Herbata w Korei pojawiła się według legendy już w I w naszej ery. Duży na nią wpływ mieli Chińczycy oraz ich sposób uprawy, obróbki oraz parzenia i picia herbacianych liści.
Herbata prasowana w Korei
W pierwszym tysiącleciu naszej ery w Chinach rozwinęła się technika produkowania herbaty prasowanej w różnego rodzaju tabliczki, które to później należało podprażyć w ogniu i rozkruszyć, a następnie zalać wodą i ubić bambusową trzepaczką. W Korei pojawił się podobny sposób przygotowywania herbaty, choć przyznać trzeba, że dziś zupełnie już zaginął i jedynie rekonstruktorzy i pasjonaci zajmują się jeszcze wytwarzaniem słynnej ddok cha.
Duży wpływ na taka sytuację miała okupacja japońska, która przywróciła, co prawda, zainteresowanie herbatą, lecz zupełnie już zatarła chińskie ślady kultury herbacianej. Ddok cha to Koreański odpowiednik herbaty prasowanej w Chinach, lecz nie do końca podobny do swego oryginału. Samo słowo ma przypominać dźwięk ubijania herbaty za pomocą drewnianych narzędzi.
Rodzaje ddok cha
Rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje ddok cha. Pierwszy na wzór chińskich Pu-Erhów prasowany jest w duże ciastka zawierające nierozdrobnione liście, mniejsza forma ma przypominać monety wieszane w Chinach na sznurku. Takie ciastko jest dużo mniejsze, ma dziurkę w środku oraz przygotowane jest z liści roztartych na pastę. Aby przygotować swoją własną ddok cha musimy wybrać herbatę, najlepiej zieloną herbatę koreańską ponieważ nie mamy dostępu do świeżych liści prosto z krzewu.
Przygotowanie herbaty ddok cha
Wybieramy herbatę zieloną Daejak, ponieważ ma duże i piękne liście. Sama nazwa oznacza herbatę o wielkich liściach. Związane jest to z tym, że herbata ta pochodzi z późniejszego zbioru gdy liście są już dojrzałe i duże. Jej smak przywodzi na myśl miód wielokwiatowy, z nutą kukurydzy.
Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i użyć fusów, można je zamrozić lub sparować w bambusowym parniku lub zwyczajnie w sitku nad garnkiem z wrzątkiem.
Tak zmiękczone liście rozbija się i uciera w moździerzu, aż przypominać będą lepką pastę. Pozostaje już tylko nadać kształt i wysuszyć nasze liście. Użyć można różnego rodzaju foremek. Polecam zastosować jako formę jednorazowe kubki do napojów ponieważ łatwiej wydostać z nich herbatę rozcinając kubek. Po zrobieniu dziurki i wysuszeniu ddok cha jest gotowa. Może posłużyć jako prezent lub ozdoba. Można także ją zaparzyć lecz oryginalnie powinna poleżeć kilka lat jak herbata czerwona by nabrać nowych walorów smakowych.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Smoothie Detox, oczyszczające jagodowe smoothie z zieloną herbatą (Blueberry Teatox Smoothie)
Przepis na świetnie detoksyzujące smoothie, jagodowy smak spotyka się tutaj z odświeżającą zieloną herbatą oraz[...]
kwi
Cold brew macerowana kawa czy Cold Brew Tower?
Pewnie niewielu wie, że historia cold brew sięga XVI wieku, kiedy to w Japońskim Kyoto[...]
sie
Przepis na Doodh Pati Chai
Doodh Pati Chai to herbata zaparzana mlekiem z cukrem, a właściwie podgotowywana w mleku. Tradycja[...]
kwi
Przepis na Matcha Latte, recenzja Vanilla Matcha z McDonalds
Od pewnego czasu o mlecznym napoju z mieloną herbatą matcha jest dość głośno. Stało się[...]
paź
Yerba mate tostada
Yerba Mate: Tostada. Oznaczenie yerba mate dla yerby palonej. Cechuje się ona ciemnym, brązowym lub[...]
Herbata cold brew – ile może stać parzona na zimno?
Całkiem inną kwestią jest jak długo można pozostawić zaparzone cold brew po przygotowaniu. Należy je[...]
lip
Herbata z aloesem, przepis
Aloes to sukulent o charakterystycznych, grubych i mięsistych liściach. Po przekrojeniu znajdujemy w środku przejrzystą[...]
lip
Substancje aromatyczne w herbacie. Dlaczego wszystko ma smak kurczaka?
Herbata ma swój niepowtarzalny aromat i nie chodzi mi o dodatki aromatyczne, lecz nuty zapachowe[...]
sie