ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Matcha – czyli mielona na mąkę zielona herbata japońska – jest powszechnie wykorzystywana w azjatyckich kulinariach. W Japonii służy do barwienia na zielono różnego rodzaju produktów spożywczych, głównie słodyczy, kremów i lodów. Przygotowanie jej w tradycyjny sposób może nastręczać nieco trudności.

Warunkiem zrobienia dobrej matchy jest też jej wysoka jakość – herbata niższej klasy, mimo że niezwykle zdrowa, może okazać się mniej smaczna przy zwykłym parzeniu. Polecam zatem wykorzystać ją inaczej, na przykład do koktajlu, który odżywi i pobudzi z rana.

Matcha: esencja herbaty
Matcha: esencja herbaty

Jak zrobić koktajl z matchą?

Składniki:

  • 1 – 2 g herbaty matcha 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki jogurtu,
  • 1 banan,
  • 1 – 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy.

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki zmiksować w blenderze kielichowym, dodając pod koniec matchę, by dobrze się rozprowadziła.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dziesięć porad jak zrobić lepsze wzory na kawie latte art

Crema, która pojawia się na kawie zaraz po wykonaniu espresso, stanowi idealny podkład do zrobienia[...]

Tauron Nowa Muzyka: Czajnikowy serwował herbatę!

23 i 24 sierpnia ekipa Czajnikowy.pl dostarczała ciepłą herbatę dla zmarzniętych uczestników Festiwalu Tauron Nowa[...]

Organiczna zielona herbata Lung Ching

Lungching (Lung Ching lub Longjing) to chyba najsłynniejsza chińska zielona herbata. W zasadzie, gdy któryś[...]

Herbata bezkofeinowa. Herbata bez teiny. Dekofeinizacja herbaty – jak to się robi?

Herbata bez kofeiny jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które kochają herbatę, ale chcą uniknąć nadmiernego[...]

Rodzaje Yerba Mate

Samą yerba mate można obecnie spotkać nie tylko w wielu markach ale również w wielu[...]

Yerba Mate dla początkujących

W specjalnym wydaniu Czajnikowego znajdziecie dużo przydatnych informacji o Yerba Mate w szczególności dla początkujących.[...]

Herbata zielona Shincha

Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbat w Japonii, a jednocześnie nazwa herbaty pochodzącej z[...]

Herbata z hibiskusa, hibiskus

Herbata z hibiskusa, hibiskus parzenie. Parzenie: 1 łyżka hibiskusa na 150 ml wody, woda o[...]

2 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.