ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kto z nas nie zna Masala Chai? Narodowa herbata z Indii nie od dziś podbija nasze serca. Kto jednak miał okazję skosztować herbaty przygotowanej własnoręcznie przez Hindusów, którzy napój ten znają z rodzinnego domu? Taka okazja zdarzyła nam się niedawno.

Dzięki naszym gościom poznaliśmy Masala Chai od nieco innej strony. Osoby, które śledzą nasz kanał z pewnością zauważyły, że nie raz podchodziliśmy już do tej herbaty. W sieci także można znaleźć niejeden przepis na tradycyjny napój z Indii. Mogłoby się więc wydawać, że niczego nowego się nie da już dowiedzieć. Nic bardziej mylnego. Nasi goście, przygotowali dla nas nieco inną wersję tego napoju.

Okazuje się, że wcale nie trzeba dodawać kompletu popularnych w Masala Chai przypraw, aby przygotować niezwykle aromatyczny i rozgrzewający napój. Wiadomo, że Hindusi dodają korzenne przyprawy według swojego gustu. Niektórzy nawet mówią, że istnieje tyle przepisów na Masala Chai, co gotujących ją Hindusów.

Wśród najczęściej pojawiających się przypraw znajdziemy:

  • cynamon,
  • kardamon,
  • imbir,
  • goździki,
  • pieprz,
  • lukrecję i inne jeszcze składniki.

Nasza Masala Chai przygotowana została jedynie ze świeżym imbirem i kardamonem. Obficie posłodzoną i ugotowana niemal na samym mleku okazała się niezwykle smaczna i wbrew pozorom, w smaku wcale nie taka nieskomplikowana. Sekretem sukcesu była asamska herbata o bardzo drobnych liściach, która podczas gotowania oddała intensywny herbaciany aromat. Chcecie poznać nowe oblicze Masala Chai? Zapraszamy do gotowania z naszymi gośćmi.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbatka z bambusa: napar, właściwości, parzenie

Bambus (Bambusa Shreb.) należy do rodziny wiechlinowatych, czyli traw. Charakteryzuje się ona między innymi tym,[...]

Cybuch do fajki wodnej

Cybuch do fajki wodnej to część fajki wodnej, do której wkładamy tytoń. Najczęściej wykonany z[...]

Herbata w Indonezji

Indonezja to jeden z największych na świecie producentów herbaty i kawy. Swoje plantacje mają tu[...]

Związki chemiczne w herbacie, polifenole, aminokwasy, enzymy, pigmenty, węglowodany, alkaloidy, minerały, substancje lotne

Najważniejszymi związkami w świeżych liściach herbaty odpowiedzialnymi za odpowiedni produkt końcowy są: polifenole, aminokwasy, enzymy,[...]

Standardy oceniania herbaty, standardy testowania herbaty, standardy próbowania herbaty

Bazując na zagranicznych standardach w próbowaniu herbat, przygotowaliśmy polskie standardy w próbowaniu, ocenianiu herbaty.

Picie herbaty – co daje? Wydłuża życie?

Wyniki badań były jeszcze lepsze, ponieważ na choroby serca zapadało nawet 31% mniej badanych, zaś[...]

Jak powstała czarna herbata?

Po pierwszym kontakcie z herbatą, Europejczycy sądzili, że czarna i zielona herbata pochodzą z różnych[...]

Herbata zielona Genmaicha, herbata z ryżem, popcornem; parzenie zielonej herbaty

Herbata zielona Genmaicha jest to herbata japońska, ale obecnie produkowana jest również w Chinach. Mai[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.