ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Power baton to słodka przekąska, która ma nas postawić na nogi i dodać nam energii. Nie musimy być sportowcami by pozwolić sobie na takiego batonika. Jest to świetne rozwiązanie na mały głód, który dopada nas niespodzianie w trakcie dnia. Batonik taki jest zdrowy i energetyzujący dzięki zawartości cukru oraz kofeiny. Nadaje się także dla osób trenujących lub w czasie wycieczki pieszej lub rowerowej. Przygotowanie go jest proste i szybkie.

Dodatkową zaletą batoników jest to, że spełniają wymogi różnych diet, nie tylko są wegetariańskie, ale jeśli zastąpimy miód innym słodem, na przykład z agawy to będą także wegańskie, dodatkowo są bezglutenowe i zupełnie przy okazji rawfudowe (surowe).

Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim: składniki
Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim: składniki

Power batonik z mate – składniki:

  • 2 łyżki przesianej przez sitko (pobawionej łodyżek) brazylijskiej mate chimarao
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • łyżka pestek dyni
  • łyżka jagód goi
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka wiórków kokosowych
  • łyżka płatków migdałów
  • łyżka miodu
  • biały sezam
  • kilka daktyli (4-5)
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim: obtaczamy w sezamie
Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim: obtaczamy w sezamie

Jak zrobić baton energetyczny z yerba mate?

  • Daktyle jeśli posiadamy świeże i miękkie pozbawić pestek i posiekać, jeśli mamy suszone namoczyć w wodzie i zblendować.
  • Płatki owsiane zblendować do takiego stopnia jaki lubimy, najlepiej by były niezbyt drobne ale też by nie pozostał żaden w całości.
  • Pestki dyni i migdały lekko posiekać nożem.
  • Wszystkie składniki poza sezamem pomieszać w misce i zagnieść na jednolitą masę dłońmi.
  • Uformować batoniki lub płaski placek, który można nożem pociąć na batoniki.
  • Każdy batonik obtoczyć w sezamie.
  • Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
  • Poszczególne batoniki pakować w folię spożywczą lub papier do pieczenia.

Wskazówka: kompozycję składników suchych można śmiało zmieniać zachowując ich proporcję do mokrych. Użyć można różnego rodzaju orzechów, otrąb czy innych ziaren jak choćby słonecznika.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata i seks. Wpływ herbaty na seks

Ludzka seksualność idzie ściśle w parze z herbatą i to nie tylko dlatego, że świeżo[...]

Parzenie zielonej herbaty: Kukicha, Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę Kukicha, przepis

Kukicha to nietypowa herbata, ponieważ składa się głownie z gałązek, szypułek i łodyżek liści. Zwykle[...]

Latte art – wzory krok po kroku: serce

Aby wykonać latte art serce, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]

Gdzie rośnie herbata? Warunki uprawy herbaty

Krzewy herbaciane dla swojego prawidłowego rozwoju wymagają konkretnych warunków klimatycznych. Okazuje się, że najwyższej jakości[...]

Herbaciane wróżby na Andrzejki

Zbliżają się Andrzejki, wieczór tradycyjnych zabaw polegających na zaglądaniu w przyszłość. Kto z nas chociaż[...]

Czy herbata z cytryną jest szkodliwa?

Często pojawiają się wątpliwości czy herbata z cytryną jest zdrowa. Znana wszystkim herbata czarna zawiera[...]

1 Comments

Yerba mate boldo

Boldo to południowoamerykańskie zioło dodawane często do yerba mate con hierbas czyli mieszanek ziołowych. Boldo[...]

Jak prawidłowo parzyć Yerba Mate, jak parzyć Yerba Mate

Często podaje się, że Yerba Mate należy parzyć 70-80*C wodą, czy to jedyne widełki w[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.