ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Dodawanie soli do kawy nie wydaje się być dobrym pomysłem i z pewnością nim nie jest. Jednak gdy kawa jest gorzka, szorstka na języku, a jej wypicie stanowi nie lada wyzwanie, zamiast dodawać cukier lub mleko – niewielka szczypta soli ułatwi zmierzenie się z naparem.

Jak zaparzyć idealną kawę?

Kluczem do zaparzenia dobrej kawy jest osiągnięcie właściwego balansu smaków. Nadmierne wybicie się któregokolwiek z nich sprawia, że napar staje się nieprzyjemny w odbiorze. Odpowiedni dobór parametrów parzenia pozwala uniknąć nadmiernej kwaśności lub goryczy. Gdy mamy do czynienia z kawą fatalnej jakości lub zbyt mocno palonej, osiągnięcie właściwego balansu jest niemożliwe, a gorycz zaczyna dominować nad całym odczuciem smakowym. W takiej sytuacji dla uzyskania balansu jesteśmy zmuszeni równoważący smak dodać z zewnątrz.

Sól do kawy, czyli kawa z solą

Mało znanym trickiem jest technika polegająca na dodaniu bardzo niewielkiej ilości soli kuchennej, która o dziwo podnosi odczucie smaku słodkiego, a niweluje smaku gorzkiego. Dzieje się tak, gdy do mózgu przestaje docierać jeden dominujący sygnał i zaczynamy mieć do czynienia z kompozycją doświadczeń. Wobec takiej sytuacji niektóre odczucia ulegają interpretacji przez mózg jako zupełnie inne. Całym zjawiskiem zajmuje się nauka o percepcji krosmodalnej, a naukowcy wciąż badają i szukają odpowiedzi na pochodzenie takiej reakcji naszego organizmu. Dzięki zastosowaniu odrobiny możemy niejako oszukać nasze zmysły i złagodzić sobie niemiłe doświadczenia podczas picia kawy.

Autorem tekstu jest Adam Laska (właściciel marki KAFAR palarniakafar.pl)

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata biała Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.

Bai Hao Yin Zhen składa się w całości ze świeżych pączków z krzewu herbacianego. Herbata[...]

Test Ice Tea Mrożonych Herbat Nestea, Lipton, Next, Pickwick, Aloe, herbaty zielone: opinie (1/2)

Test najpopularniejszych Ice Tea na rynku. Sprawdziliśmy jak smakują i co mają w składzie Nestea,[...]

Parzenie yerba mate wodą mineralną (gazowaną)

Nie ma żadnych przeciwskazań, by przygotować mate na wodzie gazowanej czy to na ciepło czy[...]

Kofeina w herbacie. Wpływ kofeiny na zdrowie

Chociaż kawa utrzymuje cię na nogach, herbata pomaga zachować spokój i koncentrację. Udowodniono, że teanina[...]

Czajnik Sencor SWK-1900 z regulacją temperatury dla herbaciarzy, opinie

Dla kogo czajnik z regulacją temperatury? Dla osób pijących dużo herbat i to różnych herbat.[...]

Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem

Yunnan Golden Jade to interesujące połączenie dwóch gatunków herbaty, zielonej i czarnej.  Jej nazwa odnosi[...]

Działanie kofeiny. Co dzieje się po minucie od wypicia herbaty?

Jak kofeina działa na nasze ciało? Po wypiciu napoju z kofeiną jest ona niemalże całkowicie[...]

Tybetańska herbata. Maślana herbata po Tybetańsku, przepis na Butter Tea

Butter Tea to narodowy napój w Tybecie oraz wśród okolicznych ludów, składający się z wody,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.