ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kto z nas nie zna Masala Chai? Narodowa herbata z Indii nie od dziś podbija nasze serca. Kto jednak miał okazję skosztować herbaty przygotowanej własnoręcznie przez Hindusów, którzy napój ten znają z rodzinnego domu? Taka okazja zdarzyła nam się niedawno.

Dzięki naszym gościom poznaliśmy Masala Chai od nieco innej strony. Osoby, które śledzą nasz kanał z pewnością zauważyły, że nie raz podchodziliśmy już do tej herbaty. W sieci także można znaleźć niejeden przepis na tradycyjny napój z Indii. Mogłoby się więc wydawać, że niczego nowego się nie da już dowiedzieć. Nic bardziej mylnego. Nasi goście, przygotowali dla nas nieco inną wersję tego napoju.

Okazuje się, że wcale nie trzeba dodawać kompletu popularnych w Masala Chai przypraw, aby przygotować niezwykle aromatyczny i rozgrzewający napój. Wiadomo, że Hindusi dodają korzenne przyprawy według swojego gustu. Niektórzy nawet mówią, że istnieje tyle przepisów na Masala Chai, co gotujących ją Hindusów.

Wśród najczęściej pojawiających się przypraw znajdziemy:

  • cynamon,
  • kardamon,
  • imbir,
  • goździki,
  • pieprz,
  • lukrecję i inne jeszcze składniki.

Nasza Masala Chai przygotowana została jedynie ze świeżym imbirem i kardamonem. Obficie posłodzoną i ugotowana niemal na samym mleku okazała się niezwykle smaczna i wbrew pozorom, w smaku wcale nie taka nieskomplikowana. Sekretem sukcesu była asamska herbata o bardzo drobnych liściach, która podczas gotowania oddała intensywny herbaciany aromat. Chcecie poznać nowe oblicze Masala Chai? Zapraszamy do gotowania z naszymi gośćmi.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Szlachetna herbata produkowana z udziałem koników polnych

Na Tajwanie istnieje owad z rodziny koników polnych, którego wdzięczna łacińska nazwa brzmi Jacobiasca formosana.[...]

Taragui: przegląd marek yerba mate, opinie

Taragui to kolejna marka produkowana przez Las Marias, czyli grupę produkującą mate pod kilkoma znanymi[...]

Chasen

Czym jest chasen? Chasen to bambusowy pędzel służący do przygotowywania herbaty matcha. Wykonany jest z[...]

Herbata zielona z miętą. Herbata z Maroka – właściwości

Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroku, lecz także w[...]

10 filmów o herbacie i kawie, które Cię zaciekawią

Poniżej prezentujemy listę 10 filmów na kanale Czajnikowy.pl, które wydają się nam interesujące, a które[...]

Jak parzyć zieloną japońską herbatę Sencha Satsuma?

Prawidłowe parzenie zielonej herbaty Sencha Satsuma jest bardzo proste. Tę herbatę zieloną można parzyć 3[...]

Herbata czarna Redmaicha. Herbaciana nowość pod lupą

Niedawno pojawiła się na rynku nowość: Redmaicha, czyli czarna herbata z Yunnanu z ryżem. Kiedy[...]

Herbata biała Bai Mu Dan (Pai Mu Tan), poradnik

Herbaty białe cieszą się w ostatnich latach wielkim zainteresowaniem. Z jednej strony to dobrze, a[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.