ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Power baton to słodka przekąska, która ma nas postawić na nogi i dodać nam energii. Nie musimy być sportowcami by pozwolić sobie na takiego batonika. Jest to świetne rozwiązanie na mały głód, który dopada nas niespodzianie w trakcie dnia. Batonik taki jest zdrowy i energetyzujący dzięki zawartości cukru oraz kofeiny. Nadaje się także dla osób trenujących lub w czasie wycieczki pieszej lub rowerowej. Przygotowanie go jest proste i szybkie.

Dodatkową zaletą batoników jest to, że spełniają wymogi różnych diet, nie tylko są wegetariańskie, ale jeśli zastąpimy miód innym słodem, na przykład z agawy to będą także wegańskie, dodatkowo są bezglutenowe i zupełnie przy okazji rawfudowe (surowe).

Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim: składniki
Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim: składniki

Power batonik z mate – składniki:

  • 2 łyżki przesianej przez sitko (pobawionej łodyżek) brazylijskiej mate chimarao
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • łyżka pestek dyni
  • łyżka jagód goi
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka wiórków kokosowych
  • łyżka płatków migdałów
  • łyżka miodu
  • biały sezam
  • kilka daktyli (4-5)
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim: obtaczamy w sezamie
Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim: obtaczamy w sezamie

Jak zrobić baton energetyczny z yerba mate?

  • Daktyle jeśli posiadamy świeże i miękkie pozbawić pestek i posiekać, jeśli mamy suszone namoczyć w wodzie i zblendować.
  • Płatki owsiane zblendować do takiego stopnia jaki lubimy, najlepiej by były niezbyt drobne ale też by nie pozostał żaden w całości.
  • Pestki dyni i migdały lekko posiekać nożem.
  • Wszystkie składniki poza sezamem pomieszać w misce i zagnieść na jednolitą masę dłońmi.
  • Uformować batoniki lub płaski placek, który można nożem pociąć na batoniki.
  • Każdy batonik obtoczyć w sezamie.
  • Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
  • Poszczególne batoniki pakować w folię spożywczą lub papier do pieczenia.

Wskazówka: kompozycję składników suchych można śmiało zmieniać zachowując ich proporcję do mokrych. Użyć można różnego rodzaju orzechów, otrąb czy innych ziaren jak choćby słonecznika.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak przechowywać herbatę pu-erh? Czy yerba mate zawiera gluten?

W najnowszym odcinku Yerba czy herbata odpowiadamy na pytania: Jak pić yerba mate w szkole?[...]

Czarna herbata indonezyjska: Sumatra BOP

Sumatra to należąca do Indonezji wyspa w Archipelagu Malajskim. Jak podaje strona “Indonesia Investments” Indonezja[...]

Zielona kawa: parzenie zielonej kawy

Jak zaparzyć zieloną kawę? Parzenie zielonej kawy jest bardzo proste, ale czasochłonne. Niestety ziarna zielonej[...]

Pył w yerba mate. Jak pozbyć się pyłu? Co zrobić z pyłem

Yerba mate bez pyłu jest dla dzieci i dla gringos - czyli przyjezdnych białych. Tak[...]

Najlepsze pomysły na świąteczne prezenty

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia - chyba jedne z najbardziej rodzinnych świąt. Przyjdzie czas na[...]

Herbata a nadciśnienie

Wśród publikacji wydziału medycznego Uniwersytetu Harwarda znajdujemy informację, że badani, pijący herbatę czarną wykazali spadek[...]

Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?

Świeżo zagotowana woda zazwyczaj ma około 96*C Celsjusza i świetnie nadaje się do parzenia czarnej[...]

2 Comments

Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Rosamonte

Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Rosamonte. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate zaparzonych 500ml[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.