ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Power baton to słodka przekąska, która ma nas postawić na nogi i dodać nam energii. Nie musimy być sportowcami by pozwolić sobie na takiego batonika. Jest to świetne rozwiązanie na mały głód, który dopada nas niespodzianie w trakcie dnia. Batonik taki jest zdrowy i energetyzujący dzięki zawartości cukru oraz kofeiny. Nadaje się także dla osób trenujących lub w czasie wycieczki pieszej lub rowerowej. Przygotowanie go jest proste i szybkie.

Dodatkową zaletą batoników jest to, że spełniają wymogi różnych diet, nie tylko są wegetariańskie, ale jeśli zastąpimy miód innym słodem, na przykład z agawy to będą także wegańskie, dodatkowo są bezglutenowe i zupełnie przy okazji rawfudowe (surowe).

Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim: składniki
Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim: składniki

Power batonik z mate – składniki:

  • 2 łyżki przesianej przez sitko (pobawionej łodyżek) brazylijskiej mate chimarao
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • łyżka pestek dyni
  • łyżka jagód goi
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka wiórków kokosowych
  • łyżka płatków migdałów
  • łyżka miodu
  • biały sezam
  • kilka daktyli (4-5)
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim: obtaczamy w sezamie
Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim: obtaczamy w sezamie

Jak zrobić baton energetyczny z yerba mate?

  • Daktyle jeśli posiadamy świeże i miękkie pozbawić pestek i posiekać, jeśli mamy suszone namoczyć w wodzie i zblendować.
  • Płatki owsiane zblendować do takiego stopnia jaki lubimy, najlepiej by były niezbyt drobne ale też by nie pozostał żaden w całości.
  • Pestki dyni i migdały lekko posiekać nożem.
  • Wszystkie składniki poza sezamem pomieszać w misce i zagnieść na jednolitą masę dłońmi.
  • Uformować batoniki lub płaski placek, który można nożem pociąć na batoniki.
  • Każdy batonik obtoczyć w sezamie.
  • Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
  • Poszczególne batoniki pakować w folię spożywczą lub papier do pieczenia.

Wskazówka: kompozycję składników suchych można śmiało zmieniać zachowując ich proporcję do mokrych. Użyć można różnego rodzaju orzechów, otrąb czy innych ziaren jak choćby słonecznika.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

5 najpopularniejszych mitów na temat kawy

Badania potwierdzają, że nie ma przeciwwskazań dla picia kawy w czasie ciąży. Należy jednak zachować[...]

Herbata Big-Active (Bio-Active) Czarna Yunnan z Pigwą, Oxalis Czarna Marmelo recenzja, opinie

Herbata Big-Active (Bio-Active) Czarna Yunnan z Pigwą VS Oxalis Czarna Marmelo

Świąteczna herbata po karaibsku: Sorrel

Co ma wspólnego szczaw z Bożym Narodzeniem na Jamajce i innych karaibskich wyspach? Całkiem sporo[...]

Pocky Green Tea Matcha Paluszki pszenne w polewie mlecznej Matcha, opinie

Trzeba przyznać, że Pocky Green Tea Matcha są bardzo smaczne: nie za słodkie i chrupiące.[...]

Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?

Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]

Jak parzyć japońską herbatę zieloną? Przewodnik

Czy wiesz, że herbata zielona jest najpopularniejszą herbatą w Azji? Jest najczęściej pita wśród herbat[...]

Herbata dla Sportowców Jiao Gu Lan, zioło długowieczności: parzenie, właściwości

Jiao Gu Lan, zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności to roślina z grupy dyniowatych. Rośnie w[...]

Słodycz w kawie. Jak słodka potrafi być kawa?

Bez wątpienia w trzeciofalowym podejściu do kawy języczkiem uwagi jest kwasowość, która w wielu przypadkach[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.