Nazwa i logo Kraus
Nazwa Kraus pochodzi od nazwiska założyciela firmy Francisco Krausa, który jako imigrant osiadł w Misiones w Argentynie wraz z rodziną i podjął się produkcji yerba mate. Obecny właściciel marki Milton Kraus, wnuk Francisco zaprojektował logo w postaci konika polnego. Inspiracją było dla niego wspomnienie z dzieciństwa. Gdy znoszono ze zbiorów wielkie paki świeżych liści mate, wyskakiwały z nich koniki polne, uwięzione wraz z liśćmi. Mały Milton zawsze czekał na tę chwilę i obserwował jak wracają na pola.
Producent Kraus
Kraus to rodzinna firma, której początki datuje się na 1894 rok kiedy to rodzina przybyła z Austrii. Kolejne pokolenia rozwijały rodzinny biznes wprowadzając innowacje i usprawnienia czyniąc markę konkurencyjną oraz obecną na światowym rynku. Firma zajmuje się produkcją yerba mate i herbaty kładąc nacisk na jej naturalność i wysoką jakość. Produkty Kraus posiadają wiele certyfikatów upraw organicznych oraz handlu fair trade. Uprawy znajdują się w Santo Domingo Savio i San Ignacio w Misiones w Argentynie.
Produkty Krausa
Mate Kraus produkowana jest przy użyciu innowacyjnej metody suszenia liści gorącym powietrzem co daje wyjątkowy smak mate wolnej od dymu. W ofercie marki Kraus znajduje się zwykła mate organiczna oraz jej nieco mocniejsza odmiana Gaucho w „kowbojskim” stylu, wersja Pioniero produkowana jest z całego krzewu zaś mate Pure Leaf składa się jedynie z listków, bez łodyżek i pyłu. Wersja Silvestre to mate aromatyzowana miętą pieprzową.
Smak i aromat Krausa
Przyjemny i roślinny, wolny od nut dymnych. Pojawiają się akcenty czekoladowe i mleczne, a także świeże nuty cytrusów i ziół. Jest to mate o średniej cierpliwości, nieco szybko się wypłukuje, jej smak nie jest przytłaczający. Jest pełna słońca i świeżości.
Ogólna ocena Krausa
W mojej subiektywnej ocenie Kraus jest to jedna z lepszych yerba mate na rynku, zajmuje pierwsze miejsce na mojej prywatnej liście ulubionych mate. Wysoka jakość produktu w połączeniu z troską o środowisko i organiczne uprawy sprawia, że widzę duży potencjał przed tą marką. Jest to propozycja dobra dla każdego, łącznie z osobami zaczynającymi dopiero z mate. Niezadowoleni mogą być jedynie miłośnicy typowej paragwajskiej mate o dymnym aromacie i długim sezonowaniu.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata w Chinach
Nie bez kozery Chiny najbardziej kojarzą nam się z herbatą. Jeśli wierzyć legendom, herbata ma[...]
maj
Standardy oceniania herbaty, standardy testowania herbaty, standardy próbowania herbaty
Bazując na zagranicznych standardach w próbowaniu herbat, przygotowaliśmy polskie standardy w próbowaniu, ocenianiu herbaty.
cze
Mrożona Herbata Ice Tea z Yerba Mate jak Piwo
Do szklanki wsypujemy 1 dużą łyżkę Yerba Mate, dodajemy lód i zalewamy zimną wodą. Czekamy[...]
cze
Herbata na śniadanie. Herbata śniadaniowa, opinie
Gorąca herbata ma swoje zasłużone miejsce w naszym menu śniadaniowym. Należy jednak pamiętać, że nie[...]
wrz
Jakie są rodzaje herbat
Na pytanie: „jakie są rodzaje herbat” można odpowiedzieć prosto lub zawile i to na wiele[...]
lip
Pocky Green Tea Matcha Paluszki pszenne w polewie mlecznej Matcha, opinie
Trzeba przyznać, że Pocky Green Tea Matcha są bardzo smaczne: nie za słodkie i chrupiące.[...]
wrz
Terere: właściwości i przepis na zimną yerba mate
Tereré to popularny w Paragwaju sposób picia mate polegający na zalewaniu jej lodowatą wodą. Istnieje[...]
sie
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie
lut