ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Chłodne zimowe wieczory i zbliżające się Święta Bożego narodzenia, nastrajają do tego, usiąść przy kominku z kubkiem gorącej kawy i wsłuchiwać się w delikatne tykanie ściennego zegara. W powietrzu unosi się zapach pieczonych pierników i skórki pomarańczy, który miesza się ze świeżym żywicznym aromatem drzewka choinkowego…

Przepis na świąteczną kawę

Od świątecznej kawy powinno wymagać się trzech rzeczy: powinna rozgrzewać, być kaloryczna i przenosić nas zapachem do lat, gdy jako dzieci oczekiwaliśmy z niecierpliwością pierwszej gwiazdy. Znajdą się więc w niej:

  • czekolada – która uzupełni kalorie po mroźnym dni spędzonym poza domem,
  • papryczka chilli – mimo iż nie kojarzy się ze świętami, pomoże się rozgrzać i nabrać rumieńców,
  • przyprawy – podręczny zapach świąt ukryty w sproszkowanej formie,
  • pomarańcza – złoty promyk owocowego odświeżenia dla całej kompozycji.

Do przygotowania potrzeba:

  • świeżo zaparzonej kawy,
  • płynnej czekolady (przygotowana wcześniej z czekolady i śmietanki),
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta zmielonej papryczki chilli,
  • wywaru z suszonych plastrów pomarańczy,
  • świeżo startej skórki pomarańczy.

A jeżeli nie chcecie kalorycznej świątecznej kawy, polecamy przepis na zdrową kawę z dodatkiem prażonego kminku, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Tea & Coffee World Cup 2014: pełna lista wystawców

Pierwsza polska edycja Targów Tea & Coffee World Cup zgromadziła 100 Wystawców z 23 krajów.

Czarna herbata z Kenii GFOP Milima

Susz jest drobny, pocięty o ciemnym kolorze z dodatkiem ładnych jasnych tipsów. Pachnie nieco żywicznie,[...]

Yerba mate con palo

Yerba Mate: Con palo. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy yerba mate zawierającej gałązki[...]

Jak powinno się parzyć herbatę?

Najprostszą odpowiedzią na to pytanie jest: „uważnie i starannie”. Powszechnym grzechem przy parzeniu herbaty jest[...]

Qian Liang – Hei Cha z Hunanu

Hunan, a konkretnie Anhua uchodzi za ojczyznę herbaty ciemnej Hei Cha. Większość osób zna przede[...]

3 akcesoria do parzenia herbaty, które warto mieć

W parzeniu herbaty, oprócz tradycyjnych czajników i czarek, mogą przydać się zdobycze techniki. Polecam osobiście[...]

Dlaczego cenimy puszek na herbacianych pączkach?

Włochate pączki są bardzo cenione przez herbaciarzy, bo cechują się wyjątkowym aromatem i słodkim smakiem.[...]

Kenia – herbata kenijska. Historia uprawy herbaty

Pierwsze plantacje powstały herbaciane w 1918 roku, a ich powodzenia skłoniło innych rolników do uprawy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.