ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Upały w tym roku dopiekły nam szczególnie. Meteorolodzy donoszą o najgorętszym lecie w historii pomiarów. Zaczęło się od rekordowego kwietnia i aż do rekordowego września ochłodzenia nie widać. Aż chciałoby się sięgnąć po coś zimnego do picia. Po orzeźwiającą ice tea. No właśnie, chyba nie pisaliśmy jeszcze o sweet tea, czyli babce popularnego dziś ice tea.

Gdy zapytamy kogoś przypadkowo zaczepionego na ulicy, jak zrobić domowe ice tea. Prawdopodobnie powie, że należy zaparzyć herbatę, dodać cukru, cytryny i całość schłodzić. Opis ten bardzo przypomina sweet tea właśnie. Dopiero z tej pierwotnej receptury wyewoluowały różnorakie, znane nam dziś wersje ice tea świata zachodniego.

Przepis na oryginalną Sweet Ice Tea z Texasu - galon lodu
Przepis na oryginalną Sweet Ice Tea z Texasu – galon lodu

Historia mrożonej herbaty

Aby zacząć od początku, powinniśmy cofnąć się do słynnych targów w St. Louis gdzie Richard Blechynden zaprezentował zwiedzającym czarną herbatę z lodem. Wynalazek ten był przypadkowy i wynikał z rekordowych upałów, które sprawiły, że stoisko z herbatą nie cieszyło się popularnością. Dopiero dodatek lodu spowodował ustawianie się długiej kolejki. Wielu chciałoby, aby był to początek mrożonej herbaty na zachodzie, lecz tak nie jest. Pierwsze przepisy na taki napój pojawiały się już drukiem w drugiej połowie XIX wieku. Fakt jest jednak taki, że to właśnie Bechynden swoją ice tea rozpropagował jej picie szerzej.

Przepis na oryginalną Sweet Ice Tea z Texasu - dużo cukru
Przepis na oryginalną Sweet Ice Tea z Texasu – dużo cukru

Sweet ice tea

Jeśli chodzi o sweet tea to jest to coś, co kojarzyć powinno nam się z Dixi, czyli południem USA. Najbardziej jednak rozmiłowani w tym napoju są mieszkańcy Teksasu. Wiele rzeczy może nam przychodzić na myśl, gdy pomyślimy o tym stanie. Nasze wyobrażenia wędrują od razu ku preriom, myślimy o cowboyach, surowym prawie, hodowli bydła i muzyce country. W tym gronie znaleźć powinna się także sweet tea, bez której nikt nie wyobraża sobie posiłku czy relaksu – nie tylko w środku lata.

Skoro w tym roku lato w Polsce mogłoby średnią temperatur zadziwić nie jednego mieszkańca wielkich równin, warto podać przepis na tradycyjny, orzeźwiający napój kowbojów, a nuż przyda się jeszcze na upalny wrzesień.

Przepis na oryginalną Sweet Ice Tea z Texasu - herbata prawie gotowa
Przepis na oryginalną Sweet Ice Tea z Texasu – herbata prawie gotowa

Do przygotowania najlepszej sweet tea należy użyć wysokiej jakości herbaty czarnej liściastej, dającej mocny napar. Herbaty należy użyć dużo, ponieważ aż uncję, czyli niecałe 30 g – jest to jednak niezbędna ilość dla uzyskania odpowiednio intensywnego naparu. Co ciekawe, dla złagodzenia goryczy przepis zaleca dodanie sody oczyszczonej.

Przerzucamy się zatem na amerykańskie jednostki miary, by przygotować galon ice tea, czyli tyle, ile najczęściej przygotowuje się tam na raz.

Składniki do wykonania przepis na oryginalną mrożoną herbatę z Teksasu:

  • 1 uncja czarnej herbaty sypanej (ok. 28 gramów),
  • 1 pinta, czyli 1/2 kwarty, czyli około 0,5l l wrzątku,
  • 7-14 uncji czyli 1-2 szklanki, czyli około 200-400 g cukru,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • plasterek cytryny,
  • kostki lodu,
  • dzban lub słój o pojemności 1 galona czyli 4 kwart, a więc około 3,7 litra.

Przepis na ice tea:

Doprowadzamy do wrzenia pintę wody i zaparzamy w niej herbatę w czasie około 10 minut. Odcedzamy napar i dodajemy cukier oraz sodę. Mieszamy, by rozpuścić. Napełniamy galonowy słój lodem i wlewamy gorącą herbatę na lód. Uzupełniamy słój zimną wodą. Podajemy w wysokich szklankach z długimi łyżeczkami, kostkami lodu i plasterkiem cytryny.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Prosty sposób jak poprawić smak kawy!

Mało znanym trickiem jest technika polegająca na dodaniu bardzo niewielkiej ilości soli kuchennej, która o[...]

Zaparzyliśmy kawę na wodzie z lodowca za 300 zł

Komercyjna produkcja wody pochodzącej z roztopionego lodowca przysparza wielu problemów natury technicznej oraz późniejszej dystrybucji.[...]

Czajnik Sencor SWK-1900 z regulacją temperatury dla herbaciarzy, opinie

Dla kogo czajnik z regulacją temperatury? Dla osób pijących dużo herbat i to różnych herbat.[...]

Herbata oolong Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Jest takie miejsce w Chinach, gdzie na skałach rośnie obłędna w smaku herbata o nazwie[...]

Ile minut trzeba czekać na 80 stopni?

Jeśli zagotujemy 1 litr wody w czajniku elektrycznym, to bez otwierania górnej pokrywki woda osiągnie[...]

Jak parzyć herbatę na zimno? Zimne parzenie herbaty. Cold brew

Do zimnego parzenia herbaty można użyć właściwie każdej herbaty (również Yerba mate), jaką tylko lubicie.[...]

Smaki kawy: profil smakowy, nuty, aromaty

Zadziwiająco często spotykam się ze stwierdzeniem: "Ja kawy nie piję, ale uwielbiam jej zapach!". Ten[...]

Skąd pochodzi herbata? Birma czy Chiny?

Skąd pochodzi herbata? Jej początki umiejscawia się w obrębie dzisiejszej Mjanmy, a niegdysiejszej Birmy, w[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.