Chłodne zimowe wieczory i zbliżające się Święta Bożego narodzenia, nastrajają do tego, usiąść przy kominku z kubkiem gorącej kawy i wsłuchiwać się w delikatne tykanie ściennego zegara. W powietrzu unosi się zapach pieczonych pierników i skórki pomarańczy, który miesza się ze świeżym żywicznym aromatem drzewka choinkowego…
Przepis na świąteczną kawę
Od świątecznej kawy powinno wymagać się trzech rzeczy: powinna rozgrzewać, być kaloryczna i przenosić nas zapachem do lat, gdy jako dzieci oczekiwaliśmy z niecierpliwością pierwszej gwiazdy. Znajdą się więc w niej:
- czekolada – która uzupełni kalorie po mroźnym dni spędzonym poza domem,
- papryczka chilli – mimo iż nie kojarzy się ze świętami, pomoże się rozgrzać i nabrać rumieńców,
- przyprawy – podręczny zapach świąt ukryty w sproszkowanej formie,
- pomarańcza – złoty promyk owocowego odświeżenia dla całej kompozycji.
Do przygotowania potrzeba:
- świeżo zaparzonej kawy,
- płynnej czekolady (przygotowana wcześniej z czekolady i śmietanki),
- szczypta cynamonu,
- szczypta zmielonej papryczki chilli,
- wywaru z suszonych plastrów pomarańczy,
- świeżo startej skórki pomarańczy.
A jeżeli nie chcecie kalorycznej świątecznej kawy, polecamy przepis na zdrową kawę z dodatkiem prażonego kminku, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Tea & Coffee World Cup 2014: pełna lista wystawców
Pierwsza polska edycja Targów Tea & Coffee World Cup zgromadziła 100 Wystawców z 23 krajów.
lut
Czarna herbata z Kenii GFOP Milima
Susz jest drobny, pocięty o ciemnym kolorze z dodatkiem ładnych jasnych tipsów. Pachnie nieco żywicznie,[...]
sie
Yerba mate con palo
Yerba Mate: Con palo. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy yerba mate zawierającej gałązki[...]
Jak powinno się parzyć herbatę?
Najprostszą odpowiedzią na to pytanie jest: „uważnie i starannie”. Powszechnym grzechem przy parzeniu herbaty jest[...]
lip
Qian Liang – Hei Cha z Hunanu
Hunan, a konkretnie Anhua uchodzi za ojczyznę herbaty ciemnej Hei Cha. Większość osób zna przede[...]
wrz
3 akcesoria do parzenia herbaty, które warto mieć
W parzeniu herbaty, oprócz tradycyjnych czajników i czarek, mogą przydać się zdobycze techniki. Polecam osobiście[...]
wrz
Dlaczego cenimy puszek na herbacianych pączkach?
Włochate pączki są bardzo cenione przez herbaciarzy, bo cechują się wyjątkowym aromatem i słodkim smakiem.[...]
maj
Kenia – herbata kenijska. Historia uprawy herbaty
Pierwsze plantacje powstały herbaciane w 1918 roku, a ich powodzenia skłoniło innych rolników do uprawy[...]
sty