Wiele osób pyta i zastanawia się po jakim czasie matero pełne liści ostrokrzewu paragwajskiego (yerba mate) pleśnieje. Poddaliśmy 7 dniowemu testowi matero wykonane z owocu tykwy. Najpierw wsypaliśmy odpowiednią ilość yerba mate do naczynia, wykonaliśmy kilka parzeń i matero pełne mokrych fusów pożyliśmy w kuchni.
Po jakim czasie rozwinęła się pleśń w matero?
Przez 7 dni obserwowaliśmy matero, kiedy pojawi się pleśń i jak będzie się rozprzestrzeniać po naczyniu. Już drugiego dnia okazało się, że yerba mate ma mocny czarny kolor, a między fusami zaczęła pojawiać się jasna, puchata pleśń. Od 3 dnia obserwowaliśmy pleśń, która znalazła się nie tylko na wilgotnym dnie naczynia, ale również u jego góry.
Zdecydowanie odradzamy pozostawianie wypitej yerba mate w naczyniu na dłużej niż 24 godziny. Najlepiej od razu po zakończeniu picia naszego ulubionego pobudzającego napoju, opróżnić naczynie, przepłukać wodą i dołem do góry ustawić na płaskiej powierzchni, by ładnie nam wyschło.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Dlaczego kawa jest gorzka?
Balans smaków jest tym, co cechuje najlepsze kawy. Odpowiednia kompozycja słodyczy, kwasowości i goryczy przyczynia[...]
lis
Co zawiera herbata? Skład herbaty
Najbardziej aktywnymi składnikami herbaty są proantocyjanidyny, czyli łańcuchy polimerowe flawonoidów. Natomiast najpopularniejszym rodzajem flawonoidów są[...]
maj
Herbata na jesień
Wśród korzennych przypraw dobrze sprawdzi się anyż i kardamon, choć nie wszyscy decydują się na[...]
sie
Chińska ceremonia herbaciana Gongfu cha. Ściągawka
Teraz, gdy zaczynam zgłębiać wiedzę herbacianą, wszystko zaczyna nabierać coraz większego sensu. Dzisiaj chciałabym zaproponować[...]
lis
Sztuczne i naturalne aromaty w herbacie
Coraz częściej sięgamy po herbaty aromatyzowane. W ciągu ostatnich dwudziestu lat produkcja herbat aromatyzowanych wzrosła[...]
1 Comments
sie
Arabica vs robusta – różnice i właściwości kawy
Pomimo tego, że w rodzinie kawowców znajdziemy ok. 130 różnych gatunków, w światowym handlu kawą[...]
sie
Chashaku
Chashaku. Mała bambusowa łyżeczka służąca do odmierzania herbacianego proszku. Używany jest do przygotowania tradycyjnie japońskiej[...]
kwi
Yerba Mate FD Fede Rico opinie
FD to paragwajska grupa zrzeszająca producentów rolnych w tym yerba mate. Obecna jest na rynku[...]
lip