Okres wakacji zachęca nas do przemieszczania się na długie dystanse a stacje benzynowe stają się jedynym miejscem, w którym możemy sięgnąć po kubek aromatycznej kawy. Specjalnie dla Was przeprowadziliśmy test, aby sprawdzić jakość serwowanych naparów oraz odpowiedzieć na pytanie, które stacje szczególnie zasługują na to, aby się w nich zatrzymać. Odwiedziliśmy pięć punktów: Shell, Lotos, Orlen, BP oraz Circle K, w każdej z nich próbując espresso i kawy z mlekiem. Wartym zaznaczenia jest to, że żadna z nich nie serwuje naparów na poziomie profesjonalnych kawiarni. Priorytetem są szybkie i proste rozwiązania, co ze względu na okoliczności jest w pełni zrozumiałym wyborem. Każda stacja używa automatycznych ekspresów, często samoobsługowych, aby przyspieszyć moment otrzymania kawy. Dlaczego testowałem akurat te kawy? Wypicie espresso pozwoliło w pełni przeanalizować smak i jakość użytego ziarna, z którego wykonywane są również inne napoje obecne na menu. Biała kawa jest natomiast najczęstszym wyborem konsumentów.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Obsługa klienta
Zanim przejdę do wyników oceny sensorycznej kaw, warto w kilku słowach opisać obsługę klienta, jaką prezentują stacje. Ponieważ wielu punktach ekspresy są samoobsługowe, kontakt z pracownikami ogranicza się do uiszczenia płatności i szybkiej wymiany uprzejmości. Jedynymi stacjami, które łamią ten schemat są Circle K (ze względu na obsługę przez okienko) oraz stacja BP, która formą serwisu nawiązuje do sieciowych kawiarni. Pozwala to na nawiązanie kontaktu z obsługą, co czyni miejsce bardziej przyjaznym. BP zasługuje również na wyróżnienie ze względu na menu. Jest to jedyny uczestnik testu, który umożliwia wybranie mleka odtłuszczonego lub sojowego oraz dwa rodzaje ziaren, Dolce – wersja łagodna i Forza – dla zwolenników intensywnych doznań.
Kryteria oceny kawy
Zanim przedstawię wyniki analizy smaku poszczególnych kaw, koniecznością będzie określenie kryteriów jakie decydowały o wyłonieniu zwycięzców. Porównywanie naparów ze sobą, utrudniały różnice w ich objętości. Najmniejsze Espresso miało 40ml a największe 70ml, w przypadku kawy z mlekiem różnice wahały się pomiędzy 200 a 300 ml. W wyborze najlepszego espresso kluczowe znaczenie miała intensywność kawy, obecność naturalnej słodyczy i balansu smaków oraz gęstość. W naparach białych, poszukiwałem przyjemnie wyczuwalnej kawy, odpowiedniej proporcji mleka i kremowych doznań. Każdy napar oceniony został dwa razy, tuż po zaparzeniu oraz w końcowym porównaniu z pozostałymi uczestnikami testu.
Wyniki testu espresso:
- Circle K (Statoil)
- BP
- Orlen
- Shell
- Lotos
Wynik testu kawy białej:
- BP
- Orlen
- Shell
- Lotos
- Circle K (Statoil)
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Czym zastąpić kostki lodu w herbacie? Owocami!
Chciałabym zaproponować bardzo prosty, lecz efektowny i smaczny sposób na oryginalne kostki lodu do naszych[...]
sie
Produkcja herbaty. Proces produkcji herbaty a kolory herbaty
Herbata, herbatka a może napar? Wszystko, co parzymy, a nie jest kawą, nazywamy herbatą. I[...]
lis
Herbatki warzywne. Nowość na rynku
Czy zatem herbata warzywna powinna być oddzielona bardzo od owocowej, którą znamy z naszej codzienności[...]
2 Comments
lis
Plantacje herbaciane w Indiach (Munnar)
Zdjęcia otrzymaliśmy od naszego widza, Pana Marcina, który kilka tygodni odwiedził Munnar w Indiach. Dziękujemy[...]
lut
Czekoladowe founde z herbatą – przepis na herbatę na jesień
Zielone czekoladowe fondue to ciekawy pomysł na wyjątkową przekąskę lub romantyczne spotkanie. Nie trzeba nawet[...]
wrz
Jak podrabiano herbatę? Fałszowanie herbaty, podróbki herbaty, historia
W 1818 roku popularność i zapotrzebowanie na herbatę w Anglii sięgnęły takiego poziomu, że opłacalne[...]
wrz
Czym jest preinfuzja w kawie?
Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym[...]
cze
Jak dobrze zaparzyć kawę za pomocą syfonu? Porady
Syfon do kawy obok Aeropresu, drippera i Chemexu stał się symbolem kawiarni trzeciofalowych i nowoczesnego,[...]
kwi