością czekamy na pierwsze tegoroczne herbaty. Prezentujemy krótki[...]

Badania sprzed 5 dni: składniki herbaty dezaktywują wirusa SARS-CoV-2

Efekty są zdumiewające. Okazuje się, że wirus SARS CoV-2 potraktowany EGCG został znacząco dezaktywowany, zaś[...]

Masala Chai, jak zrobić samemu w domu rozgrzewającą herbatę korzenną

Jak zrobić mieszankę przypraw i korzeni Masala Chai, która rozgrzeje nas w jesienne wieczory? Wystarczy[...]

Zielona herbata na kamienie nerkowe. Picie herbaty niszczy kamienie nerkowe

Picie herbaty może zapobiegać tworzeniu się bolesnych kamieni nerkowych. Badania pokazują, że związki zawarte w[...]

1 Comments

Zielona aromatyzowana herbata Sakura

Już wiosna. Chętniej sięgamy po świeże, lekkie smaki. Z wytęsknieniem wypatrujemy pierwszych kwiatów i słońca.[...]

Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę z Yerba Mate Instant domowym sposobem, porady

Yerba Mate Pajarito Instant zgodnie z przepisem powinno się parzyć na ciepło, ale z naszych[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.