Herbata w Korei pojawiła się według legendy już w I w naszej ery. Duży na nią wpływ mieli Chińczycy oraz ich sposób uprawy, obróbki oraz parzenia i picia herbacianych liści.
Herbata prasowana w Korei
W pierwszym tysiącleciu naszej ery w Chinach rozwinęła się technika produkowania herbaty prasowanej w różnego rodzaju tabliczki, które to później należało podprażyć w ogniu i rozkruszyć, a następnie zalać wodą i ubić bambusową trzepaczką. W Korei pojawił się podobny sposób przygotowywania herbaty, choć przyznać trzeba, że dziś zupełnie już zaginął i jedynie rekonstruktorzy i pasjonaci zajmują się jeszcze wytwarzaniem słynnej ddok cha.
Duży wpływ na taka sytuację miała okupacja japońska, która przywróciła, co prawda, zainteresowanie herbatą, lecz zupełnie już zatarła chińskie ślady kultury herbacianej. Ddok cha to Koreański odpowiednik herbaty prasowanej w Chinach, lecz nie do końca podobny do swego oryginału. Samo słowo ma przypominać dźwięk ubijania herbaty za pomocą drewnianych narzędzi.
Rodzaje ddok cha
Rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje ddok cha. Pierwszy na wzór chińskich Pu-Erhów prasowany jest w duże ciastka zawierające nierozdrobnione liście, mniejsza forma ma przypominać monety wieszane w Chinach na sznurku. Takie ciastko jest dużo mniejsze, ma dziurkę w środku oraz przygotowane jest z liści roztartych na pastę. Aby przygotować swoją własną ddok cha musimy wybrać herbatę, najlepiej zieloną herbatę koreańską ponieważ nie mamy dostępu do świeżych liści prosto z krzewu.
Przygotowanie herbaty ddok cha
Wybieramy herbatę zieloną Daejak, ponieważ ma duże i piękne liście. Sama nazwa oznacza herbatę o wielkich liściach. Związane jest to z tym, że herbata ta pochodzi z późniejszego zbioru gdy liście są już dojrzałe i duże. Jej smak przywodzi na myśl miód wielokwiatowy, z nutą kukurydzy.
Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i użyć fusów, można je zamrozić lub sparować w bambusowym parniku lub zwyczajnie w sitku nad garnkiem z wrzątkiem.
Tak zmiękczone liście rozbija się i uciera w moździerzu, aż przypominać będą lepką pastę. Pozostaje już tylko nadać kształt i wysuszyć nasze liście. Użyć można różnego rodzaju foremek. Polecam zastosować jako formę jednorazowe kubki do napojów ponieważ łatwiej wydostać z nich herbatę rozcinając kubek. Po zrobieniu dziurki i wysuszeniu ddok cha jest gotowa. Może posłużyć jako prezent lub ozdoba. Można także ją zaparzyć lecz oryginalnie powinna poleżeć kilka lat jak herbata czerwona by nabrać nowych walorów smakowych.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Yerba mate CBSe, opinie
Yerba mate CBSe nie ma szczególnie długiej tradycji w porównaniu z dinozaurami yerbowego rynku, tym[...]
lip
Herbata z prowincji Hubei (Chiny)
Prowincja Hubei znajduje się w środkowych Chinach, jej nazwa oznacza „na północ od jeziora”. Mowa[...]
paź
Kultywary japońskich herbat
Obecnie 76% upraw herbacianych Japonii to szczep Yabukita. Najsłynniejszy i najpopularniejszy, a zarazem dający najlepsze[...]
cze
Assam, region w Indiach
Assam. Leżący u stóp Himalajów stan w północno-wschodnich Indiach. Region Assam słynie z uprawy herbaty[...]
Imbir: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty #2
Dzięki zawartości olejków eterycznych imbir posiada swój charakterystyczny, odświeżający i lekko cytrynowy aromat. Działa rozgrzewająca[...]
1 Comments
lut
Yerba mate La Rubia, opinie
Mówi się, że nie ma sensu naprawiać skoro nic się nie zepsuło. Mogłoby to być[...]
lip
Ile minut trzeba parzyć herbatę? Temperatura wody do parzenia herbaty
Żeby przygotować prawidłowo herbatę musimy przestrzegać zasad parzenia konkretnego rodzaju herbaty. Poniższa tabela zawiera najpopularniejsze[...]
kwi
Święto Herbaty w Cieszynie, Svátek čaje 2013
Krótka relacja ze Święta Herbaty w Cieszynie (Svátek čaje). Zobacz jak było!
lip